Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
14. júla 2017, 15:30
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Dunkirk posadí diváka priamo do centra nervydrásajúcej akcie. Prečo bude film kratší a ako dostal Nolan zelenú na natáčanie?

FILMY A SERIÁLY CHRISTOPHER NOLAN
Uložiť Uložené

Čo všetko môžeme od Nolana očakávať?

Nolanov Dunkirk je opäť horúcim kandidátom na film roka a do našich kín sa dovalí už čo nevidieť. Dráma z druhej svetovej vojny predstavila svetu len pár ukážok a Christopher Nolan opäť potvrdzuje fakt, že do samotnej premiéry nebudeme o filme vedieť prakticky nič. A my sme len radi. Tesne pred uvedením na strieborné plátna sa však objavuje zopár otázok, ktoré si rozoberieme v tomto článku. 

Viacerých z vás určite prekvapila informácia, že stopáž Dunkirku činí len 107 minút. Ak by sme si zobrali do úvahy priemernú dĺžku moderných filmov, nemali by sme sa o čom rozprávať. Pravdou je, že ide o Nolanov najkratší film (ak nerátame do úvahy jeho debut Following) a v porovnaní s epickým Interstellarom je o celú hodinu kratší. Rovnako tak sa na to môžeme pozrieť z inej stránky - vojnové eposy zvyknú mať aspoň tie dve hodiny, aby sa rozvili dejové linky postáv a priblížila historická situácia. Prečo teda Nolan zostrihal svoj projekt na takúto dĺžku? V jednom rozhovore o strihu povedal viac:

Dunkirk posadí diváka priamo do centra nervydrásajúcej akcie. Prečo bude film kratší a ako dostal Nolan zelenú na natáčanie?
Zdroj: Warner Bros.

„Chcel som dosiahnuť poriadne intenzívny zážitok, a preto som ho skrátil, ako to len išlo. V podstate chcem udržať napätie čo najdlhšie a pri tom divákov úplne neunaviť. A myslím si, že keď ľudia započuli, že pripravujem film ohľadom Dunkirku, prevažne asi Briti, ktorí sa v tejto histórií vyznajú, tak si mysleli, že dostanú veľký historický epos s dĺžkou troch hodín. Taký, kde by sa veľa rozprávalo a podobne. No ja som napísal scénár na 76 strán, čo je asi polovica dĺžky mojich ostatných scénárov, pretože som nechcel rozpovedať príbeh pomocou slov - chcel som dosiahnuť to, aby sa diváci báli o postavy nie preto, lebo si k nim vytvoria akýsi vzťah, ale z dôvodu, v akej situácii sa dané postavy nachádzajú. Ako celok to bude celkom subjektívny zážitok.“

Odporúčané
Kaskadér Martin: Robert Pattinson s nami chodieval na drink, nikto sa nesprával ako primadona (Rozhovor) Kaskadér Martin: Robert Pattinson s nami chodieval na drink, nikto sa nesprával ako primadona (Rozhovor) 24. mája 2020, 10:22

Ako Nolan vôbec presvedčil štúdio Warner Bros., aby mu dalo zelenú? „Posadíme diváka do samotného vnútra kokpitu britského Spitfire a pošleme ho do bitky proti nemeckým Messerschmittom. Rovnako tak ho vysadíme na pláźi, aby cítil všade okolo seba len piesok a čelil nemilosrdným vlnám. No a taktiež ho dostaneme na malé loďky húpajúce sa na mori, ktoré smerujú do vojnovej zóny. Je to virtuálna realita bez špeciálnej technológie, ktorú si nasadíte na hlavu.Nolan takisto pracoval s čo najmenším množstvom CGI a jednotlivé vozidlá a lietadlá si sám zaobstarával. Nuž, sme zvedaví, ako to dopadne. Prvotné ohlasy radia film medzi to najlepšie, čo tento rok ponúkne a my vám naše pocity priblížime formou recenzie.

Domov
Zdieľať
Diskusia