Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2020, 13:05
Čas čítania 4:57
Adrián Lukáč

Among Us valcuje hernú scénu. Ako sa z neznámej hry stal po dvoch rokoch totálny hit, ktorý dominuje Steamu, Twitchu aj mobilom?

Among Us valcuje hernú scénu. Ako sa z neznámej hry stal po dvoch rokoch totálny hit, ktorý dominuje Steamu, Twitchu aj mobilom?
Zdroj: InnerSloth
TECH TWITCH
Uložiť Uložené

Dva roky o Among Us nikto nevedel, dnes ho hrajú milióny hráčov.

Dva roky nič a zrazu láme rekordy. Reč je o hre Among Us od štúdia Innersloth, ktorá vyšla v roku 2018, ale takmer nikto o nej nevedel. Až doteraz. V septembri sa zaradila k najhranejším hrám na Steame a jej čísla stále stúpajú.

Adaptácia obľúbenej spoločenskej hry

Herná mechanika pritom nie je žiadnou novinkou. Vychádza zo spoločenskej hry Mafia (známa aj ako Mestečko Palermo alebo Werewolf), ktorej pointou je odhaliť vraha medzi hráčmi. Among Us sa odohráva na palube vesmírnej lode a ide o tzv. "social deduction" hru pre 4-10 hráčov, z ktorých 1-3 sú vrahovia. Každý hráč má jednu z dvoch rolí - Crewmate (člen posádky) alebo Impostor (vrah).

Among Us
Among Us Zdroj: InnerSloth

Cieľom posádky je plniť úlohy na mape (údržbárske minihry ako napr. oprava káblov) a identifikovať vrahov a hlasovaním ich vyhodiť z lode.  Naopak, cieľom vrahov je zabíjať členov posádky bez toho, aby ich niekto identifikoval. Vrahovia majú zoznam falošných úloh, ktorých plnením môžu zmiasť súperov a predstierať, že patria k posádke. Okrem toho môžu na mape sabotovať niektoré systémy lode a tým skomplikovať plnenie úloh súperom.

Najdôležitejšou časťou hry sú tzv. diskusie. Diskusiu vyvolá hráč, ktorý na mape objaví mŕtvolu a následne prebieha spoločná komunikácia všetkých hráčov cez čet. Ešte zábavnejšou formou pri hre s kamarátmi je využitie voice četu. Každá diskusia sa končí  hlasovaním o tom, kto je vrahom. Ak väčšina označí jedného hráča, ten vypadne z hry a ostatní sa dozvedia, či vyhodili vraha, alebo člena posádky. 

Diskusia v Among Us
Diskusia v Among Us Zdroj: InnerSloth

Zo zabitých alebo vyhodených hráčov sa stávajú duchovia, ktorí môžu chodiť aj cez steny a vidia všetko. Pre živých sú však duchovia neviditeľní. Úlohou duchov je pomôcť svojmu tímu k výhre. Majú však limitované možnosti interakcie s prvkami vesmírnej lode.

Posádka vyhrá ak jej členovia splnia všetky úlohy na mape alebo identifikujú všetkých vrahov. Vrahovia vyhrávajú, ak zabijú toľko členov posádky, aby sa vyrovnali počty hráčov v tímoch, alebo ak sabotujú niektorý z dôležitých systémov lode a posádka ho nestihne do časového limitu opraviť.

Ako sa z Among Us stala po dvoch rokoch jedna z najpopulárnejších hier súčasnosti.
Zdroj: InnerSloth

Popredné miesta v rebríčkoch

To, čo sa deje okolo Among Us v posledných týždňoch sa inak ako šialenstvom nedá nazvať. Hoci hra vyšla už v júni 2018, až do júla tohto roka o nej takmer nikto netušil, čo dokazujú aj čísla. V júli ju hralo v jednom momente najviac 6 771 hráčov. V auguste to už bolo 73 159 a v septembri (zatiaľ) 438 524 súčasne hrajúcich hráčov, čím Among Us porazil aj GTA 5 a zaradil sa na 7. miesto rebríčka na steamcharts (pozn. nie sú započítaní hráči na Androide a iOS, ide len o PC hráčov hrajúcich cez Steam). 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89274 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • prečo sa Among Us stal úspešným až dva roky po vydaní
  • kedy sa dostal do povedomia širokej verejnosti
  • ktorí streameri stoja za jeho slávou
  • aké dosahuje čísla v štatistikách
  • prečo je vhodný aj pre nehráčov
  • čo ho odlišuje od ostatných hier, ktoré získali slávu vďaka Twitchu
Domov
Zdieľať
Diskusia