Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2021, 12:34
Čas čítania 9:44
Marián Mauik Biel

5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády

5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády
Zdroj: Mark Grenwald/Pixabay
TECH APPLE INSTAGRAM SAMSUNG TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV) UBER
Uložiť Uložené

Predávali sa v miliónoch, zmenili celý segment trhu alebo náš spôsob života. Za posledných 10 rokov tieto vynálezy urobili najväčší rozruch.

Druhé desaťročie 21. storočia si autori románov a tvorcovia filmov ešte nedávno predstavovali plné lietajúcich áut, klonov a robotických policajtov. Možno tam smerujeme, ale zatiaľ vzniklo kopec skutočne zásadných technológií. Presnejšie technológií, ktoré sa dostali medzi ľudí a firmy a viac či menej zmenili ich život. Alebo dali vzniknúť novým segmentom elektroniky a novým možnostiam podnikania.

Odporúčané
Prelomový rok 2020. Modelkou roka sa stala plus-size kráska Paloma Elsesser. Ako sa dostala na výslnie? Prelomový rok 2020. Modelkou roka sa stala plus-size kráska Paloma Elsesser. Ako sa dostala na výslnie? 14. januára 2021, 8:30

2010

iPad a tablety

V tomto roku vznikla unikátna platforma a jeden nový druh elektroniky. iPad už má desať rokov. Hoci nebol prvý tablet na trhu, ale ako to u Applu býva zvykom, zobrali niečo už existujúce, mierne to vylepšili, pridali zaujímavý dizajn a bol z toho zrazu predajný hit.

Prvý deň sa ich predalo 300-tisíc kusov, pričom to bolo zariadenie, ktoré nikto presne nevedel ako a na čo sa bude používať. Aj to bola sila predstavení, ktoré robil Steve Jobs. iPad mal a má mnoho podarených konkurentov od Sony, Samsungu, Lenova či Huawei. Ale žiaden ho v popularite neprekonal a iPad sa prakticky stal synonymom slova tablet.

Steve Jobs pri predstavení prvého iPadu
Steve Jobs pri predstavení prvého iPadu Zdroj: Matt Buchanan/Wikimedia

Instagram

V októbri roka 2010 zverejnili prvú fotografiu v úplne novej aplikácii Instagram. Dnes už úplne bežná súčasť života ľudí a hlavne marketingu firiem nebola nič zložité. Jednoduché zdieľanie a hodnotenie fotografií.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Postupne naberali na používateľoch aj nových funkciách. Pribudli filtre, neskôr zdieľanie aj videí či príbehov a v podstate dali vzniknúť novému fenoménu – influencerom. Títo tvorcovia obsahu prilákali dostatok sledovateľov na to, aby sa stali veľmi efektívnym reklamných médiom.

Ikona Instagramu prešla razantnou zmenou
Ikona Instagramu prešla razantnou zmenou Zdroj: Raphael Silva/Pixabay

Instagram má dnes viac ako pol miliardy denných používateľov a oficiálne konto má až 25 miliónov firiem, spoločností a inštitúcií. Doteraz sme na túto sieť zavesili viac ako 50 miliárd záberov jedla, psov a všetkého ďalšieho. Za minulý rok mal Instagram tržby z reklamy vo výške 13,9 miliardy dolárov, takže Facebook mal dobrý čuch na investíciu keď Instagram v roku 2012 kúpil za 1 miliardu.  

2011

Uber a zdieľaná ekonomika

Hoci spoločnosť ako taká a testovacia prevádzka začala už v roku 2010, prvá oficiálna jazda službou Uber prebehla v San Franciscu v roku 2011. Už asi nikomu nie je potrebné vysvetľovať o čo ide. Uber funguje v 69 krajinách sveta, vrátane Slovenska a spustil vlnu zdieľanej ekonomiky.

Na jednej strane to bol ďalší dôvod prečo v tej dobe prejsť na smartfóny a tiež nová forma šetrenia alebo jednoduchého privyrobenia si na strane druhej.

Zároveň to však bola a je kontroverzná platforma, ktorá dlho hľadala svoju identitu. Oficiálne sa Uber označoval celé roky len za sprostredkovateľa, taxikári vo svetových metropolách ich videli ako taxislužbu bez regulácií. Rôzne konflikty, aj na Slovensku, zmenili celý biznis taxislužieb.

4G

V tento rok sa do komerčnej prevádzky dostáva 4G, alebo tiež LTE mobilná sieť a otvára dvere praktický všetkými inováciám v tomto desaťročí. Takmer všetko na svoj chod potrebuje internetové pripojenie, pritom neustále rýchlejšie a stabilnejšie. LTE tak vytvorilo akési podhubie pre masové rozšírenie smartfónov, ale hlavne mobilných aplikácií a služieb, streamovania hudby a videa a mnoho ďalšieho.

4G
Zdroj: Loran Pitto/Pexels

iCloud a cloudové služby

V roku 2011 mala premiéru služba iCloud od Applu. Cloudové úložisko, ktoré fungovalo aj na zálohovanie údajov z iPhonu. Síce to nebola žiadna novinka a na rôzne cloudové služby si mohol každý ukladať čo chcel. Apple však znova aj svojim marketingom a ekosystémom obľúbených produktov vytiahol túto technológiu aj medzi smrteľníkov v masovom meradle.

Steve Jobs pri predstavení iCloudu
Steve Jobs pri predstavení iCloudu Zdroj: Netaberisha/Wikimedia

Dá sa povedať, že druhé desaťročie 21. storočia bola cloudová dekáda. Postupne sa do cloudu dostáva úplne všetko. Od celého fungovania počítača (Chromebook) cez ukladanie miliárd fotografií (Fotky Google) a najnovšie dokonca aj videohry (Google Stadia). Nehovoriac o priemyselných riešeniach, ktoré pomáhajú zefektívňovať chod inštitúcií aj firiem.

2012

Tesla Model S a elektromobilita

Presne pred 8 rokmi sa na trh dostáva prvý elektromobil pre masy od čerstvej automobilky Tesla. Teda svojou cenou okolo 100-tisíc dolárov nebola táto limuzína pre každého, ale jednoznačne bola neporovnateľne praktickejšia než predošlý Tesla Roadster.

Model S je doteraz označovaný za automobil, ktorý naplno odštartoval trend masovej výroby vozidiel na čisto elektrický pohon. Pokusov bolo veľa aj pred ním. Ale až Tesla Model S spojila bežnú karosériu s výbornými jazdnými vlastnosťami, inovatívne funkcie s futuristickou palubnou doskou, vysokou bezpečnosťou a hlavne dojazdom na jedno nabitie v stovkách kilometrov. To, čo bol pre segment smartfónov iPhone je Tesla Model S pre svet elektromobilov.

Oculus a virtuálna realita

V lete 2012 Palmer Luckey s pár kolegami založili malú firmu Oculus VR s cieľom vytvoriť konečne praktické a plne funkčné okuliare a ekosystém pre virtuálnu realitu. Finančne si pomohli veľmi úspešnou kampaňou na Kickstarteri, kde nazbierali 10-násobok z požadovaného štvrť miliónu a vydali prvú verziu ich okuliarov.

Hoci boli začiatky kostrbaté, mali veľký potenciál a ten vycítil Facebook, ktorý ich už po dvoch rokoch kúpil za 2,3 miliardy amerických dolárov. Oculus sa stali synonymom pre virtuálnu realitu a postupne ukázali ďalšie verzie ich okuliarov s pripojením na výkonný počítač, ale aj samostatne fungujúce. A k tomu prepracovanú platformu. Rozbehli tak celý nový segment VR zariadení a aplikácií, ktorý nemá taký rýchly rozbeh ako by si tvorcovia predstavovali, ale stále sú zaujímavou technológiu s obrovským potenciálom.

2013

DJI a drony

DJI Phantom predstavený v januári 2013 je mnohými označovaný za prvý komerčne dostupný dron aj pre laikov. Letovými vlastnosťami, funkciami alebo kvalitou záberov z pripojenej GoPro kamery sa dnešným modelom ani nepribližuje. Ale postupne prichádzali verzie Phantom 2, 4K, Phantom 3 a popri nich obdobné modely od konkurenčných značiek a vznikol úplne nový segment na trhu.

A nie iba na trhu spotrebnej elektroniky, ale aj v oblasti videoslužieb alebo leteckého zameriavania a merania.

DJI, dron
Zdroj: DJI

Waze

V roku 2013 Google kúpil spoločnosť Waze za 966 miliónov dolárov a začala sa doba bezplatnej navigácie. Popravde Waze, predtým FreeMap Israel vznikal už od roku 2006. Jeho tvorca Ehut Shabtai si povedal, prečo by podklady pre mapy nemohli dodávať práve ich používatelia. A tak vznikol nápad pre systém, kde sa dáta nie iba o reálnych uliciach a cestách získavajú od ľudí a šoférov, ale aj podmienky na vozovke práve v konkrétny čas.

Waze
Zdroj: Waze

Postupne pribúdali nové funkcia, vylepšenia používateľské prostredie a so vstupom Googlu sa Waze rozbehol naplno. Pritom Google Mapy obsahujú tiež vlastnú bezplatnú navigáciu. Aspekt akejsi sociálnej siete cestujúcich ale zatiaľ neobsahujú. Priebežne ale funkcie z jednej pridáva do druhej a opačne. Skôr či neskôr počítame z ich prepojením do jednej univerzálnej navigácie pre všetko.

2014

USB-C

Od leta 2014 máme k dispozícii prakticky ideálnu normu, ktorá sa týka už prakticky všetkých zariadení. USB-C nie je iba typ konektora, ale aj mnoho praktických technológii.

V prvom rade je USB-C formát, ktorý je obojstranný. Drobnosť, ale poteší hlavne keď po tme triafate už na tretí pokus ten správny smer zasunutia. Je aj kompaktnejší, takže sa dá implementovať na tenké notebooky aj smartfóny.

USB-C je štandardom aj na MacBookoch
USB-C je štandardom aj na MacBookoch Zdroj: Mark Grenwald/Pixabay

To najdôležitejšie je, že funguje na prenos všetkého. Digitálnych dát, videosignálu aj elektrickej energie. A to vo viacerých formátoch ako HDMI a Thunderbolt. Inak povedané, jedným káblom sa dá všetko. Napríklad z USB-C monitora napájať notebook energiou a zároveň od neho brať signál na zobrazovanie obsahu.

Amazon Alexa a virtuálne asistentky

Na konci tohto roka prišiel Amazon so svojou verziou virtuálnej asistentky, ktorú nazval Alexa. Siri od Applu už fungovala tri roky, ale stále bola len akýsi zábavný doplnok a iba pre špecifickú cieľovú skupinu. Amazon na to išiel inak a nasadil ju nie iba vo forme mobilnej aplikácie, ale hlavne do smart reproduktorov Echo, ktoré predával za pomerne nízku cenu a navyše pridal takzvané Skills. Ide o podporu alebo prepojenie so smart zariadeniami tretích strán. Hlasom sa cez Alexu dalo ovládať domáce kino Pioneer či osvetlenie Philips, ale aj pýtať sa kdekoľvek v domácnosti (v dosahu mikrofónov) na počasie, premávku, diktovať nákupný zoznam a veľa ďalšieho. Alexa bola prvým priekopníkom virtuálnych asistentiek a hlasového ovládania smart domácnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia