Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. septembra 2019, 16:00
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Krása ženy je pre mužov prvoradá: Psychológ vysvetľuje, prečo sa ženy maľujú

Krása ženy je pre mužov prvoradá: Psychológ vysvetľuje, prečo sa ženy maľujú
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.pexels.com/photo/woman-closing-eyes-while-standing-1782282/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pexels.com</a>
MÓDA MAKE-UP
Uložiť Uložené

Ako sa formoval trend líčenia naprieč históriou a prečo dnes ešte stále nosíme mejkap? Pri hľadaní odpovede nám pomohli odborníci na ženskú krásu aj na dušu človeka.

Hoci mejkap v istých obdobiach v histórii nosili aj muži, je to prevažne ženská záležitosť. Prečo? Existujú psychologické a biologické dôvody, pre ktoré ho používajú častejšie ženy ako muži? Má v dnešnom svete ešte mejkap svoje opodstatnenie alebo je to len klamstvo a pozlátka, ktorých by sme sa mali zbaviť?

Práve na tieto otázky ti odpovieme v tomto článku.

Na pomoc sme si okrem historických dokumentov a článkov pozvali aj odborníkov: psychológ Boris Katrušín a poradkyňa krásy Mária Bernáthová nám odpovedali na otázku: Prečo vlastne nosia ženy (alebo aj muži) mejkap?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzerajú reakcie ľudí na líčenie aj na nahú pleť u známych YouTuberov
  • Prečo nosia mejkap prevažne ženy
  • Ako sa trend líčenia vyvíjal naprieč históriou a aké toxické látky využívali v minulosti v mejkape
  • Čo nám o mejkape napovie psychológia a biológia

Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap?
Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap? Zdroj: unsplash.com
Dnes na sociálnych sieťach vládne trend negatívneho komentovania mejkapu, ktorý sa zosilnil vďaka sociálnym sieťam. S tzv. makeup shaming ženy musia bojovať denne a stretávajú sa s dvoma druhmi poznámok: prvá sa týka toho, aké sú krásne bez mejkapu, ďalšia sa zase týka toho, prečo sú opäť „neupravené“. Ironické poznámky (predovšetkým) mužov, ktoré sa týkajú toho, že „sebavedomé“ ženy sa predsa nemusia hanbiť, situáciu vôbec nezľahčujú.

Svoje o tom vedia aj známe YouTuberky

Úplným paradoxom sú negatívne reakcie na YouTuberov, predovšetkým na ženy, ktoré pracujú s tematikou krásy a líčenia, pričom práve ony strávia polovicu každého videa nenalíčené. Komentáre zvyčajne hovoria o tom, že tieto ženy klamú a zavádzajú ľudí, hanbia sa samé za seba, odvážnejší sa pod zdanlivým rúškom anonymity na internete neboja takéto ženy povzbudiť k plastike (v horšom prípade k samovražde).

Em Ford, známa vďaka svojmu YouTube kanálu My Pale Skin, o dvojakom metri prehovorila otvorene prvýkrát v roku 2015 vo svojom videu You Look Disgusting (v preklade Vyzeráš nechutne). V ňom jasne poukazuje na to, že ľuďom je nemožné vyhovieť: priveľa mejkapu označia za klamstvo, za niečo vulgárne, za prejav nízkeho sebavedomia, a zároveň im nevadí nazvať ju nechutnou a škaredou v dni, kedy si mejkap nedá.

Hejtom nečelia len ženy

V prvom rade, nechceme z článku nijako vylúčiť mužov. Trend mejkapu sa medzi nimi rýchlo rozširuje, vidíme množstvo mejkap umelcov, ktorí sa tomu venujú aj profesionálne. Spočiatku to úzko súviselo s tzv. drag queens, no dnes už nosenie mejkapu normalizujú aj muži, ktorí neholdujú výrazným očným linkám alebo trblietkam.

Odporúčané
Mejkap artista James Charles stratil už viac ako 2 milióny odberateľov kvôli zrade kamarátky Mejkap artista James Charles stratil už viac ako 2 milióny odberateľov kvôli zrade kamarátky 13. mája 2019, 12:48

Ako vyplýva aj z histórie, výrazný mejkap nosili obe pohlavia. Dnes sú obeťami nenávistných komentárov aj muži, pretože mejkap sa považuje za ženskú záležitosť a pri mužoch (predovšetkým pri tých, ktorí sa venujú glam alebo večernému líčeniu) sa považuje za znak homosexuality a zženštilosti. 

Stručný prehľad histórie mejkapu

Od praveku až po 20. storočie: pozrime sa spolu bilžšie na trendy v líčení alebo dekoratívnej kozmetike. Kedysi v praveku existovala forma mejkapu, ktorá sa úzko spájala s kmeňovou kultúrou.

Medzi najznámejšie starodávne civilizácie, ktoré sa s tým dokonca aj chválili, patrili Egypťania. Najviac si tento národ spájame s výraznou čiernou očnou linkou. Egypťania boli skvelí v alchýmii a vedeli si vymiešať aj iné farby, predovšetkým červenú, ktorú používali na pery a na líca. Mejkap toho času nosili muži aj ženy bez ohľadu na postavenie v spoločnosti. Cieľom bola krásna pleť, výrazné oči, ale aj priazeň bohov, ktorým sa líčenie malo páčiť.

Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap?
Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap? Zdroj: unsplash.com

Mejkap nosili aj v starovekom Ríme a Grécku, no nebol ani zďaleka taký výrazný ako v Egypte. Predovšetkým ženy používali jemné farby na líčkach a na perách, zväčša vyrobené z ovocia či rastlín, no nebáli sa ani nebezpečných látok: využívali farby vyrobené z olova a ortute.

 Mejkap nemal byť badateľný alebo ostro zvýrazňovať črty.

V stredoveku sa v Európe medzi mejkapom a lžou vytvorilo silné prepojenie, ktorého sa nevieme dodnes úplne striasť. Kresťanskí autori tvrdili, že akákoľvek úprava výzoru je klamstvom a tým pádom mejkap vyhlásili za hriešny. 

Dlho bola vo svete trendom bledá pleť. Metódy zosvetľovania pokožky neboli práve najbezpečnejšie. V Číne a Japonsku používali ryžový púder a zuby si farbili na zlato, v Európe využívali vajíčkové bielka alebo púdre s olovom. Tie viedli k zdravotným komplikáciám a tak paradoxne museli používať stále viac púdru, aby prekryli začervenanú alebo zosivenú pleť. Ďalšie nepríjemnosti prišli vo forme vypadaných vlasov alebo hnisavých zubov, ani tie však neboli dôvodom k tomu, aby prestali tieto púdre používať.

Až do začiatkov 20. storočia bol mejkap, predovšetkým červený rúž, znakom ľahkej ženy. Mejkap na ženách sa považoval za vulgárny, nevhodný, hriešny. Sufražetky si červený rúž potom privlastnili ako symbol slobody a nosili ho aj pri proteste za volebné práva žien. Prvýkrát po dlhom čase si vďaka nim mohli ženy užiť mejkap bez odsudzujúcich pohľadov ľudí.

Psychológ odpovedá: Prečo nosia ženy (alebo aj muži) mejkap?

Na túto otázku nám odpovedal psychológ Boris Katrušin, ktorý pracuje ako poradca internetovej poradne pre mladých, IPčko. Ako prvé zdôraznil, že ženy naozaj nosia mejkap oveľa častejšie ako muži. Podľa neho to súvisí s tým, čo obe pohlavia považujú za atraktívne.

„Výskumy ukazujú, že napriek všetkému z pohľadu mužov je u žien prvoradá krása,“ hovorí Katrušin a dodáva, že u žien sa v rebríčku priorít krása nachádza až po schopnosti muža postarať sa o ne a po spoločenskom postavení. To je dôvod, prečo najčastejšie mejkap používajú ženy. Muži ju vyhľadávajú ako prioritu a ženy sa chcú páčiť.

„U žien je krása ukazovateľom dobrej genetickej výbavy a prejavom mladosti (plodnosti). Je to dané evolučne. Za krásne sú považované predovšetkým symetria tváre, čistota pleti, hladkosť  (tá súvisí s hormónmi a ich vyrovnanosťou). Mejkap je preto dobrým pomocníkom pre zvýšenie atraktivity ženy – predovšetkým ženskosti a mladosti,“ prezradil Katrušin. Podľa neho nemožno vylúčiť ani vplyv kultúry a sociálnych sietí na naše vnímanie krásy.  Používanie mejkapu ovplyvňuje aj napríklad reklama, hoci vo veľkej miere sa veda zhoduje na tom, že to, čo je podľa nás atraktívne, vnímame podvedome. „Je to vrodené,“ vysvetľuje.

Cieľ je však rovnaký: snažíme sa pôsobiť mladšie, zdravšie, krajšie.

Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap?
Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap? Zdroj: unsplash.com

Tieto slová potvrdzuje aj majiteľka exkluzívneho salónu krásy v Bratislave Mária Bernáthová:„Na krásu sa musíme pozerať globálne. Už z histórie vieme, že za krásne považujeme všetko detské a nevinné: zamatová, jemná pleť, ktorá je hladká a bez nedokonalostí. K tomuto ideálu sa snažíme v dospelosti priblížiť pomocou mejkapu.“

Podľa nej je líčenie jednoducho skrášľovací proces, kedy sa zjednotí pokožka. To umožní istým črtám vyniknúť (nos, oči alebo pery): črty, ktoré považujeme za nádherné. Upravenosť je zároveň prejavom úcty voči sebe, ako aj voči okoliu.

Mejkap používame ako kamufláž alebo nástroj na zvádzanie

Z výskumov vieme, že ženy, ktoré sú úzkostlivejšie, používajú mejkap častejšie (až prehnane). Podľa psychológa by za tým mohol byť pokus o kompenzáciu iných nedostatkov. Ďalším dôvodom pre líčenie je, že ho ženy využívajú ako pomôcku pri zvádzaní. Katrušín to odôvodňuje evolúciou: „Je to evolučne dané: ak tvár ženy pôsobí zdravo, má zdravú farbu a tvár je symetrická, je považovaná za geneticky dobre vybavenú a vhodnú na splodenie zdravého potomstva.“

S atraktívnymi ľuďmi sa lepšie pracuje

Asociácia psychologických vied dospela vďaka svojim výskumom k záveru, že s atraktívnymi ľuďmi sa lepšie pracuje. To sa vzťahuje na všetky životné oblasti: od randenia až po úracovný kontext.

S atraktívnymi ľuďmi sa podľa psychológov pracuje lepšie.
S atraktívnymi ľuďmi sa podľa psychológov pracuje lepšie. Zdroj: unsplash.com

Okrem toho, mejkap skvele slúži aj na budovanie medziľudských vzťahov. Narozdiel od mužov, ktorí sa na krásu pozerajú ako na ukazovateľ genetickej výbavy, ženy ho podľa slov psychológa „sledujú predovšetkým ako istý ukazovateľ osobnosti iných žien.“

Čo to v praxi znamená?

  • Ženy hodnotia iné ženy, ktoré používajú mejkap, ako dominantnejšie. Súvisí to napríklad aj s aspektami kariéry a prestíže.
  • Ženy viac žiarlia na ženy, ktoré používajú mejkap a vnímajú ich ako promiskuitnejšie. Obzvlášť, keď nosia odvážnejšie líčenie.
  • Ženy, ktoré nosia podobný mejkap, medzi sebou rýchlejšie nadväzujú vzťahy. Prirodzene sme priťahovaní k ľuďom, ktorí sú podobní nám. Mejkap je preto jednou z charakteristík, ktoré ženy zohľadňujú pri utváraní priateľstiev.

Prirodzene nás priťahujú ľudia, ktorí sú nám podobní.
Prirodzene nás priťahujú ľudia, ktorí sú nám podobní. Zdroj: www.pexels.com

Ako sa na krásu pozerá biológia?

Katrušín nám vysvetlil, že vedci objavili dve, môžeme ich nazvať, univerzálne faktory, ktoré prispievajú k ženskej kráse. Tým prvým je farebný kontrast pier a očí.

Ženy majú prirodzene tmavšie pery a pokožku okolo očí. Náš mozog to podvedome vyhodnocuje ako znak ženskosti. Väčší kontrast farby medzi farbou pier a očí a farbou pokožky je pre nás evolučne atraktívnejší. Rúž a očné tiene tieto vlastnosti vylepšujú. Preto ženy hodnotia práve produkty na líčenie očí ako tie najdôležitejšie.

Druhým faktorom je symetria tváre. Už je známe, že ľudská tvár je do istej miery asymetrická. Nemám identické oči, súmerné pery alebo rovnako výrazné lícne kosti.

„Čím menej takýchto asymetrií, tým je človek považovaný za atraktívnejšieho,“ tvrdí Katrušin a jedným dychom opäť upozorňuje, že v tomto zohráva úlohu evolúcia. “Evolúcia si to zariadila tak, že keď je žena najplodnejšia, je aj najatraktívnejšia.  Sebavedomie ide ruka v ruke s dobrým pocitom zo seba samej. Túto úlohu môže do veľkej miery splniť mejkap.“  Skvele to odzrkadľuje menštruačný cyklus žien, ktorý priamo súvisí s kvalitou a so zdravím pokožky. Najmenej akné a nedokonalostí majú ženy zväčša počas ovulácie.

V rovnakom období sa ženy zvyčajne cítia sebavedomejšie a príťažlivejšie, je to z nich aj cítiť. Mejkap teda využívajú skôr na podčiarknutie svojej krásy, než na zavádzanie. Do istej miery je to zdravé a v poriadku.

Mejkap nie je klamstvo: Na rozdiel od pretvárky, večer jednoducho zíde dole

Mejkap je hra so svetlom, tieňom a farbami. Vyzdvihuje niektoré črty tváre, zakrýva nedokonalosti alebo jednoducho podčiarkuje tvorivosť človeka, ktorý ho nanáša. Nijakým spôsobom nesúvisí s prirodzenosťou tej-ktorej osoby. Skôr naopak, je pre ženy veľmi prirodzené usilovať sa o krásnu a jednotnú pleť s výraznými črtami.

Odporúčané
David Beckham pózuje na novej titulke magazínu s mejkapom. Očné tiene sa niektorým fanúšikom nepozdávajú David Beckham pózuje na novej titulke magazínu s mejkapom. Očné tiene sa niektorým fanúšikom nepozdávajú 10. januára 2019, 9:44

Čo si myslíš ty?

Odpoveď je podľa nás jednoduchá: nemusíme všetkým ľuďom vyhovieť. Nosiť aj nenosiť mejkap je úplne v poriadku. Predpokladať hocičo o inej osobe na základe jej rozhodnutia sa (ne)nalíčiť je prinajmenšom pochabé.

Zaujíma nás však tvoj názor. Zahlasuj v ankete alebo zanechaj komentár nižšie.

Anketa:
Preferuješ, keď sa ženy namaľujú?
Áno, ženám vhodne zvolený mejkap pristane.
Nie, ženy by mali byť čo najviac prirodzené.
Nezáleží mi na tom, či sa ženy maľujú.
Áno, ženám vhodne zvolený mejkap pristane.
55 %
299 Hlasov
Nie, ženy by mali byť čo najviac prirodzené.
14 %
78 Hlasov
Nezáleží mi na tom, či sa ženy maľujú.
31 %
168 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia