Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. apríla 2019, 14:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Z ich tela vytečie stolica, moč aj krv. Marek upratuje byty po mŕvolách, smrdí to odporne, hovorí

Z ich tela vytečie stolica, moč aj krv. Marek upratuje byty po mŕvolách, smrdí to odporne, hovorí
Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER
REFRESHER SMRŤ
Uložiť Uložené

Kaluže krvi sú pre Mareka už bežný pohľad.

Len málokto si v detstve ako zamestnanie snov predstaví prácu s mŕtvolami. Pre 35-ročného Mareka Holeša ide o pomerne častú pracovnú náplň. Stojí na čele slovenskej spoločnosti FullProfi, ktorá sa zaoberá aj vypratávaním bytov po zosnulých ľuďoch, ktorých telá sa niekedy rozkladajú viac ako dva týždne.

Byty dezinfikuje, čistí a zo zeme so svojím tímom umývajú stolicu, moč, krv či žalúdočné tekutiny. Ako vyzerá práca, na ktorú potrebuješ skutočne silný žalúdok?

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa deje s bytom, kde ostane kaluž krvi, stolice či moču po mŕtvom
  • Ako veľmi je pracovníkom zle, či z toho napína a či majú zlé sny
  • Čo bol Marekov najhorší prípad a ako vyzeralo jeho prvé čistenie
  • Ako je možné, že pri ich práci môže aj najmenšia odrenina spôsobiť smrť.
  • Koľko takáto práca zarába a koľko platia zákazníci
  • Ako prebieha samotné čistenie

Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv
Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Ako sa nazýva vaša pracovná pozícia?

Som konateľom firmy, ktorá zabezpečuje dezinfekciu, dezinsekciu, deratizáciu a príležitostne poskytujeme aj špecializované služby. Napríklad vyprátavanie bytov po zosnulých.

Vy teda vypratávate a dezinfikujete byty po mŕtvolách.

Áno. Väčšinou toho nebožtíka rýchlo nájdu pozostalí, no ak ide o niekoho, kto nikomu nechýba alebo je samotár a nemá kontakt s rodinou, tak zahynie sám vo vlastnom byte. To mŕtve telo tam potom zostáva aj poriadne dlhú dobu a vtedy vzniká problém.

Odporúčané
Ladislav umýva mŕtvoly: Čistil som aj 2 roky rozložené telo plné červov a hniloby. Pozerať sa mŕtvym do očí je hrozný pocit Ladislav umýva mŕtvoly: Čistil som aj 2 roky rozložené telo plné červov a hniloby. Pozerať sa mŕtvym do očí je hrozný pocit 18. februára 2019, 13:46

Ľudské telo po smrti vyplaví všetky ľudské tekutiny, však?

Áno, všetky telesné tekutiny sa vyplavia von a kontaminuje sa prostredie. Žalúdočné tekutiny, moč, stolica či krv vytečú na zem či posteľ. Mali sme prípad, kde nebožtík zomrel na linoleu a ostala po ňom obrovská kaluž krvi. Po odstránení krvi však na linoleu zostala vyobrazená silueta toho človeka. Jeho prsty, hlava. To bol extrém, ako vo filme. 

Ako prebieha váš čistiaci proces?

No najprv nebožtíka vynesie pohrebná služba a byt sa zapečatí. My ideme dnu až po tom, čo sa telo odnesie a začína dedičské konanie. Vtedy sa byt sprístupní a vykoná sa prvá dezinfekcia. 30 – 40 minút počkáme a potom robíme dezinsekciu, teda zabíjame hmyz či muchy nesúce choroboplodné zárodky.

A potom príde tá nechutná časť. Musíme odstrániť biologické zvyšky. Ak nebožtík zomrie na posteli a všetky jeho tekutiny skončia v matraci, musíme ho rozobrať, rozbiť, nahádzať do vriec a odniesť. To isté platí pre koberce či linoleum. Potom robíme ešte aj sekundárnu dezinfekciu, celý priestor vyčistíme a použijeme odstraňovač pachu.

Kde tieto veci končia?V spaľovni.

To vyzerá na poriadne nebezpečnú prácu.Veď aj je. Aj jedná malá ranka na ruke spojená s kontamináciou predstavuje obrovskú hrozbu pre otravu krvi. Ale máme špeciálne ochranné pomôcky. Biele skafandre a ochranné obleky či masky, aby sme vedeli pracovať.

Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv
Marek upratuje byty po mŕtvolách: Keď sa rozkladajú 15 dní, smrdí to odporne. Z ich tela vytečú stolica, moč aj krv Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Nesmrdí to?

Smrdí a silno, no vďaka ochranným maskám to necítime, len vidíme.

Ako smrdí taká ľudská mŕtvola?

Nasladkasto. Keď niekto myslí mŕtvolný pach, myslí sladkastý.

Mali sme prípad, že v nejakom dome cítili pach, tak nás do pivníc poslali hľadať mŕtve zviera. Keď sme však nič nenašli a zacítili sladkastý pach, bolo nám jasné, že to nie je mačka, čo zomrelo. 

Kto si vás objednáva?Najmä príbuzní. Niekedy si povedia, že to zvládnu sami, no niekedy to ale nemá kto urobiť. Keď však zosnulý príbuzných nemá, rieši to bytové družstvo a faktúru rieši s pozostalými. Samozrejme, pár hodín mŕtveho človeka zvládnu vyriešiť aj príbuzní, no ak sa tam telo rozkladá aj 2 týždne, bez plynovej masky to nedá nikto.

V akom stave sú byty, ktoré vypratávate?

Najhoršie je, keď nebožtík zomrie v kúpeľni alebo na WC, lebo tam sa zvyčajne nachádzajú stupačkové rozvody a ak to tam zatečie, je veľký problém odtiaľ všetky zvyšky dostať. Vtedy často navrhujeme aj stavebné úpravy. Musia sa rozobrať sadrokartónové či umakartové steny, je to sila.

Spomínali ste, že v jednom byte sa nebožtík rozkladal aj 15 dní.

Áno. To bolo práve takisto v kúpeľni, kde bolo hneď viacero vrstiev linolea, kam to zatieklo. A keďže on zomrel na malom priestore, zanechal po sebe aj 3 cm – 4 cm vrstvu všetkých možných nechutných tekutín. To sa muselo vytrieť a celé odstrániť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 64799 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzeral byt, kde mŕtvola ležala 15 dní
  • Aký hmyz napáda mŕtvoly
  • Ako je možné, že Mareka nenapína a či mu býva zle
  • Čo bol Marekov najhorší prípad a ako vyzeralo jeho prvé čistenie
  • Koľko takáto práca zarába a koľko platia zákazníci
Domov
Zdieľať
Diskusia