Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2020, 15:44
Čas čítania 6:28
Daniel Mikolášik

Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž)

Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
REFRESHER SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vojaci používali zastaranú techniku na dezinfikovanie, tvorili sa dlhé rady a na mnohých miestach nemali zdravotnícke pomôcky. Aj takéto bolo piatkové testovanie na Orave.

„Nemyslím si, že Tvrdošínčania situáciu podcenili. Bolo však mnoho takých, o ktorých sa nevedelo, že sú nakazení, pretože boli bezpríznakoví,“ prezradila nám lekárka z Tvrdošína čakajúca v rade počas štátneho testovania na Orave.

Od piatku 23. októbra do nedele 25. októbra v okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Bardejov prebieha pilotná fáza celoplošného testovania na COVID-19. Ide o červené okresy, ktoré posledné týždne zaznamenávajú rekordný nárast počtu nakazených ľudí. 

Odporúčané
Odborníci odpovedajú: Je lepšie zatvorenie krajiny alebo celoplošné testovanie? Odborníci odpovedajú: Je lepšie zatvorenie krajiny alebo celoplošné testovanie? 21. októbra 2020, 19:58

Naša cesta viedla v piatok priamo do okresného mesta Tvrdošín, ktoré je jedným z najväčších epicentier nákazy. Testovať začali o ôsmej ráno, no rady sa tvorili už minimálne pol hodinu predtým. 

Jedno zo siedmich odberných miest v Tvrdošíne – Mestská plaváreň
Jedno zo siedmich odberných miest v Tvrdošíne – Mestská plaváreň Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

V meste bolo sedem testovacích miestností so zdravotníckym personálom, dobrovoľníkmi, vojakmi, policajtami a tisíckami testov pripravených pre obyvateľov mesta.

„Priestory sme pripravili tak, aby sa jednými dverami vchádzalo, druhými vychádzalo. Regionálny úrad verejného zdravotníctva by vybrané miestnosti mal akceptovať, vyberali sme ich tak, aby sme splnili všetky predpoklady,“  povedal primátor Ivan Šaško.

„Miestnosti budú mimo našich škôl, dali sme ich do športovej haly, do mestského hotela či na plaváreň. Oproti voľbám sme vybrali iné priestory, ktoré sú v aktuálnych podmienkach vhodnejšie,“ dodal.

Odporúčané
Mám koronavírus. Coca-Cola chutí ako voda a zaujíma to viac kriminálku ako hygienu (Komentár) Mám koronavírus. Coca-Cola chutí ako voda a zaujíma to viac kriminálku ako hygienu (Komentár) 16. októbra 2020, 9:44

Ľudia čakali v radoch aj tri hodiny

Aby sme sa presvedčili, aká je situácia na viacerých odberných miestach v Tvrdošíne, obišli sme päť testovacích priestorov. Najdlhší rad bol pred Mestskou plavárňou na sídlisku Medvedzie. Ľudia v ňom čakali dlhé hodiny. Niektorých sme oslovili a pýtali sa na ich pocity či dobu čakania.

Niekoľko desiatok metrov dlhý rad od plavárne, cez parkovisko, až po hlavnú cestu
Niekoľko desiatok metrov dlhý rad od plavárne, cez parkovisko, až po hlavnú cestu Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Väčšinou však boli skeptickí, keď videli, že v rukách držíme kameru a chceme ich vyjadrenie nahrávať. Niektorí slušne odmietli, iní odpovedali, no nechceli byť na zázname. „V rade čakám už takmer tri hodiny. Je nám tu zima a ešte nás aj testujú von. Ale to asi preto, aby sme sa nenakazili v uzavretom priestore,“ odpovedal nám miestny dôchodca čakajúci pred plavárňou.

Privítal by vraj, keby boli k dispozícii aj nejaké miesta na sedenie, pretože v zástupe sa nachádza množstvo starších osôb a dlhé čakanie v zime im nerobí dobre. Napokon to pochopil aj testovací personál, ale až okolo 17:30 (dve a pol hodiny pred koncom testovania), doniesol k radu pred športovou halou v Tvrdošíne asi 10 stoličiek.

Vojaci doniesli ku radu pred športovú halu stoličky okolo 17:30
Vojaci doniesli ku radu pred športovú halu stoličky okolo 17:30 Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

„V rade čakám zatiaľ len 5 minút, pretože som len teraz prišla, ale policajt nám prišiel oznámiť, že bude polhodinová prestávka, takže uvidíme, na ako dlho to ešte bude,“ povedala nám vysokoškolská študentka Sára z Tvrdošína, ktorá čakala od piatej popoludní.

Nakoniec sa však z polhodiny stala takmer hodina, kedy sa rad nepohol ani o meter. V rovnakom rade sme na test čakali aj my. Prišli sme ešte v popoludňajších hodinách, no s negatívnym testom sme z odberného miesta odchádzali až po tme.

Obyvatelia nemali dosť informácií. O teste sa dozvedeli z mestského rozhlasu 

Organizácia testovania bola chaotická, ľudia do poslednej chvíle nevedeli, kde a kedy presne sa majú ísť otestovať. V stredu sme volali na linku Národného centra zdravotníckych informácií, kde však bolo permanentne obsadené.

Premiér Igor Matovič na tlačovej besede uprostred týždňa avizoval, že budú testovať podľa abecedného zoznamu. Rezort obrany chcel týmto spôsobom predísť zbytočnému zhromažďovaniu sa ľudí pred odbernými miestami, mestá a obce na Orave to však odignorovali.

Podľa primátorov a starostov to totiž nebolo efektívne, a tak si harmonogram upravili podľa seba. Respektíve si ho neupravili vôbec. Na test mohol ísť totiž od ôsmej rána až do ôsmej večera ktokoľvek.

Rad pred odberným miestom v hoteli Limba v Tvrdošíne
Rad pred odberným miestom v hoteli Limba v Tvrdošíne Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Nezáležalo ani na tom, kto ku ktorému testovaciemu okrsku patrí. Na stránke mesta sú ulice a časti mesta, pri ktorých je priradená testovacia miestnosť, nik to však počas testovania nekontroloval. 

Ľudí v rade sme sa pýtali, ako sa o testovaní dozvedeli a podľa čoho vedeli, do ktorej odberovej miestnosti majú prísť. „Ja som tu prišiel len preto, lebo je tu najmenej ľudí. Pobehal som na aute celý Tvrdošín a všade sú dlhé rady,“ povedal Timotej čakajúci pred odberným miestom nachádzajúcim sa v Strednej odbornej škole lesníckej.

Informácií bolo podľa jeho slov málo, o všetkom sa dozvedel vo štvrtok na stránke mesta. Starší občania nám však hovorili, že informácie o testovaní získali vďaka mestskému rozhlasu. Jedna z obyvateliek povedala, že informácie boli vyvesené aj vo vchode do bytovky.

Boli sme sa testovať na Orave: Ľudia čakajú tri hodiny v rade, na mnohých miestach chýba zdravotný personál
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Absencia zdravotníckych pomôcok, personálu, informácií a najmä chaotická organizácia

Na mnohých miestach podľa slov podpredsedu Žilinského samosprávneho kraja Igora Janckulíka chýbali v piatok certifikáty, dezinfekcie, ochranné a iné zdravotnícke pomôcky či dokonca personál.

„Na niektorých miestach sa z toho dôvodu začalo testovať neskôr, ako sa plánovalo. Armáda aj polícia boli na svojich miestach, no v niektorých testovacích miestnostiach chýbali zdravotníci,“ povedal pre Refresher Janckulík s tým, že obdivuje všetkých zdravotníkov, ktorí tam od rána do večera testujú.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90334 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako nás otestovali a ako to celé funguje
  • Čo na testovaní kritizuje podpredseda ŽSK
  • Ako situáciu opisujú ľudia čakajúci v dlhých radoch
  • Prečo je omnoho väčšia účasť, ako ministerstvo a starostovia očakávali
  • Ako sa niektorí ľudia snažia obísť čakanie v radoch
  • Z akých dôvodov sa chodia ľudia na Orave testovať
Domov
Zdieľať
Diskusia