Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2020, 11:21
Čas čítania 0:48
Tina Hamarova

Alergie a astma môžu pomáhať pri boji s koronavírusom, hovoria americkí vedci

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Lekárska fakulta na univerzite vo Wisconsine vydala novú štúdiu.

Ľudia s dýchacími alergiami alebo astmou môžu mať jednoduchší boj s koronavírusom. Nová štúdia, ktorú uverejnili vedci z Wisconsinskej univerzity v Journal of Allergy and Clinical Immunology, ukazuje, že takéto choroby majú takzvanú zníženú expresiu génu ACE2 v proteíne, ktorý práve koronavírus používa na nakazenie buniek. 

Naopak zvýšená expresia ACE2, ktorá je spojená s fajčením, cukrovkou či vysokým krvným tlakom naopak podľa niektorých štúdii zhoršuje ochorenie Covid-19. To podľa vedcov vysvetľuje, prečo sa medzi nakazenými a obeťami rádovo nevyskytujú práve ľudia s astmou a dýchacími problémami, ktorí sa zo začiatku zdali ako najviac ohrozená skupina. 

„Boli sme prekvapení, že pandémia Covidu-19 nezasiahla ľudí s astmou v Číne ako by sme očakávali,“ povedal vedúci výskumu Daniel Jackson. „Takéto zistenie nás celkom prekvapilo.“ Výskumníci pozorovali správanie sa buniek u detí aj dospelých. 

Odporúčané
„Ak fajčíte, okamžite s tým prestaňte. Tie sku***** pľúca budete potrebovať!" Silný odkaz pacientky s Covidom-19 „Ak fajčíte, okamžite s tým prestaňte. Tie sku***** pľúca budete potrebovať!" Silný odkaz pacientky s Covidom-19 23. marca 2020, 20:27

V Amerike je podľa organizácie AAFA približne 25 miliónov ľudí, ktorí trpia astmou alebo s ňou spojenými alergiami na peľ, hmyz, domáce zvieratá či pleseň.

Takéto choroby sa prejavujú najmä dýchacími ťažkosťami, pískavým dychom, dráždivým kašľom a dlhodobo pretrvávajúcou nádchou, preto sa spočiatku zdalo, že práve astmatici môžu byť najviac ohrozenou skupinou.

Domov
Zdieľať
Diskusia