Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2020, 21:02
Čas čítania 0:41
Lukáš Čelka

O mesiac príde tretia vlna pandémie koronavírusu, v opatreniach budeme musieť pritvrdiť, varuje uznávaný český vedec

NEWS
Uložiť Uložené

Jaroslav Flegr v minulosti odhadol aj druhú vlnu koronavírusu.

Uznávaný český evolučný biológ, ktorého predpovede sa dlhodobo napĺňajú, varoval pred treťou vlnou koronavírusu už v minulosti. Tvrdil, že príde ešte predtým, ako prebehne vakcinácia. Dnes svoje predpovede skonkretizoval a domnieva sa, že tretia vlna pandémie zaútočí na Česko už budúci mesiac - v januári 2021, informoval o tom portál iPrima.

Odporúčané
Slováci uprednostňujú lockdown pred testovaním. Testovanie totiž považujú za väčší zásah do súkromia Slováci uprednostňujú lockdown pred testovaním. Testovanie totiž považujú za väčší zásah do súkromia 15. decembra 2020, 20:05

„Na Vianoce sa opäť o niečo zhorší situácia, budeme musieť sprísniť opatrenia. Hlavné problémy však prídu až po Vianociach. Záleží tiež od počasia, ak bude tri až štyri dni teplota okolo nuly, tak nám súčasné opatrenia nepomôžu. V januári vypukne tretia vlna,“ popísal Flegr svoju predpoveď.

Tamojší protiepidemický systém PES, ktorý ukazuje dva modely stupňa nákazy a do úvahy berie len PCR testy, vedec označil len za „hru s číslami.“ 

 „Na počte hospitalizovaných vidíme, že sa situácia zhoršuje. Zároveň na inom stupni vidíme, ako sa zlepšila. Evidentne  je ten systém chybný, čiže by sme sa mali držať starého systému PES alebo sa riadiť tým novým, ale zmeniť podľa neho aj opatrenia, " dodal Flegr, podľa ktorého je na zastavenie pandémie najdôležitejšie, aby ľudia zostali doma.

Domov
Zdieľať
Diskusia