Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2019, 12:23
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci vynašli spôsob, ako zrýchliť učenie o 40 %

TECH ŠKOLSTVO VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Stimulácia prefrontálneho kortexu môže mať aj ďalšie obrovské výhody, o ktorých ešte ani len netušíme.

Učiť sa na skúškové či maturitu zrejme baví len málo ľudí, a predovšetkým to je náročný proces. Vedci však aktuálne pracujú na zariadení, ktoré pomáha urýchliť proces učenia až o 40 %, píše Futurism.

Americké ministerstvo obrany dáva prostriedky pre Defense Advanced Research Project Agency (DARPA), ktorá práve úspešne demonštrovala ich zariadenie, ktoré učenie výrazne urýchľuje. Súčasťou je aj vedecká štúdia.

Vedci z DARPA sú presvedčení, že stimulácia tých správnych častí mozgu môže prispieť k vyššej učenlivosti. Prístroj už bol testovaný na makakoch, ktorých učenlivosť vďaka nemu narástla až o 40 %. Zariadenie od DARPA neinvazívne cez lebku stimuluje prefrontálny kortex, a to prostredníctvom elektrických impulzov.

Vedci vynašli spôsob, ako zrýchliť učenie o 40 %
Zdroj: unsplash

Po stimulácii bola makakom zadaná úloha využívajúca asociatívne učenie, pričom pri splnení bola odmena. Makaky bez stimulácie sa pomýlili 21-krát, kým sa naučili bezchybné riešenie použiť vždy, makakom so stimuláciou to trvalo 12-krát. Číslo 40 % pochádza aj z iných typov učenia.

Stimulácia prefrontálneho kortexu však nemusí prospieť len učenlivosti. Tento región mozgu totiž ovláda napríklad aj rozhodovanie, kontroluje kognitívne funkcie alebo nám pomáha spomínať. A keďže je napojený na takmer každé ostatné mozgové centrum, jeho zvýšená aktivita môže mať omnoho viac benefitov, než tie, o ktorých vieme v súčasnoti.

Domov
Zdieľať
Diskusia