Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2019, 8:54
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 najlepších momentov z tohtoročného festivalu Grape: Prekvapenia, energické koncerty a zvládnutie krízovej situácie

10 najlepších momentov z tohtoročného festivalu Grape: Prekvapenia, energické koncerty a zvládnutie krízovej situácie
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER
HUDBA
Uložiť Uložené

Festival Grape 2019 bol opäť (skoro) bezchybný a my sme boli svedkami viacerých špecifických momentov, vďaka ktorým si tento ročník určite zapamätáme.

Jubilejný desiaty ročník festivalu Grape máme úspešne za sebou. Na piešťanské letisko sa síce vrátila letecká doprava, čo organizátorov potrápilo po ekonomickej stránke a spôsobilo aj problémy pri stavaní areálu. Ajnapriek tomu nič nezabránilo viac ako 25-tisíc ľuďom, aby si skoro trojdňovú udalosť pod holým nebom užili naplno. 

Grape 2019 sa niesol v znamení horúčav, ktoré v sobotu podvečer vystriedala búrka, v konečnom dôsledku ani kolísavé počasie nezabránilo, aby sme si odniesli množstvo zážitkov. 

Ešte predtým, ako definitívne uzavrieme tohtoročnú festivalovú etapu na Slovensku, sa poďme pozrieť na náš subjektívny výber 10 najzásadnejších momentov Grape Festivalu, na ktoré budeme počas celého nasledujúceho roka spomínať, kým sa v areáli nestretneme o necelých 12 mesiacov opäť.  

Odporúčané
25-tisíc ľudí na piešťanskom letisku dokázalo, že Grape je jedným z dvoch najlepších festivalov na Slovensku (Fotoreport) 25-tisíc ľudí na piešťanskom letisku dokázalo, že Grape je jedným z dvoch najlepších festivalov na Slovensku (Fotoreport) 11. augusta 2019, 22:05

Vystúpenie Tove Lo

Ak by sme mali menovať len jediné vystúpenie zahraničného headlinera, bez akýchkoľvek pochýb si Grape 2019 podmanila Tove Lo. A nie preto, že počas svojho vystúpenia ukázala prsia, aj keď, mnohých pravdepodobne potešila. Švédska speváčka vystupovala tesne po búrke a aj keď jej vystúpenie bolo najprv ohrozené a potom obmedzené, ona aj fanúšikovia z neho vyťažili maximum. 

Zvládnutie silnej búrky nad areálom

Keď návštevník veľkého festivalu vidí, že sa blíži búrka, väčšinou má len dve možnosti, ak nechce kompletne premoknúť. Buď sa skryje pod jedným z veľkých stanov v areáli alebo vo vlastnom stane, resp. aute. Počas kritickej situácie boli všetci návštevníci dostatočne informovaní o predpovediach, vrátane časových intervalov a diania priamo nad festivalom. Keď prišli prvé blesky, okamžite prišla notifikácia, aby sme areál opustili, po celý čas sme vedeli, že čoskoro bude zábava pokračovať. 

Festivalová móda

S tohtoročnou búrkou priamo súvisí aj festivalová móda, keďže každý, kto splnil tému vodotesnosti, to mal minimálne o trochu jednoduchšie. V každom prípade bol Grape 2019 hmatateľným dôkazom, že udalosti pod holým nebom už dávno nie sú len o hudbe a umení, ale aj striedaní outfitov. Návštevníci poväčšine nerozmýšľajú tak, že si vezmú najstaršie veci, ktoré môžu počas troch dní mimo domova zničiť, skôr sa chcú ukázať v tom najlepšom.

Odporúčané
Outfit check: Čo si na Grape 2019 obliekli Filip Šebo, TTAPPLE, Dalyb, Ego alebo Emma Drobná? Outfit check: Čo si na Grape 2019 obliekli Filip Šebo, TTAPPLE, Dalyb, Ego alebo Emma Drobná? 13. augusta 2019, 15:41

Červená armáda

Grape si každoročne potrpí aj na dizajnovej stránke areálu, ktorý pripravuje v spolupráci so šikovnými architektmi tak, aby zvýšil komfort a zároveň potešil oko každého, kto si kúpil lístok. Rok 2019 sa niesol aj v znamení Červenej armády Lousyho Aubera, ktorá sa pohybovala po piešťanskom letisku počas dvoch dní a dopĺňala napríklad vystúpenia umelcov ako stage dizajn. Performance umenie spojilo tanec aj módu a dalo neslávnemu pojmu nový význam, čo bolo v konečnom dôsledku hlavným cieľom. 

10 najlepších momentov z tohtoročného festivalu Grape: Prekvapenia, energické koncerty a zvládnutie krízovej situácie
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER

Očistec

Ešte pred začiatkom nám jeden z organizátorov Ján Trstenský sľúbil, že sa dočkáme aj atraktívneho prekvapenia, ktoré však nechcel bližšie špecifikovať. Špeciálny stage Očistec bol určený pre obmedzený počet návštevníkov s hriešnou dušou, ktoré čakalo osem špeciálnych kultúrnych vyžití pod záštitou Pastora Joe Trendyho.


Gastrozážitok

Veľké letné festivaly sú vždy špecifické aj tým, že na nich máme možnosť ochutnať množstvo dobrého jedla z rôznych kútov Slovenska. Tohtoročná street food prehliadka ponúkla aj skvelé burgre, zobrala nás do Mexika aj Ázie a pre každého zástancu nášho národného jedla boli vždy k dispozícii Majstri Haluškári.

Na svoje si prišli aj zástancovia zdravej stravy, vegetariáni aj vegáni. Hot dogy, bretónske palacinky, legendárne makové šúľance aj buchty, to všetko na pár metroch štvorcových, z ktorých sa odchádzalo ľahko len v prípade, že sme si to namierili priamo do stanu, kde čapovali Plzeň do skla. 

Odporúčané
Organizátor festivalu Grape: Keď máme vypredané, neznamená to ekonomickú istotu (Rozhovor) Organizátor festivalu Grape: Keď máme vypredané, neznamená to ekonomickú istotu (Rozhovor) 28. júla 2019, 10:21

Rapová búrka

Aj keď sa Grape každým rokom profiloval ako festival kombinujúci interpretov elektronických a gitarových žánrov, vždy dostalo priestor aspoň zopár raperov, aj keď, ich selekcia bola vždy veľmi špecifická.

Tentokrát si fanúšikovia rapu prišli na svoje vďaka Red Bull Rapstorm Karose, kde sa predstavili legendy ako PSH či Indy a DJ Wich aj aktuálne trendujúce mená na čele s Glebom. Ten si po Pohode podmanil aj Grape a má tak za sebou dve najväčšie festivalové méty na Slovensku. 

10 najlepších momentov z tohtoročného festivalu Grape: Prekvapenia, energické koncerty a zvládnutie krízovej situácie
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER


Celé zle YouTube set

Highlightom piatkovej aj sobotnej noci bol set v podaní Langossa, Laskyho a Brixa, ktorý bol špecifický aj tým, že ho chalani odohral z YouTube. Vďaka tomu nabrala na obrátkach selekcia aj samotný vizuál a fanúšikovia tak boli svedkami nekompromisného výberu toho najhoršieho, no zároveň veľmi relevantného a príznačného pre deväťdesiate roky. Každý, kto mal po celom dni dosť modernej hudby a vážnosti, sa mal možnosť uvoľniť do rytmov Spice Girls alebo O-Zone.


Gleb a Billy Barman

Rovnako, ako je zárukou zábavy pre rapové publikum Gleb, je pre slovenskú alternatívu Billy Barman. Čo sa však stane, keď sa tieto dve na prvý pohľad rozličné entity spoja? Aj to sme mali možnosť zažiť na hlavnom pódiu v rámci skladby Mladým chýba vojna. Ostáva nám len dúfať, že tento nápad prerastie v spoločný štúdiový počin. 

10 najlepších momentov z tohtoročného festivalu Grape: Prekvapenia, energické koncerty a zvládnutie krízovej situácie
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER

Non stop 365.bank stage

Síce sme nepatrili medzi vytrvalcov, minimálne na Slovensku však platí, že sa vieme baviť aj vtedy, keď už ostatní nevládzu. Už v minulom roku bol 365.bank stage v prevádzke skoro po celý čas, našli sa však takí, ktorí sa sťažovali, že ráno nemajú čo robiť. Tentokrát fungoval nepretržitých 48 hodín, čo je fenomén, ktorý v nasledujúcich ročníkoch určite svoj potenciál naplní ešte viac. 

Odporúčané
Krása na Grape 2019. Atraktívne návštevníčky si podmanili festivalovú módu na Slovensku Krása na Grape 2019. Atraktívne návštevníčky si podmanili festivalovú módu na Slovensku 13. augusta 2019, 11:10
Domov
Zdieľať
Diskusia