Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2019, 19:15
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Čo prezradili slovenský upratovač mŕtvol a známe bohaté deti z Instagramu?

REFRESHER
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre teba výber najlepších dlhých článkov za posledných 7 dní, ktoré by si si mal určite prečítať.

Počas uplynulého týždňa žila verejnosť v prvom rade nešťastnou udalosťou, ktorou bola horiaca katedrála Notre-Dame v Paríži. Svet sa opäť mal príležitosť spojiť a všetko nasvedčuje tomu, že bolo vyzbieraných dostatočne veľa finančných prostriedkov na opravenie tejto kultúrnej pamiatky. 

Na Refresheri sa toho však dialo podstatne viac, opäť sme si pre čitateľov pripravili veľa rozhovorov, výberov a náročnejších článkov, z ktorých teraz vyberáme tie najlepšie. Ak si počas hektického týždňa nemal čas na pár minút zastaviť sa a prečítať si niečo zaujímavé, teraz máš ideálnu príležitosť. 

Na svoje si prídu tí, ktorí vyhľadávajú zaujímavé ľudské príbehy, chcú sa dozvedieť čosi viac o viac aj menej známych ľuďoch a načerpať aj nejakú tú inšpiráciu. Už tradične dávame do pozornosti sekciu odporúčaných článkov a ďakujeme každému jednému predplatiteľovi Refresher+


Čo prezradili bohaté deti slovenského Instagramu?

Aj v našich končinách nájdeme veľa mladých ľudí, ktorí na sociálnych sieťach prezentujú luxus, ukazujú peniaze a drahé predmety a práve z toho dôvodu sme sa rozhodli osloviť zopár z nich. Opýtali sme ich napríklad aj to, ako sa líši ich súkromný život od toho internetového, odkiaľ pochádzajú ich financie a ako to vôbec celé vnímajú. Všetkým opýtaným sme položili rovnaké otázky.

O rozmanitosť odpovedí však rozhodne nebola núdza. V tejto súvislosti sme sa navyše rozhodli osloviť aj odborníka – psychológa PhDr. Roberta Krauseho, ktorý nám zodpovedal, čo si o podobnom vystupovaní na internete myslí 

Odporúčané
Bohaté deti slovenského Instagramu: Nepovažujeme sa za pózerov, svojich followerov skôr motivujeme Bohaté deti slovenského Instagramu: Nepovažujeme sa za pózerov, svojich followerov skôr motivujeme 14. apríla 2019, 17:12

Nová droga herba je nebezpečná, vybrali sme sa na juh Slovenska zistiť o nej viac

Droga známa ako herba je na južnom Slovensku lacnou, populárnou, no veľmi nebezpečnou cestou, ako ukojiť túžbu ľudí po marihuane. Medzi bežnými ľuďmi je známa najmä vďaka prípadu, kedy v Trebišove po požití herby zomrel 33-ročný muž. Nám sa herbu pokúsili predať v Rimavskej Sobote, kam sme sa vydali hľadať ľudí so skúsenosťami.

Juh Slovenska je známy najmä marihuanou a pervitínom, v posledných rokoch k nim však z Maďarska prenikla aj táto alternatíva. Jej čoraz vyšší výskyt potvrdzujú policajné drogové správy aj vyjadrenia miestnych nemocníc. V tomto článku si prečítaš aké sú účinky herby a čo sa deje s ľuďmi, ktorí ju požijú, za koľko eur sa predáva a čo sme zažili v rómskej osade.

Odporúčané
Zákerná droga herba Slovákom spôsobuje paralýzy, halucinácie aj smrť. Za 3 € nám ju chceli predať v paneláku postriekanom krvou Zákerná droga herba Slovákom spôsobuje paralýzy, halucinácie aj smrť. Za 3 € nám ju chceli predať v paneláku postriekanom krvou 17. apríla 2019, 16:34

Rozhovor so slovenským vymáhačom dlhov

Exekúcia je na Slovensku pravdepodobne relatívne riešenou témou, aj keď ide o nepríjemnosť, ktorej by sa každý najradšej vyhol. Nám sa podarilo skontaktovať so zamestnancom jednej z exekútorských firiem, ktorý nám o jeho práci a fungovaní tohto odvetvia porozprával trochu viac. 

V rozhovore s bývalým exekútorom sa dozvieš, ako sa k tejto práci dostal, aký je rozdiel medzi exekútorom a vymáhačom, či už niekedy zažil vyhrážanie sa a ako je to s nosením zbrane, ako prebieha výkon tejto práce počas bežného dňa a pravdepodobne ťa prekvapí, koľko dokáže zarobiť. Porozprávali sme sa aj o tom, či sa stretol s korupciou. 

Odporúčané
Vymáhač dlhov: Keď som narazil na rodinu s plačúcimi deťmi, uvažoval som, či pokračovať (Rozhovor) Vymáhač dlhov: Keď som narazil na rodinu s plačúcimi deťmi, uvažoval som, či pokračovať (Rozhovor) 16. apríla 2019, 11:39

Rozhovor s námorníkom, ktorý vozí náklad za viac ako 15 miliónov eur

Stráviť niekoľko mesiacov na obrovskej nákladnej lodi, zarobiť slušné peniaze, vrátiť sa domov a potom celý cyklus zopakovať. Takto žije slovenský námorník Igor, ktorý sa vypracoval na dôstojníka tých najväčších nákladných lodí na svete. Tie po oceánoch a moriach prevážajú tisíce kontajnerov, pričom hodnota tovaru na palube dosahuje desiatky miliónov eur. 

Nám porozprával, ako sa dostal do námorníctva, kde všade sa už plavil a čo je vlastne jeho náplňou práce. Môžeš si prečítať aj o tom, za čo je zodpovedný, ako často pracuje a či sú pravdivé mýty o organizovanom zločine v námorníctve. 

Odporúčané
Námorník Igor: Vozíme náklad za viac než 15 000 000 €, v každom prístave čaká na muža nová žena (Rozhovor) Námorník Igor: Vozíme náklad za viac než 15 000 000 €, v každom prístave čaká na muža nová žena (Rozhovor) 15. apríla 2019, 10:42

10 bielych tenisiek pre ženy 

Pri zostavovaní výberu bielych dámskych tenisiek na nasledujúce mesiace sme dbali nielen na aktuálnosť trendov, ale aj na kvalitu, a preto by si v článku len ťažko hľadal/a kúsky od fast fashion predajcov. Na druhú stranu sme avšak nechceli ukázať len obuv v cenovej kategórii 300 a viac eur, čoho výsledkom je kompromis v podobe hneď 7 párov neprekračujúcich hranicu ani 230 €. 

Nižšie tak nájdeš biele krásky od značiek ako Nike, adidas alebo COS či Massimo Dutti, ktorý podľa nás nespadajú tak úplne pod označenie fast fashion.

Odporúčané
Týchto 10 párov bielych tenisiek pre nežnejšie pohlavie je ako stvorených na nasledujúce mesiace Týchto 10 párov bielych tenisiek pre nežnejšie pohlavie je ako stvorených na nasledujúce mesiace 19. apríla 2019, 14:17

Rozhovor s Ivetkou, ktorá spravovala prezidentov Instagram a bojuje proti diskriminácii

24-ročná Ivetka pochádza z východného Slovenska, študuje na vysokej škole v Trnave a sama sa označuje za knihomoľku. Jej vášeň ju priviedla až k točeniu recenzií, ktoré uverejňuje na facebookovom profile Občianskeho združenia.  Od detstva sa stretávala s diskrimináciou a aj napriek tomu, že bola vzornou žiačkou, nie vždy sa jej dostalo uznania.

Mala problémy pri prijímacích pohovoroch i u rodičov svojich rovesníkov. Napriek všetkým nepríjemným skúsenostiam pôsobí veľmi optimisticky a veľkoryso. Na rozhovor sme ju oslovili na základe Instagram stories, ktoré sme prednedávnom videli na profile prezidenta Andreja Kisku.

Na celý jeden deň dal Ivetke do rúk svoj Instagram, na ktorý točila svoje zážitky zo stáže v prezidentskej kancelárii na odbore vnútornej politiky. V rozhovore nám porozprávala o všetkých svojich aktivitách, ktoré sa týkajú vzdelávania rómskych detí, ale aj to, ako sa dostala na stáž k prezidentovi. 

Odporúčané
Ivetka na stáži spravovala prezidentov Instagram. Poukazuje na diskrimináciu aj vzdelávanie rómskych detí (Rozhovor) Ivetka na stáži spravovala prezidentov Instagram. Poukazuje na diskrimináciu aj vzdelávanie rómskych detí (Rozhovor) 20. apríla 2019, 16:12

Čo Slováci kradnú v obchodoch a aké triky používajú?

Slováci sú pri odcudzovaní tovaru kreatívni a ani bezpečnostné služby či technológie nedokážu zločin vždy odhaliť, tvrdia domáce obchodné reťazce. Supermarkety denne obslúžia desaťtisíce zákazníkov, no nie každý z nich koná poctivo. Krádeže sú v našej krajine na dennom poriadku. 

My sme oslovili najznámejšie reťazce a ty sa teraz môžeš dočítať, čo Slováci v obchodoch kradnú najčastejšie, aké finty pri tom používajú a kde  ukradnutý tovar skrývajú. Dozvedeli sme sa aj to, ako najhlúpejšie sa môžeš pokúsiť niečo ukradnúť a či vek, región či ročné obdobie vplývajú na krádeže.

Odporúčané
Čo Slováci kradnú v obchodoch a aké triky používajú? Supermarketov sme sa spýtali, či vieme produkty poľahky vyniesť z predajní Čo Slováci kradnú v obchodoch a aké triky používajú? Supermarketov sme sa spýtali, či vieme produkty poľahky vyniesť z predajní 20. apríla 2019, 12:03

Rozhovor s Marekom, ktorý upratuje byty po mŕtvolách

Len málokto si v detstve ako zamestnanie snov predstaví prácu s mŕtvolami. Pre 35-ročného Mareka Holeša ide o pomerne častú pracovnú náplň. Stojí na čele slovenskej spoločnosti FullProfi, ktorá sa zaoberá aj vypratávaním bytov po zosnulých ľuďoch, ktorých telá sa niekedy rozkladajú viac ako dva týždne.

Byty dezinfikuje, čistí a zo zeme so svojím tímom umývajú stolicu, moč, krv či žalúdočné tekutiny. V rozhovore si prečítaš, čo sa deje s bytom, kde ostane kaluž krvi, stolice či moču po mŕtvom, ako veľmi je pracovníkom zle, či z toho napína a či majú zlé sny ale aj to, ako vyzeralo Marekove prvé čistenie. Porozprával aj o samotnom procese a veľa ďalších zaujímavostiach. 

Odporúčané
Z ich tela vytečie stolica, moč aj krv. Marek upratuje byty po mŕvolách, smrdí to odporne, hovorí Z ich tela vytečie stolica, moč aj krv. Marek upratuje byty po mŕvolách, smrdí to odporne, hovorí 19. apríla 2019, 14:39

Príbeh Notra-Dame – najúchvatnejšej stavby našej civilizácie

Katedrála Notra-Dame začala horieť ešte v pondelok poobede a do utorkového rána sme si neboli istí, ako to s ňou dopadne. Dnes už vieme, že požiar toho síce zničil veľa, najdôležitejšie časti však ostali zachované a aj keď bude rekonštrukcia trvať dlhé desiatky rokov, kultúrna pamiatka je zachránená. 

Zároveň sme sa rozhodli pripraviť aj dlhší článok o histórii tejto budovy, aby si mal možnosť uvedomiť si, prečo je vlastne dôležitá a jej poškodenie hlboho zasiahlo nielen Paríž, ale aj celý svet. 

Rozhovor s Marekom Vagovičom 

Marek Vagovič je známym investigatívnym novinárom, ktorý má skúsenosti aj s tými najzásadnejšími prípadmi otriasajúcimi Slovenskom. My sme sa rozhodli osloviť ho na rozhovor, v ktorom prezradil, ako hodnotí vyšetrovanie vraždy Jána a Martiny a čo si myslí o viacerých dnes známych okolnostiach tohto ohavného činu. A taktiež ľuďoch, ktorí sú do vraždy zapletení.

Dozvieš sa však aj to, čo si myslí o satirickej stránke Zomri a o poslancovi Ľubošovi Blahovi, ako treba bojovať proti fašizmu a extrémistom, koľko hodín mesačne odpracuje a na čo míňa najviac peňazí a ako vníma novú generáciu novinárov. Pravdepodobne ta prekvapí jeho hudobný vkus. 

Odporúčané
O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) 14. apríla 2019, 12:53
Domov
Zdieľať
Diskusia