Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2020, 13:52
Čas čítania 0:55
Daniel Mikolášik

Ľudia, ktorí sa už raz nakazili koronavírusom, sú proti nemu čoraz menej imúnni, tvrdia vedci

NEWS
Uložiť Uložené

Vedci tiež zistili, že u mladších ľudí, ktorí sa zotavili z koronavírusu, sa preukázala pomalšia strata protilátok v porovnaní s ľuďmi staršími ako 75 rokov.

Britská štúdia, v rámci ktorej skúmali státisíce ľudí naprieč celým Anglickom, naznačuje oslabenie imunity voči ochoreniu COVID-19. Podľa nej totiž u ľudí, ktorí sa už raz nakazili, došlo k poklesu protilátok v tele na koronavírus o viac ako 26 % v priebehu len troch mesiacov.

Ako informuje CNN, štúdiu publikovali vedci z Imperial College London v spolupráci so spoločnosťu Ipsos MORI zaoberajúcou sa prieskumom trhu. Vedci skúmali viac ako 365-tisíc náhodných ľudí z Anglicka, ktorým rozposlali domáce testy zberajúce dáta prostredníctvom odberu pri pichnutí do prsta.

Odporúčané
Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) 24. októbra 2020, 15:44

Vedci tvrdia, že u ľudí, ktorí už boli raz nakazení, spozorovali výrazný pokles preukázania protilátok v tele počas troch kôl testovania. Vyhodnotil to test na báze laterálneho prietoku, pri ktorom skúmali ľudí v lete po prvej vlne nákazy v Anglicku. Vedci však tiež upozorňujú na to, že prítomnosť protilátok v krvi automaticky neznamená, že človek sa nemôže nakaziť.

Štúdia podľa nich dokazuje, že imunita a hladina protilátok voči sezónnym nákazám koronavírusu u ľudí klesá v priebehu 6 až 12 mesiacov po nákaze. V štúdii sa tiež píše, že na začiatku skúmania vedcov v júni malo 6 % ľudí, ktorí sa podrobili testom, v tele dostatok protilátok na koronavírus. V septembri to bolo už len 4,4 % z nich. U zdravotníkov sa vraj krivka výrazne nemenila.

Výsledky štúdie tiež potvrdili teórie hovoriace o tom, že ľudia, ktorí po nakazení nemajú žiadne príznaky, pravdepodobne prichádzajú o protilátky skôr ako tí so závažnejšími príznakmi. Vedci tiež zistili, že u mladších ľudí zotavených z koronavírusu, sa preukázala pomalšia strata protilátok v porovnaní s ľuďmi staršími ako 75 rokov, ktorí nákazu prežili.

Ľudia sú voči koronavírusu čoraz menej imunní. Protilátok v tele je po nákaze čoraz menej, tvrdia vedci
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia