Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2021, 20:48
Čas čítania 4:20
Marián Mauik Biel

Galaxy S21 Ultra verzus iPhone 12 Pro Max. Ako vyzerá súboj titánov na papieri?

TECH APPLE IPHONE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Porovnali sme parametre dvoch najsilnejších hráčov na poli smartfónov.

Pomaly pribúdajú prvé recenzie na Galaxy S21 Ultra a o pár dní si prečítaš aj tú našu. Zatiaľ si ale pozrime konkrétne parametre, vlastnosti a ceny a porovnajme ich s iPhonom 12 Pro Max. Na trhu je aj kopec ďalších zaujímavých vlajkových lodí. Ale všetci vieme, že sú už roky dvaja hlavní rivali.

Odporúčané
5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 26. januára 2021, 12:34

Konštrukcia

Dizajn je ťažké hodnotiť, to necháme na každého osobný vkus. Pri konštrukcii však ostaneme. iPhone 12 Pro Max je menší. Hoci by sa to na prvý pohľad nemuselo zdať, je až o pol centimetra kratší a o 1,5 mm tenší. Na druhú stranu, Galaxy S21 Ultra je o 2,5 mm užší. Zaujímavosťou je, že obidva mobily majú prakticky rovnakú hmotnosť 227, respektíve 228 gramov.

Galaxy S21
Zdroj: Samsung

iPhone je z tejto dvojice papierovo odolnejší. Má oceľový a nie hliníkový rám a obrazovku so špeciálnou keramickou vrstvou proti poškriabaniu, ktorá podľa viacerých crashtestov skutočne funguje lepšie ako u predchodcov. Galaxy má tiež nové ochranné sklo Gorilla Glass Victus, ale na jeho test odolnosti si ešte musíme počkať.

Celkovo je iPhone viac utesnený. Výrobca garantuje bezproblémové fungovanie po pol hodine v hĺbke 6 metrov. Samsung si trúfa len na hĺbku 1,5 metra. Je jasné, že nikto sa s mobilom nebude potápať. Ale minimálne to naznačuje pomer odolnosti voči vode, tlaku a aj prachu.

iPhone 12 Pro Max verzus Galaxy S21 Pro – 1:0

Displej

Čerstvá novinka aj iPhone majú takmer rovnakú uhlopriečku 6,7, respektíve 6,8 palca a oba modely už dávno zavrhli LCD technológiu. Záleží na každom oku, ktorá obrazovka vyzerá príjemnejšie. Ale čisto papierovo vyhráva Samsung. Podporuje 1 500 nitov oproti 1 200 nitom na iPhone, teda má vyšší jas. Ten zas podporuje okrem HDR aj Dolby Vision, Samsung len HDR10+.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Galaxy S21 Ultra má tiež vyššie rozlíšenie 3 200 x 1 440 oproti 2 770 x 1 284 na iPhone 12 Pro Max. To v prepočte znamená hustotu až 515 ppi. Ani tých 458 ppi na iPhone nie je zďaleka málo. Ale surové čísla jednoducho nepustia.

iPhone 12 Pro Max a Galaxy S21 Ultra majú odlišné, ale špičkové displeje
iPhone 12 Pro Max a Galaxy S21 Ultra majú odlišné, ale špičkové displeje Zdroj: Marián Mauik Biel/REFRESHER

No a potom je tu zásadný rozdiel. Apple stále nedokázal zvýšiť obnovovaciu frekvenciu svojich displejov. Samsung to zvládol už minulý rok a S21 Ultra podporuje 120 Hz dokonca aj pri maximálnom rozlíšení. iPhone je stále na starých dobrých 60 Hz.

Malý bonus pre Samsung za podporu pera S-Pen. Asi to nebude najžiadanejšie príslušenstvo, ale nechajme sa prekvapiť. 

iPhone 12 Pro Max verzus Galaxy S21 Pro – 1:1

Výkon a výbava

Procesor Apple A14 Bionic aj Samsung Exynos 2100 sú vyrábané 5nm technológiou a podľa prvých testov podávajú vcelku vyrovnané výsledky s približne 10-percentným náskokom iPhonu.

To isté platí aj pre grafický výkon. Tak či onak, oba telefóny majú výkonu na rozdávanie ešte na pár rokov a zatiaľ až tak nezáleží, či je Exynos 8-jadrový a A14 Bionic 6-jadrový. Potešujúco vyzerajú aj prvé správy, že Exynos takmer dohnal Qualcomm vo výkone aj spotrebe.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Minulý rok bola medzera medzi týmito čipmi citeľná a mnohých fanúšikov to nehnevalo. Qualcomm Snapdragon 865 bol totiž len v rade Galaxy S20 určenom pre americký, kanadský a juhokórejský trh.

iPhone 12 Pro Max
Zdroj: Apple

Obrovský rozdiel je v operačnej pamati. Lenže tu tie surové čísla majú trochu iný význam. Galaxy S21 Ultra má 12 GB alebo až 16 GB operačnej pamäte, iPhone 12 Pro Max „len“ 6 GB. Keďže operačné systémy Android a iOS fungujú dosť odlišné a iná je aj optimalizácia, pri reálnom používaní si tento rozdiel bežný používateľ nevšimne.

Novinkou je, že už ani Samsung nepodporuje pamäťové karty. Čo mnohých fanúšikov dosť rozladilo. Na výber je 128, 256 a 512 GB internej pamäte a presne to isté platí aj pre iPhone.

Drobný rozdiel je v komunikácii. Obidva smartfóny podporujú 5G, ale Samsung pri Wi-Fi prešiel už na najnovší štandard 6E a Bluetooth 5.2. 

To znamená rýchlejšie a stabilnejšie dáta na viacerých zariadeniach súčasne a pri Bluetooth 5.2 zas podpora ISOC (Isochronous Channels) - posielanie signálu do oboch bezdrôtových štupľových slúchadiel naraz.

iPhone podporuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0. Sú to len drobnosti, ale pre niekoho dôležité.

Rozdiel je ešte v troch záležitostiach. Prvou je konektor. Samsung (a vlastne všetci) používa univerzálny USB-C, Apple sa pri iPhonoch zubami nechtami drží Lightning konektora.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Druhým je biometria. Galaxy S21 Ultra sa spolieha na čítačku odtlačkov pod displejom, ktorá sa po roku mierne zväčšila a zrýchlila. Ale podporuje aj odomykanie skenom tváre, hoci len optickým. iPhone sa spolieha výhradne na FaceID, ktoré je bezpečné a rýchle. Ale v tomto období s maskami lezie občas na nervy.

Galaxy S21
Zdroj: Samsung

A v neposlednom rade je veľký rozdiel v kapacite batérie, ale kvôli výbornej optimalizácii nie až taký zásadný v reálnej výdrži. Samsung dokázal do mobilu natlačiť až 5 000 mAh batériu, iPhone si vystačí s 3 687 mAh. Obe vlajkové lode podporujú (takmer) rýchle nabíjanie cez 25W, respektíve 20W adaptér. Ten si v oboch prípadoch musíš dokúpiť. Podľa prvých zahraničných testov to vyzerá, že Galaxy S21 Ultra bude jeden z tohtoročných rekordérov vo výdrži.

iPhone 12 Pro Max verzus Galaxy S21 Pro – 1:2

Fotoaparát

Znova pripomíname, že ide o prvotné porovnanie parametrov a hodnôt. Vo finále to nemusí automaticky znamenať, že 108 Mpix snímač bude robiť určite lepšie zábery než 12 Mpix.

Samsung znova nešetril a nabalil primárny 108 Mpix snímač s laserovým zaostrovaním, 12 Mpix ultraširokouhlý a až dva teleobjektívy, každý s 10 Mpix snímačom.

Prvý s 3-násobným optickým zoomom a druhý s 10-násobným. Nechýba im ani optická stabilizácia. A ak niekto chce, tak môže nahrávať 8K video. Selfie kamera má 40 Mpix. Teoreticky je tam ešte piata kamera. S21 Ultra totiž používa ultraširokouhlú aj na makro zábery.

iPhone 12 Pro Max verzus Galaxy S21 Ultra zo zadnej strany
iPhone 12 Pro Max verzus Galaxy S21 Ultra zo zadnej strany Zdroj: REFRESHER/Marián Mauik Biel

Oproti tomu iPhone 12 Pro Max vsadil na trojicu 12 Mpix snímačov. Primárny, ultraširokouhlý a teleobjektív s 2,5x zoomom. Plus Lidar pre presnejšie snímanie pri nedostatku svetla. Aj predná kamera má rozlíšenie 12 Mpix. Na ostrenie používa sekundárnu 3D kameru.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Naše prvé pokusy naznačili, že Samsung sa v tomto roku ozaj pochlapil a oproti vlaňajšiemu modelu je cítiť posun k lepšiemu. Vo fotke aj videu. To neznamená, že iPhone je určite pozadu. Práveže v niektorých scénach exceluje. Aj napriek tomu kvarteto kamier na Galaxy S21 Ultra ponúka omnoho väčší zoom, makro a všakovaké doplnkové funkcie ako Director’s View s náhľadom všetkých kamier naraz a podobne. Pre túto univerzálnosť má papierovo navrch.

iPhone 12 Pro Max verzus Galaxy S21 Pro – 1:3

Cena

Apple pri svojom iPhone 12 Pro Max so 128 GB začína na sume 1 249 eur. Samsung Galaxy S21 Ultra s rovnakou pamäťou si vybral cenu... presne 1 249 eur. Ale potom sa už ich cenová filozofia rozchádza. Ako sme si u americkej firmy museli zvyknúť, za verzie s vyššou kapacitou internej pamäte si pýtajú viac než konkurenti.

iPhone 12 Pro Max 256 GB stojí 1 369 eur a Galaxy S21 Ultra s rovnakou kapacitou pamäte 1 299 eur.

Najvyšší model od Applu s pol terabajtom sa oficiálne predáva za 1 599 eur. Oproti tomu rovnaký rival zo stajne Samsung „len“ za 1 429 eur.

V prospech iPhonov hovorí dlhšie držanie ceny. Ale bavíme sa o tom, čo je tu a teraz. Takže v tejto kategórii znova víťazí Samsung Galaxy S21 Ultra.

iPhone 12 Pro Max verzus Galaxy S21 Pro – 1:4

Galaxy S21
Zdroj: Samsung

Čisto technicky by sme mali hodnotiť aj softvér. Hoci je iOS 14 pre väčšinu bežných používateľov zrozumiteľnejší a ergonomickejší systém, Android 11 s nadstavbou One UI od Samsungu sa mu v praktickosti vyrovná a navyše ponúka omnoho širšie možnosti personalizácie a nastavení.

Odporúčané
V záhyboch AirPods sa usádza špina, pot a baktérie. Toto sú 4 jednoduché kroky, ako si dôkladné vyčistíš slúchadlá V záhyboch AirPods sa usádza špina, pot a baktérie. Toto sú 4 jednoduché kroky, ako si dôkladné vyčistíš slúchadlá 23. decembra 2023, 10:30

Lenže iOS ešte stále vedie u vývojárov a hoci už takmer všetko je na oboch platformách, ak sa do tejto oblasti pustí nejaký nováčik, najprv vyvíja pre iPhony. Napríklad nová sociálna sieť Clubhouse.

Odporúčané
Prečo má nová sociálna sieť Clubhouse potenciál stať sa hitom Prečo má nová sociálna sieť Clubhouse potenciál stať sa hitom 25. januára 2021, 19:59
Domov
Zdieľať
Diskusia