Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2019, 11:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovák Martin sa práve vrátil z 52-dňovej plavby na Antarktídu a najizolovanejší ostrov sveta. Výprava ho stála tisíce (Rozhovor)

REFRESHER ANTARKTÍDA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Martin Navrátil zo známeho blogu Travelistan zvládol úžasnú plavbu na Antarktídu.

Cestovateľa Martina Navrátila musí poznať každý Slovák, ktorý sa niekedy zaujímal o cestovateľské blogy z našej krajiny. Tento dobrodruh prevádzkuje blog Travelistan, precestoval desiatky krajín po celej Zemi, tento rok už má za sebou toľko letov, čo by si ty zvládol absolvovať za rok či dva, a len pred pár dňami zakončil 52-dňovú plavbu z Južnej Ameriky cez Antarktídu až do juhoafrického Kapského mesta. 

Martin po skončení plavby na plachetnici postavenej v roku 1910 nezakotvil v Kapskom meste, kde vlastne ani nevedel, kedy presne dorazí, ale vybral sa naprieč južnou časťou Afriky až do Malawi. Napriek tomu si našiel čas zodpovedať nám na hromadu otázok o tom, čo s ním narobila morská choroba, ako prežíval 14-metrové vlny a koľko ho celá plavba nakoniec stála. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Martin dostal na plachetnicu z Južnej Ameriky na Antarktídu
  • Ako sa na plachetnici ľudia umývajú a čo jedia
  • Čo s človekom dokáže narobiť morská choroba
  • V akých kajutách Martin spával
  • Koľko ho vyšla letenka z Európy až na juh Argentíny
  • Koľko ho stála celá 52-dňová plavba cez Antarktídu 
  • Kde objavil zrejme najkrajšiu destináciu, akú kedy navštívil

Martin zaplatil tisíce eur, aby sa mohol za 52 dní preplaviť na Antarktídu či najizolovanejší ostrov sveta (Rozhovor)
Martin zaplatil tisíce eur, aby sa mohol za 52 dní preplaviť na Antarktídu či najizolovanejší ostrov sveta (Rozhovor) Zdroj: Martin Navrátil/Travelistan

Ku výletu na Antarktídu z Argentíny si sa dostal, pretože si nechcel ísť klasickým výletnými loďami. Ako prebiehal výber konkrétnej lode Bank Europe?

Každá cesta musí mať nejaký príbeh. U mňa to bolo tak, že som sa nechcel plaviť klasickými výletnými loďami, ale niečím ,,pôvodnejším”. Zažiť ten pocit, ktorí mali ľudia pred 100 rokmi, keď sa plavili do týchto morí. A práve plachetnica Bark Europa tieto moje predstavy splnila viac než som očakával. Plus je to jediná takáto plachetnica, ktorá sem chodí pravidelne.

Tvoja loď Bank Europe bola vyrobená v roku 1910 a je to plachetnica. Ako je možné, že takáto stará loď aj dnes prevádzkuje takú náročnú a dlhú trasu, nebál si sa lode samotnej?

Ono je jedno, kedy je loď vyrobená, ale podstatné je, že ako sa o ňu ľudia starajú. A práve tí šialenci z Holandska sú perfektní. A či som sa bál? Nie, aj keď sme sa nakláňali do rôznych stupňov, tá loď drží a dáva pocit bezpečia.

Boli na výber viaceré lode?

Nie, len jedna ak myslíme plachetnice. Samozrejme, na Antarktídu pláva množstvo výletných lodí. 

Výletné lode na Antarktídu

„Najlacnejšie plavby na Antarktídu stoja od 3 500 €, to je už skôr rarita, reálna cena je od 4 500 €. Cena sa vždy pohybuje v závislosti od toho, koľko dní trvá plavba a akú kajutu si vyberieš.

Podľa môjho názoru budú výlety len drahšie. Ak by som mohol dať radu, tak sa neorientuj len najlacnejším variantom. Keď už ideš do Antarktídy, pozri si aj Falklandy, Južnú Georgiu a oplatí sa natiahnuť plavby na dlhšie.

                                           Čítaj celý článok Martina Navrátila o výletoch na Antarktídu

Ako často začínajú takéto 52-dňové plavby na Antarktídu až do Kapského mesta?

Len raz do roka a patrí medzi najdlhšie a najnáročnejšie plavby pre laickú verejnosť. Krásne na tom je aj to, že každý prikladá ruku k dielu. Čiže som kormidloval, naťahoval laná... Bol som ako keby členom posádky. Plus sa učíš námornickému remeslu. Ako sa dá plachtiť proti vetru, učíš sa uzly. Každý deň je niečim krásny.

Martin zaplatil tisíce eur, aby sa mohol za 52 dní preplaviť na Antarktídu či najizolovanejší ostrov sveta (Rozhovor)
Martin zaplatil tisíce eur, aby sa mohol za 52 dní preplaviť na Antarktídu či najizolovanejší ostrov sveta (Rozhovor) Zdroj: Martin Navrátil/Travelistan

Zúčastnil sa takejto alebo podobnej plavby už nejaký Slovák?

Áno, viem o dvoch.

Musel si sa zbaliť na 52 dní. Na Facebook si zavesil zoznam s hmotnosťou iba 18 kíl, čo sa ti zo všetkých zbalených vecí na lodi najviac osvedčilo?

Nepremokavé veci, to je základ, lebo keď sa cez teba prevalí vlna, tak to nie je sranda. A veci od kamarátov z Froggywear, ktorí mi poskytli niektoré merino veci. Proste treba byť v suchu a v teple.

Ako je to s vízami a povoleniami od Argentíny, cez Antarktídu až po Juhoafrickú republiku?

To všetko zabezpečuje spoločnosť, cez ktorú ideš. V zásade nepotrebuješ žiadne víza na Antarktídu, ale spoločnosť musí dostať povolenie na pristátie. Víza nepotrebujeme do Argentíny, ale do Južnej Afriky áno, čiže tu som ich musel mať dopredu vybavené. Samozrejme, veľvyslanectvo JAR vo Viedni vydáva víza len 2 mesiace pred cestou a musel som dokázať, že do JAR prídem loďou. Mali ste vidieť tie pohľady.

Koľko ťa vyšla letenka z Európy do Argentíny a následná cesta priamo do mesta Ushuaia?

Obojsmerná letenka, let do Ushuaia a odlet z Afriky 650 €. Áno, je to veľmi lacné, ale cestujem už 20 rokov a viem, kde to hľadať.

Koľko peňazí si za celú výpravu zaplatil?

Domov
Zdieľať
Diskusia