Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2021, 14:20
Čas čítania 9:05
Vladimíra Púpavová

Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze?

Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze?
Zdroj: TASR
POLITIKA LADISLAV BAŠTERNÁK ĽUDOVÍT MAKÓ NAKA PETER KAŽIMÍR
Uložiť Uložené

Po Františka Imreczeho si prišli policajti NAKA. Bývalý šéf daniarov, ktorý rozbehol boj s ďaňovými podvodníkmi skončil s vážnymi obvineniami. Jeho meno sa spájalo s Miroslavom Výbohom, Ladislavom Bašternákom, Marianom Kočnerom aj s Michalom Trubanom.

V piatok 29. januára v skorých ranných hodinách zadržala NAKA deväť osôb vrátane Františka Imreczeho. Medzi obvinenými majú byť podľa medializovaných informácií, aj podnikatelia Jozef Brhel, Michal Suchoba aj šéf IT oddelenia finančnej správy Milan Grega. Okrem Gregu a Imreczeho policajti údajne zadržali aj Petra Brhela, Pavla Boška, Janu Rovčaninovú a podnikateľa Štefana Poláčka.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa dostal František Imrecze na čelo „daniarov“.
  • V akých kauzách  František Imrecze figuruje a z čoho je podozrivý.  
  • Čo daroval František Imrecze milionárovi Miroslavovi Výbohovi. 
  • Ako mal súvisieť s majetkom odsúdených Ladislava Bašternáka a Kočnera.
  • Ako sa dostal do sporu s Michalom Trubanom. 
  • Ako si ho zasávali Fico, Pellegrini aj Kažimír. 
  • Ako súvisel s „daňovými odhaleniami“ na Igora Matoviča a Andreja Kisku. 

Jozef Brhel a Michal Suchoba sa majú dlhodobo zdržiavať v zahraničí.

Dôvodom zadržania Imreczeho sú podozrenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní. Túto informáciu potvrdila aj polícia. „NAKA v rámci akcie Mýtnik zadržala bývalého funkcionára finančnej správy F. I. a ďalších 8 osôb za trestnú činnosť súvisiacu s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupčnú trestnú činnosť,“ informuje na sociálnej sieti.

Odporúčané
NAKA zadržala bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho NAKA zadržala bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho 29. januára 2021, 6:23

Začínal za jednofarebnej vlády

9. mája 2012 vymenoval bývalý minister financií a súčasný guvernér Národnej banky (NBS) Peter Kažimír Františka Imreczeho za prezidenta finančnej správy (FS). Bolo to dva mesiace po tom, čo strana SMER-SD vyhrala voľby so 44,42 percentami a zložila jednofarebnú vládu. Imrecze vystriedal pri „politických rošádach“ skúsenú Máriu Machovú, ktorá daniarom šéfovala počas vlády Ivety Radičovej.

František Imrecze.
František Imrecze. Zdroj: TASR

Prekvapivo prišiel Imrecze z komerčnej sféry. Po absolvovaní Obchodnej fakulty na Ekonomickej univerzite v roku 1995 pôsobil niekoľko rokov v spoločnostiach T-Mobile a Oracle

V roku 2008 sa stal obchodným riaditeľom v spoločnosti SAP Slovensko, neskôr ho povýšili na riaditeľa pre strednú a východnú Európu. O pár mesiacov sa dostal do čela spoločnosti a vymenovali ho za generálneho riaditeľa SAP Slovensko. SAP je najväčšou business-software firmou na svete so sídlom v Nemecku, zameriava sa na softvérové riešenia pre firmy.

Počas kariéry si pripísal najväčšie zásluhy za rozbehnutie „daňovej kobry“, ktorá vďaka spolupráci s políciou efektívne odhaľovala daňové podvody. 

Osudová Imreczeho chyba

Koncom minulého roka sa do väzby dostal Imreczeho bývalý viceprezident z finančnej správy Daniel Čech. Pôsobil aj ako bývalý generálny riaditeľ sekcie ciel a daní. Ten mal podľa informácií REFRESHERU začiatkom januára začať aktívne spolupracovať s políciou. Aj keď sa detaily o jeho výpovedi na verejnosť nedostali, proti Imreczemu svedčí aj ďalší bývalý vplyvný muž daniarov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94155 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V akých kauzách František Imrecze figuruje a z čoho je podozrivý
  • Čo daroval František Imrecze milionárovi Miroslavovi Výbohovi
  • Ako mal súvisieť s majetkami odsúdených Ladislava Bašternáka a Kočnera
  • Ako sa dostal do sporu s Michalom Trubanom
  • Ako si ho zasávali Fico, Pellegrini aj Kažimír
  • Ako súvisel s „daňovými odhaleniami“ na Igora Matoviča a Andreja Kisku
Domov
Zdieľať
Diskusia