Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Lidl.
28. októbra 2022, 8:30
Čas čítania 2:02
Sponzorovaný obsah

Za 3 kilá ovocia a zeleniny zaplatíš iba jedno euro. Pozri sa, ako môžeš zabrániť plytvaniu jedlom

Za 3 kilá ovocia a zeleniny zaplatíš iba jedno euro. Pozri sa, ako môžeš zabrániť plytvaniu jedlom
Zdroj: Unsplash/Olga Drach
GASTRO LIDL SLOVENSKO POTRAVINY UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Nie je jednoduché byť zodpovedným človekom. Lidl sa však rozhodol, že svojim zákazníkom pomôže.

Krivú mrkvu, jablko s malou „modrinou“ či asymetrickú tekvicu necháva v obchode takmer každý z nás. Väčšinou si totiž vyberáme to najúhľadnejšie ovocie a zeleninu, no aj napriek tomu zo svojho vysoko estetického nákupu veľkú časť vyhodíme. V koši skončia aj všetky stále chutné a výživné potraviny, ktoré v obchode necháme, lebo nesplnili naše kritériá. V smetiaku však nekončí iba jedlo, ale spolu s ním aj tvoje peniaze, litre vody či práca pestovateľov. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash

Plytvanie potravinami je jednoznačne obrovský luxus, ktorý si nemôžeme dovoliť. Je to ekologický, ekonomický, ale aj morálny problém nás všetkých. Aby sme ti lepšie ilustrovali, prečo by si sa mal pri svojom ďalšom nákupe zamyslieť, predstavíme ti niekoľko alarmujúcich čísel. Podľa analýzy Wood & Company vyhodí priemerný Slovák zhruba 100 kilogramov potravinového odpadu ročne. Toto jedlo má hodnotu 100 až 150 eur. 

lidl, nákup, potraviny, jedlo
Zdroj: Refresher

Pomôcť môže každý z nás

Keďže čítaš tento článok, veríme, že patríš k ľuďom, ktorí si tento problém uvedomujú a chcú s ním niečo robiť. Stačí predsa niekoľko jednoduchých zmien, ktoré zvládne každý z nás, a situácia sa môže postupne zlepšovať. Navyše vďaka týmto zmenám pomôžeš planéte aj svojej peňaženke. Je predsa nelogické platiť za potraviny, ktoré skončia v koši.

Desatoro proti plytvaniu

● Svoje nákupy a jedálniček si skús vopred premyslieť.
● Všímaj si dátumy spotreby na produktoch.
● Nauč sa správne skladovať potraviny.
● Čoho máš veľa, to zamraz, usuš alebo zakonzervuj.
● Kompostuj.
● Nenakupuj hladný.
● Nastav si v chladničke správnu teplotu od 1 do 5 stupňov.
● Staršie potraviny posúvaj v chladničke dopredu.
● Podeľ sa s ostatnými.
● Kúp si v Lidli debničku stále dobrého ovocia a zeleniny, aby neskončilo v koši.

Pri šetrení jedlom ti pomôže aj Lidl

Nie je jednoduché byť zodpovedným človekom. Lidl sa však rozhodol, že svojim zákazníkom pomôže. Začiatkom októbra spustil vo všetkých svojich 158 predajniach na Slovensku iniciatívu S Lidlom šetríme jedlom. Vďaka tomuto projektu si môžeš kúpiť trojkilové balenia rôzneho ovocia a zeleniny iba za jedno euro. „Spočítali sme si, že takto ročne zachránime stovky ton kvalitného ovocia a zeleniny,“ objasnil konateľ spoločnosti Lidl Slovensko Róbert Flachbart. 

Lidl Slovensko, debničky, ovocie, zelenina
Zdroj: Lidl Slovensko

Zákazníci si taktiež môžu kúpiť chlieb priamo z pece dopoludnia druhého dňa po vypečení s 50-percentnou zľavou. Chlieb sa nachádza špeciálne zabalený a označený oranžovou cenovkou priamo v regáli. Lidl aj týmto spôsobom ponúka udržateľnejší a zodpovednejší nákup, vďaka ktorému šetríš okrem prírody aj svoje peniaze.

„Ide o potraviny, za ktorých kvalitou si stojíme. Prepravky s mixom rôznych druhov ovocia a zeleniny nájdete v každom Lidli za pokladnicami. Doteraz sme toto ovocie a zeleninu museli vyhodiť, pretože mali poškodený obal, prípadne jeden poškodený kus v balení,“ vysvetlil Róbert Flachbart.

Lidl Slovensko, debničky, ovocie, zelenina
Zdroj: Lidl Slovensko

Každá debnička je iná

V debničkách môžeš nájsť napríklad jablká, zemiaky, citróny, mrkvu či cesnak. Každá prepravka je iná. Môžeš si však byť istý, že vždy nakúpiš kvalitné potraviny za skvelú cenu. Lidl tento systém testoval vo viacerých predajniach a stretol sa len s pozitívnymi reakciami. Všetky pripravené debničky väčšinou okamžite predali. Lidl taktiež dlhodobo oddeľuje potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby a predáva ich s výraznou zľavou. Nájdeš ich v chladiacich regáloch v špeciálnych boxoch s označením Potraviny bez viny! Zachráň nás, sme ešte dobré. 

Domov
Zdieľať
Diskusia