Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. októbra 2020, 21:08
Čas čítania 0:34
Miriam Rumanková

Ľadovce v Grónsku sa topia najrýchlejšie za posledných 12 000 rokov

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Topenie ľadovcov sa od 90. rokov rapídne zrýchlilo.

Miera topenia ľadovcov, ktorá dnes postihuje Grónsko, je najrapídnejšia za posledných 12 000 rokov, informuje CNN. Informácie vychádzajú zo štúdie vedcov, ktorú publikovali v časopise Nature.

Vieme, že existujú veľké rozdiely medzi konkrétnymi rokmi. To, čo nás naozaj zaujímalo, bolo zachytiť rozptyl rozdielov topenia ľadovcov v priebehu desaťročí a možno až storočí. Štúdia preukázala, že Grónsko sa momentálne nachádza vo veľmi nepriaznivej situácii,“ uviedol profesor geológie a hlavný autor štúdie Jason Briner z univerzity v Buffale. Topenie ľadovcov sa zrýchlilo od 90-tych rokov minulého storočia. 

Odporúčané
V Antarktíde sa z ľadovca odlomil obrovský kus ľadovej kryhy veľký ako Bratislava V Antarktíde sa z ľadovca odlomil obrovský kus ľadovej kryhy veľký ako Bratislava 13. februára 2020, 21:35

Najväčší dopad na tieto skutočnosti má podľa drvivej väčšiny vedcov predovšetkým vplyv ľudskej činnosti. Topenie, ktoré dnes vidíme, je výsledkom nadmerného vypúšťania emisii skleníkových plynov. V minulosti za nadmerné otepľovanie mohli prirodzené zmeny podnebia.

Podľa scenára, v ktorom ľudia naďalej zvyšujú koncentráciu skleníkových plynov, ktoré zachytávajú teplo v atmosfére, by mohla strata grónskeho ľadu dosiahnuť viac ako 35 900 miliárd ton do konca tohto storočia.

Domov
Zdieľať
Diskusia