Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2020, 9:31
Čas čítania 8:21
Miriam Rumanková

Otužovanie je fenomén druhej vlny koronavírusu. Je to iba hit Instagramu alebo nástroj na posilnenie imunity?

Otužovanie je fenomén druhej vlny koronavírusu. Je to iba hit Instagramu alebo nástroj na posilnenie imunity?
Zdroj: Unsplash/Xavier Balderas Cejudo
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pobyt v chlade ti môže pomôcť ako prevencia proti novému koronavírusu. Otužovanie si užívajú aj známe osobnosti a neboja sa absolvovať kurzy u slovenského ľadového muža.

Počas prvej vlny koronavírusu sa na sociálnych sieťach hemžili fotky s receptami na banánový chleba, v kurze bolo aj kváskovanie a cvičenie jogy. Počas leta všetky tieto aktivity z iniciatívy „ostávam doma“ utíchli a počas druhej vlny pandémie prišli znovu, no v inom šate.

Novinkou je otužovanie, ktoré začal praktizovať napríklad aj Rytmus alebo Yaksha. Na Veľkom Draždiaku v Bratislave sa vyzlieka do plaviek a ponára do ľadovej vody oveľa viac ľudí ako inokedy. Pomáha vôbec otužovanie v prevencii proti novému ochoreniu Covid-19 alebo ide len o instagramový trend?

„Vždy som sa zaujímal o zdravý životný štýl a otužovanie je jeho významnou súčasťou. Mám zároveň rád si vytvárať výzvy a dostávať sa dobrovoľne do nekomfortu. V neposlednom rade ma otužovanie okrem budovania lepšej imunity tiež ukľudňuje,“ povedal šéf kreatívneho domu F*CK THEM Yaksha pre Refresher. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by yaksha (@yak.sha)

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké nevýhody má otužovanie
  • Pomáha otužovanie v boji proti novému koronavírusu
  • Akým chybám sa vyvarovať 
  • Môžu otužovať tehotné ženy a deti
  • Kto je Wim Hof a ako sa mu podarilo zabehnúť maratón za polárnym kruhom len v šortkách 
  • Kto je prvý slovenský inštruktor metódy Wima Hofa 
  • Ako ovplyvňuje otužovanie plodnosť a chuť na sex

Čo je otužovanie? 

Otužovanie popísal vo svojom filozofickom diele už cisár Rímskej ríže Marcus Aurelius. Aj vďaka ľadovým sprchám, s ktorými začínal svoj deň si vraj vedel zachovať chladnú hlavu aj v neľahkých situáciách. Princíp šoku zo studenej vody, ktorý môže vyčistiť myseľ a zlepšuje sústredenie, využívali aj japonskí mnísi pri svojich meditáciách.

Pomocou termoregulácie si každý ľudský organizmus udržuje svoju stálu telesnú teplotu na úrovni 36,5 °C až 37,5 °C. Tvoj povrch tela si svoju teplotu v závislosti od teplotných podmienok vonkajšku prispôsobuje a tieto zmeny povrchovej teploty registrujú termoreceptory, ktoré máš zabudované priamo v koži. „Ak je telo silne ochladzované, dochádza k zintenzívneniu metabolických pochodov, pri ktorých vzniká teplo, a tiež k obmedzeniu prietoku krvi pod pokožkou a v končatinách. Tieto pochody sú riadené centrami v hypotalame a mozgovom kmeni,“  píše imunologička a alergologička Katarína Bergendiová na svojom blogu

Ľadový muž z Holandska s menom Wim Hof

Wim Hof je po celom svete vnímaný rôzne. Niektorí ho majú za dobrodruha a atléta, ale niektorí ľudia ho zároveň považujú za blázna. Holanďan vytvoril svoju vlastnú metódu, ktorá zahŕňa zbierku jeho znalostí o otužovaní a dýchacie cvičenia, ktoré podľa neho vedia aktivovať a deaktivovať termoreceptory v tele. Wim Hof údajne dokáže spomaliť svoj tep, ovplyvniť svoju frekvenciu dychu alebo ovplyvniť cirkuláciu krvi. Jeho názor je, že za pomoci správneho tréningu to dokáže každý.

Iceman, ako ho viacerí prezývajú,  je držiteľom 26 certifikátov z Guinessovej knihy rekordov, pretože napríklad zabehol maratón za polárnym kruhom v sandáloch a šortkách alebo vystúpil na Mt. Everest do výšky 7 000 m. n. m. bez dýchacieho prístroja v ako inak v krátkych nohaviciach. Wim Hof  zabehol dokonca aj maratón v Namíbijskej púšti bez prísunu vody.

Wim Hof
Wim Hof Zdroj: Instagram/iceman_hof

Praktizovať metódu Wim Hof treba s dávkou zdravého rozumu

Treba spomenúť, že existujú aj prípady, kedy ľudia v dôsledku nesprávneho praktizovania metódy Wima Hofa zomreli. V rokoch 2015 a 2016 sa utopili štyria ľudia, ktorí skúšali metódu Wima Hofa. Ich rodinní príslušníci vinia za ich smrť práve dýchacie cvičenie od Holanďana.

Nájdu sa aj takí, ktorí Hofa obviňujú z toho, že dáva ľudom, ktorí trpia vážnymi zdravotnými problémami, falošnú nádej na uzdravenie. Na svojej webovej stránke uvádza, že jeho metóda znižuje príznaky reumy, sklerózy, Parkinsonovej choroby a dokonca spomína aj uzdravenie niektorých druhov rakoviny.

Vedec Wouter van Marken Lichtenbelt, ktorý skúmal metódu Wima Hofa tvrdí, že jeho vedecké vyjadrovanie je jedna veľká motanica a podľa neho opisuje vedecké vyjadrenia, ku ktorým nemá žiadne podklady. Na druhej strane vedec dodáva, že ak človek praktizuje jeho metódu s dávkou zdravého rozumu, napríklad bez hyperventilácie pred ponorením do vody, nie je nič zlé na tom ju skúsiť.

Slovenský ľadový muž 

Slovák Martin Thám sa začal vo svojom voľnom čase venovať otužovaniu a v tom čase sa dopočul o Wimovi Hofovi. Zaujalo ho to natoľko, že sa rozhodol absolvovať kurz u samotného ľadového muža. Najskôr musel absolvovať 10-týždňový online videokurz a následne strávil tri dni v Holandsku u Wima Hofa, kde sa zúčastnil rôznych prednášok čoho záverom bola praktická časť v Poľsku. Uspel a tak sa mu podarilo stať prvým inštruktorom metódy Wima Hofa na Slovensku.

Benefity otužovania 

Lepšia imunita

To, že studená voda ovplyvňuje imunitný systém už skúmalo mnoho vedcov. Prišli na to, že chlad v tele zvyšuje počet bielych krviniek v ľudskom organizme. Deje sa to, pretože telo je nútené reagovať na zmenu vonkajších podmienok a trénovaním sa tvoje telo môže stať voči tejto zmene viac odolné. Aj toto je dôvod, prečo sú takzvané ľadové medvede menej často choré.

„Pravidelným otužovaním si zvyšujeme prah citlivosti na bakteriálne a vírusové choroboplodné zárodky a organizmus si dokáže sám oveľa lepšie s nákazou poradiť. Ak už u vás ale akékoľvek ochorenie prepukne, otužovanie nezmení jeho trvanie,“  tvrdí Katarína Bergendiová. Touto aktivitou vraj dokážeš ovplyvniť vedľajšie faktory, ale upozorňuje na to, že v žiadnom prípade príčinu konkrétneho ochorenia.

Odporúčané
Ľudia, ktorí sa už raz nakazili koronavírusom, sú proti nemu čoraz menej imúnni, tvrdia vedci Ľudia, ktorí sa už raz nakazili koronavírusom, sú proti nemu čoraz menej imúnni, tvrdia vedci 27. októbra 2020, 13:52

Otužovanie v boji proti koronavírusu 

Podľa imunologičky Kataríny Bergendiovej odolnosť proti vírusovým aj bakteriálnym ochoreniam, ale aj proti stresu, podporuje dobrý spánok, zdravá strava, dostatok športu na čerstvom vzduchu, smiech a samozrejme aj studená voda – teda otužovanie. „Ak chceme chrániť naše deti, seba a svoje rodiny, je dobré to dodržiavať,“  píše. 

Viac smiechu, menej depresie

Endorfíny sú tie hormóny, ktoré nám prinášajú šťastie. Otužovanie a plávanie v ľadovej vode sú tiež aktivitami, ktoré prispievajú k dobrej nálade a dokonca dokážu pomôcť pri liečbe depresie. Endorfín sa v tomto prípade uvoľňuje vtedy, keď naše telo prežíva bolesť spôsobenú chladom a snaží sa s ňou vyrovnať.  

Väčšia odolnosť voči chladu

Pobyt v studenej vode ti zaručene osvieži všetky žily, tepny aj vlásočnice. Krv sa totiž dostáva na povrch a tým tlačí chlad smerom nadol. Inými slovami pomáha zahrievať naše končatiny. Otužovanie by v tomto prípade mohlo pomôcť aj starším ľudom, aby sa dokázali lepšie vyrovnať s tuhou zimou alebo prechodom medzi ročnými obdobiami.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92189 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako pomáha otužovanie pri chudnutí
  • Aké chyby robia začiatočníci 
  • Kedy začať otužovať 
  • Otužuješ aj vtedy ak spíš pri otvorenom okne 
  • Ktoré známe osobnosti sa zúčastnili na kurzoch Martina Tháma
Domov
Zdieľať
Diskusia