Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2019, 22:05
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

25-tisíc ľudí na piešťanskom letisku dokázalo, že Grape je jedným z dvoch najlepších festivalov na Slovensku (Fotoreport)

25-tisíc ľudí na piešťanskom letisku dokázalo, že Grape je jedným z dvoch najlepších festivalov na Slovensku (Fotoreport)
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER
HUDBA
Uložiť Uložené

Grape festival opäť ponúkol to najlepšie zo svetovej hudby, nenapodobiteľnú atmosféru a umelecké vyžitie po všetkých stránkach.

Jubilejný 10. ročník festivalu Grape máme za sebou.  Opäť sa niesol v znamení súhry hudobného aj umeleckého programu, v rámci ktorého si na svoje prišiel snáď každý. Boli sme svedkami mnohých noviniek vrátane stageu Očistec pre všetkých hriešnych ľudí, kde sa síce vždy dostal len limitovaný počet ľudí, tí však boli svedkami programu, po ktorom odchádzali s čistou dušou. 

Obrovskému záujmu sa tešila aj rapová búrka na Red Bull Karose, rekordmanom sa bez akýchkoľvek pochýb opäť stal Gleb so svojím vystúpením k novému albumu Gauč Storytelling. Ešte pred tým sme na hlavnom pódiu boli svedkami prekvapenia v podobe jeho účasti počas show Billy Barman.

Odporúčané
Organizátor festivalu Grape: Keď máme vypredané, neznamená to ekonomickú istotu (Rozhovor) Organizátor festivalu Grape: Keď máme vypredané, neznamená to ekonomickú istotu (Rozhovor) 28. júla 2019, 10:21

Zrazu sa člen FCK THEM zjavil na stage a rapoval ako plnohodnotná súčasť skupiny. Ktovie, možno by sme sa v budúcnosti mohli dočkať aj skutočnej plnohodnotnej spolupráce. 

Už v piatok si Grape 2019 podmanila aj Červená armáda umelca a fotografa Lousyho Aubera, ktorá pochodovala ako plnohodnotná súčasť areálu. Tanečné choreografie, vytváranie živých symbolov a skoro rituálne upriamili pozornosť každého návštevníka a my ich prítomnosť hodnotíme rovnako veľmi kladne. Živý stage dizajn, ako sa patrí. 

Aj tento ročník definitívne spečatil skutočnosť, že slovenské hudobné festivaly sú dávno už aj o móde. Dress code v znamení vodotesnosti poňali návštevníci rôznymi spôsobmi, mali sme možnosť vidieť rybárske klobúky aj neoprény. Tie sa v konečnom dôsledku ešte hodili.

25-tisíc ľudí na piešťanskom letisku dokázalo, že Grape je jedným z dvoch najlepších festivalov na Slovensku (Fotoreport)
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER
 

Fanúšikovia slovenskej hudby si v rámci piatkového večera prišli na svoje aj počas vystúpenia Katarzie, ktorá si neodpustila kritický odkaz pre predsedu jednej koaličnej strany, za čo si vyslúžila obrovský potlesk od publika. 

Kto práve nemal chuť na gauč 'n' bass od Gleba, mohol si vychutnať nálož synth-popu od CHVRCHES. Tento rok sa organizátori rozhodli nechať 365.bank stage pustený 48 hodín vkuse, čo tiež zopár vytrvalcov ocenilo aj v čase medzi siedmou a desiatou ráno. 

V sobotu sme sa do dobrej nálady dostávali vďaka stand-up vystúpeniu Silné reči na Orange stage, ktorí otvárali celý program. Neskôr sa pridali Malalata, Lazer Viking a Le Payaco. V tom čase sme už vedeli, že sa na piešťanské letisko rúti oblačnosť, ktorá by mohla pokaziť večerný program.

25-tisíc ľudí na piešťanskom letisku dokázalo, že Grape je jedným z dvoch najlepších festivalov na Slovensku (Fotoreport)
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER

Na hlavnom stage sa síce ešte stihla rozbehnúť Para, približne o siedmej hrozivo vyzerajúca búrka naozaj dorazila. Na chvíľu musel byť hlavne kvôli intenzite a bleskom program prerušený a ľudia požiadaní o opustenie areálu.

Odporúčané
Festival Grape 2019 ohrozila búrka Festival Grape 2019 ohrozila búrka 10. augusta 2019, 20:15

Krátko po deviatej sa už však všetko vrátilo do starých koľají, aj keď, vyhraté mali hlavne majitelia nepremokavých stanov a vysokej obuvi. Organizátori aj zúčastnení zvládli situáciu na jednotku a mrzí nás len skrátené vystúpenie Tove Lo, ktorá aj napriek tomu ukázala viac, než sme zvyknutí. Predsa len, dnes už na pódiu ukazuje prsia máloktorá ženská interpretka. 

„Z tohto ročníka mi najviac zostane v pamäti vystúpenie Tove Lo na hlavnom stagei, Glebova nálož v Red Bull zóne a Adriatique, ktorí svojím techno setom uzatvárali piatkový program,“ prezrádza návštevník Samo. 

Chuť a energiu vrátil Jon Hopkins, ktorý hral paralelne so Strapom, na svoje si teda prišli aj dva pravdepodobne najväčšie hudobné tábory – elektronický a rapový. Horšie nazvučený Rudimental aspoň ukázal, nakoľko je práca zvukára dôležitá. Highlightom piatkového aj sobotného večera bol tajný set v podaní Langossa, Laskyho a Brixa, ktorý bol špecifický aj tým, že ho odohral z YouTube. Vďaka tomu nabrala na obrátkach selekcia aj samotný vizuál. 

Grape bol už tradične aj gastro festivalom a prehliadkou skvelých street food jedál, pričom podľa očakávaní najviac potešili Majstri Haluškári a Barskde. K tomu čapovaná Plzeň do skla a všetko je v poriadku. 

Odporúčané
Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku 14. júla 2019, 15:17

Piešťanské letisko hostilo po desiatykrát udalosť, ktorá si svoje čestné miesto medzi dvojicou najväčších a najlepšie pripravených festivalov právom vybojovala. Aj napriek tomu sa však našlo niečo, čo by sme organizátorom vytkli – počas neznesiteľných horúčav by sme očakávali viac miest na ochladenie sa a väčšiu dostupnosť čistej pitnej vody s prijateľnou teplotou. 

„Tento ročník areál v rámci jedného dňa potrápili neznesiteľné horúčavy, ktoré večer vyústili do intenzívnej búrky. Hoci sa viacero ľudí sťažovalo na nedostatok tieňa a málo spŕch v stanovom mestečku, desiaty ročník Grapeu hodnotím pozitívne,“ uzatvára návštevník Samo.
 

Väčšieho brata Pohodu pomaly doháňa minimálne počtom návštevníkov, veď už tento rok bolo v areáli viac ako 20-tisíc ľudí. Grape sa môže pýšiť jedinečnou atmosférou a návštevníkovi dokáže ponúknuť komfort, za ktorý si zaplatí. Dúfame, že sprevádzkovanie letiska v Piešťanoch na dovolenkové lety v budúcnosti neohrozí miesto konania, keďže už aktuálny ročník bol problémový a pre organizátorov aj nákladný.

O všetky fotografie sa postaral Filip Poreba.

Domov
Zdieľať
Diskusia