Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2019, 16:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako zabíja radiácia? Obete Černobylu zomierali v nepredstaviteľných bolestiach

Ako zabíja radiácia? Obete Černobylu zomierali v nepredstaviteľných bolestiach
Zdroj: HBO
ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vplyvom radiácie sa človeku doslova rozpadá celé telo.

Článok obsahuje grafické materiály nevhodné pre citlivejšie povahy.

Pokiaľ sleduješ seriál Černobyľ od HBO, určite aj teba znenazdajky pohltil svet jadrovej fyziky. Sledujúc kroky profesora Legasova sa dozvedáme o tom, ako funguje jadrový reaktor, čo sa vlastne udialo počas černobyľskej katastrofy a čo-to sa naučíme aj o radiácii.

Práve radiácia je jedna z najfascinujúcejších častí celého seriálu, veď kvôli nej na tvojej obrazovke zomierajú desiatky ľudí. Osoba dokáže vplyvom radiácie zomrieť aj za pár minút, no nechytí pritom žiadny vírus ani baktériu a môže sa zdať, že sa doslova rozkladá zaživa. Čo sa teda vlastne deje a prečo ide o jeden z najbolestivejších spôsobov smrti?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako dokáže radiácia zabiť človeka
  • Koľko ľudí zomrelo vplyvom akútneho radiačného syndrómu
  • Prečo už v prvej minúte silného ožarovania človek pomaly stráca vedomie
  • Akú šancu mali prežiť pracovníci v Černobyle počas katastrofy
  • Ako s radiáciou súvisí rakovina a kedy sa jednoducho nedá prežiť
Ako zabíja radiácia? Obete Černobylu zomierali v nepredstaviteľných bolestiach
Zdroj: HBO

Radiáciu si možno predstavuješ ako nebezpečné vlny prúdiace prostredím, v skutočnosti však ide o extrémne rýchly prúd subatomárnych častíc. Tie pochádzajú z jadier nestabilných atómov – v prípade elektrárne v Černobyle sú tieto jadrá z vybuchnutého reaktoru a išlo najmä o prvky xenón a cézium.

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

Keď je človek vystavený tomuto prúdu častíc, ktorý sa správne nazýva ionizačné žiarenie, jeho tkanivá sa doslova rozpadávajú. Ionizačné žiarenie totiž útočí priamo na DNA, našu genetickú informáciu. V bunkách sa postupne rozkladajú bielkoviny a vplyvom poškodenej DNA sa  bunky nedokážu normálne rozdeľovať na ďalšie. V prípade tak vysokých dávok žiarenia, aké zažívali napríklad hasiči v Černobyle, zomierali do pár dní.

Množstvo ionizačného žiarenia prijatého ľudským telom sa meria v jednotkách menom grey (Gy). Už v prípade prijatia 2 Gy žiarenia je úmrtnosť okolo 50 %. Pri 8 Gy je to 99 % aj s profesionálnou starostlivosťou. Niektorí ľudia z Černobylu schytali dávku aj 25 Gy a niet tak divu, že zomreli do pár dní.
Ako zabíja radiácia? Obete Černobylu zomierali v nepredstaviteľných bolestiach
Zdroj: HBO

Alexander Fjodorovič Akimov bol vedúci zmeny v Černobyle počas tej nešťastnej noci 26. apríla 1986. Keďže Akimov neveril, že reaktor skutočne vybuchol, so svojím tímom strávili celú noc pumpovaním vody do už dávno vybuchnutého jadra reaktora, čím bol priamo vystavený radiácii. Kvôli tomu dostal fatálnu dávku asi 15 Gy a zomrel o 2 týždne na 100 % popáleniny tela.

Odporúčané
Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) 26. apríla 2020, 13:08

Alexander Grigorovič Lelečenko sa trikrát brodil rádioaktívnou vodou a odpadom, aby zabránil prísunu ďalšieho vodíka ku generátorom energie. Ponúkol sa na to sám, aby to nemuseli robiť jeho mladší kolegovia. Zomrel o 11 dní. Dostal dávku 25 Gy.

Popáleniny vplyvom rádioaktivity

Ako zabíja radiácia? Obete Černobylu zomierali v nepredstaviteľných bolestiach
Zdroj: European Atomic Energy Institute

Pracovníci v Černobyle nemali žiadnu šancu

Predpokladá sa, že 31 až 54 ľudí zomrelo kvôli podobným scenárom. Boli vystavení príliš silnej dávke radiácie, čím ochoreli na radiation sickness, teda akútny radiačný syndróm (ARS).

Ľudí pri takýchto vysokých dávkach takmer okamžite prepadnú zvracanie, neznesiteľná bolesť hlavy, zvyčajne nevedia zadržiavať svoje výkaly, dostanú horúčku, triašku a nedokážu ovládať niektoré zo svojich svalov. Pri tak vysokých dávkach nastáva jeden z najbolestivejších spôsobov smrti.

Domov
Zdieľať
Diskusia