V Európe sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo predstavuje 173 kg na osobu ročne. Priemerný Slovák vyhodí ročne približne 160 kg jedla.
V Európskej únii sa ročne vyhodí 88 miliónov ton jedla, čo znamená, že v odpadkovom koši končí približne 143 miliárd eur. Na druhej strane, kvalitné jedlo si nemôže dovoliť každý desiaty Európan. Príčiny vyhadzovania jedla sú rôzne.
Ľudia často nakupujú vo veľkých množstvách potraviny, ktoré nestihnú využiť. Do plánovaného jedálničku ti môže vojsť obed s rodinou alebo večera s kamarátmi, a tak jedlo spred dvoch dní ľahko skončí v koši. Ovplyvňujú nás, samozrejme, aj výhodné akcie pri kúpe väčšieho množstva produktov alebo hladný žalúdok. Najčastejšie dochádza k plytvaniu potravinami v domácnostiach, reštauračných prevádzkach a v supermarketoch.
V domácnosti je obrovskou príčinou vyhadzovania potravín, okrem vyššie spomínaných dôvodov, nesprávne uskladnenie potravín. Nevieme, či vieš, ale zemiaky spolu s cibuľou chutia výborne na tanieri, ale v jednom košíku v komore sa vôbec nemusia a skôr si ubližujú, ako prosperujú. Dôvodom je, že oba druhy zeleniny produkujú rôzne plyny, ktoré sa navzájom vylučujú.
View this post on Instagram
Šaláty
Akékoľvek listové šaláty je najlepšie skladovať v navlhčenej utierke v chladničke. Listy vydržia chrumkavé oveľa dlhšie ako pri klasickom skladovaní v plastovej vaničke alebo miske. Tendenciu rýchlo schnúť má hlavne rukola, polníček alebo mladý špenát. Potrebné je jemne navlhčiť čistú utierku, umytý šalát do nej zabaliť a skladovať v chladničke.
Reďkovka, mrkva a stopkový zeler
Reďkovka a mrkva sú kapitola sama o sebe. Vyhľadávanú chrumkavosť vedia stratiť za pár dní, čo im, bohužiaľ, uberá na chuti. Mrkvu, reďkovku a stopkový zeler odporúčame skladovať v chladničke v nádobke s vodou. Mrkvu aj reďkovku si ošúp, nakrájaj na požadovaný tvar a daj do uzatvárateľnej misky s vodou. Takto budeš mať po ruke vždy zdravý snack. Pravdou ale je, že zelenina obsahuje vitamíny rozpustné vo vode, a preto ti odporúčame takto túto zeleninu skladovať len v potrebe poslednej pomoci. Najskôr využi jej prirodzenú čerstvosť a následne jej môžeš dopriať kúpeľ vo vode.
View this post on Instagram
Jahody, maliny, čučoriedky, černice
Chutné ovocie, ktoré má mnoho obľúbencov, vie málokto správne skladovať. Ide o sladučké plody, ktoré majú všestranné využitie. Pokiaľ si toto ovocie nedáš do mrazničky na horšie časy, máme pre teba trik, ako ti vydrží čerstvé niekoľko dní.
Ovocie si nasyp do misky a zalej ho vodou. Je potrebné, aby si mal prehľad, koľko vody si použil. Na jeden liter vody budeš potrebovať priliať k ovociu 100 mililitrov octu. Takto necháš ovocie približne päť minút a následne ho poukladaj na utierku, aby vyschlo. Takéto ovocie môžeš skladovať v uzavretej nádobe v chladničke.
Špargľa a jarná cibuľka
Špargľu a jarnú cibuľku je najlepšie skladovať vo vode ako kyticu. Vodu je potrebné pri jarnej cibuľke meniť každý deň. Týmto spôsobom ti bude jarná cibuľka rásť donekonečna. Zo špargle si odkroj jeden centimeter zo spodku a umiestni ju do pohára s vodou.
Rajčiny
Rajčiny sú najlepšie a najchutnejšie, ak ich skladuješ vonku. Neodporúčame ich mať v blízkosti banánov, pretože práve tie podporujú rýchlejšie dozrievanie rajčín. Samozrejme, môžeš ich skladovať aj v chladničke, ale najlepšie sa im darí v miestnosti.
View this post on Instagram
Zázvor a kurkuma
Vitamíny v tejto podobe jednoznačne patria do uzatvorenej nádoby a do chladničky.
View this post on Instagram
Banány, citróny, mango, ananás
Všetko exotické ovocie spravidla nepatrí do chladničky, pretože potrebuje teplo a chlad mu nie je prirodzený. V chlade stráca primárne chuť. Odporúčame takéto, hlavne ešte nedozreté ovocie, skladovať vonku a následne, ak je už dozreté a nestíhaš ho spotrebovať, určite pár dní vydrží nakrájané v uzavretej nádobe aj v chladničke.
View this post on Instagram
Syry
Akýmkoľvek syrom sa bude najlepšie dariť v pevnom obale alebo v uzavretej nádobe. V prípade skladovania v nádobe odporúčame sledovať vhodné kombinácie syrov. Oceniť by si mohol obaly zo včelieho vosku, ktoré udržia syry dlhšie čerstvé a tiež sú ekologické, keďže sa môžu používať opakovateľne.
View this post on Instagram
Pečivo
Pečivu sa vo všeobecnosti darí vo vrecúšku z ľanu alebo vo voskovom obale. Tento spôsob zachová chlieb dlhšie čerstvý a chrumkavý. Samozrejme, stále existuje možnosť pečivo zamraziť alebo obnoviť jeho čerstvosť ľahkým trikom s mikrovlnnou rúrou. Do mikrovlnnej rúry umiestni stvrdnuté pečivo a pohár vody. Stačí pár sekúnd a pečivo je ako nové.
View this post on Instagram
View this post on Instagram