Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2020, 20:05
Čas čítania 0:43
Lukáš Čelka

Slováci uprednostňujú lockdown pred testovaním. Testovanie totiž považujú za väčší zásah do súkromia

NEWS LOCKDOWN
Uložiť Uložené

Ukázal to najnovší prieskum.

Slováci by dali radšej prednosť lockdownu pred povinným celoplošným testovaním, ukázal to najnovší prieskum „Ako sa máte Slovensko?“. Veľká časť opýtaných, konkrétne až 36,1 percenta, sa  však neprikláňala ani k jednej z možností.

Odporúčané
Putinov synovec bude v Rusku bojovať proti korupcii. Predtým bol v tajnej službe FSB, ktorej kedysi šéfoval samotný prezident Putinov synovec bude v Rusku bojovať proti korupcii. Predtým bol v tajnej službe FSB, ktorej kedysi šéfoval samotný prezident 15. decembra 2020, 17:33

Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV komentoval, že k zástancom povinného testovania patrí už iba malá skupina opýtaných, ktorí schvaľujú postup vlády pri zvládaní pandémie. Vidí len dve možné vysvetlenia tohto výsledku. 

„Jedným je silné naviazanie testovania na osobu premiéra a jeho klesajúcu popularitu," povedal s tým, že v tom prípade je otázka o testovaní aj odpoveďou na schvaľovanie postupu premiéra Igora Matoviča.

Druhé vysvetlenie podľa Bahnu je, že povinné testovanie vnímajú ľudia ako silnejší zásah do súkromia, vyžadujúci navyše aktívnu participáciu.


K možnosti zastaviť šírenie epidémie pomocou lockdownu sa jednoznačne priklonilo 21,4 percenta opýtaných, kým povinné testovanie má 14,8 percenta jasných zástancov. Pri započítaní aj menej vyhranených odpovedí, ktoré sú skôr v prospech jednej alebo druhej možnosti, je pomer zástancov lockdownu 40,7 percenta k 23,1 percenta zástancov testovania.

Za testovanie hlasovali častejšie ľudia, ktorí súhlasia s tvrdením, že plošné testovanie pomohlo pri boji s epidémiou na Slovensku.  Prieskum sa realizoval 10. až 14. decembra na vzorke 1000 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia