Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2019, 11:12
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Hudobný priemysel by bez streamovacích služieb skrachoval, zarobili 7,4 miliardy dolárov za rok 2018

HUDBA
Uložiť Uložené

Svetová hudba je v súčasnosti závislá na tom, či ju počúvaš cez Spotify alebo Apple Music. Streamovacie služby zaznamenali nárast o 30 % oproti minulému roku.

Americká asociácia nahrávacieho priemyslu každý rok prichádza so zaujímavým zhrnutím roka z pohľadu financií, na základe ktorého môžeme sledovať zdroje príjmov, od čoho zároveň odvodzujeme návyky poslucháčov. Ako sme už písali v predošlých článkoch, suverénne najviac ide karta streamovacím službám a ich fungovanie vrátane konkrétnych slovenských čísel sme už zhrnuli vo veľmi podrobnom článku. 

Teraz sa dozvedáme, že práve úspech Apple Music, Spotify či Tidalu majú veľmi výrazný vplyv na samotný hudobný priemysel. To sa odráža na príjmoch interpretov a celkovom objeme peňazí, ktoré sa pretočia na účtoch. Aj keď to nemusí byť nutne pravda, hudobníci sú následne motivovaní viac tvoriť a investovať do tvorby viac prostriedkov aj energie. 

Odporúčané
Egovi zarobí Spotify viac ako 50 000 €. Ako sú na tom ostatní raperi? Egovi zarobí Spotify viac ako 50 000 €. Ako sú na tom ostatní raperi? 6. februára 2019, 18:19

Čo sa týka samotných čísel, celkový nárast v americkom hudobnom priemysle za rok 2018 je približne 12 % v porovnaní s predošlým rokom. Streamovacie služby pri tom narástli o približne 30 %. Do tohto čísla sa rátajú predplatné, stiahnuté tracky aj albumy a tiež samotné streamy, resp. počty prehratí. 

Predaj fyzických nosičov klesol o 34 %, čo má za následok aj skutočnosť, že veľa interpretov síce ostáva veľmi aktívnych, viac ako albumy produkujú single a videoklipy, ktorými dokážu často preraziť jednoduchšie ako s celistvými projektmi. 

Hudobný priemysel v Amerike zarobil za rok 2018 neuveriteľných 9,8 miliárd dolárov. Streamovacie služby si ulovili viac ako 7,4 miliárd a je dôležité spomenúť, že do týchto štatistík ešte nie sú započítané koncerty, merch a príjmy zo spoluprác, ktoré by dokázali celkovú sumu poriadne znásobiť. Kompletný prehľad nájdeš na oficiálnej stránke riaa.com.

Hudobný priemysel by bez streamovacích služieb skrachoval, zarobili 7,4 miliardy dolárov
Hudobný priemysel by bez streamovacích služieb skrachoval, zarobili 7,4 miliardy dolárov Zdroj: www.riaa.com
Hudobný priemysel by bez streamovacích služieb skrachoval, zarobili 7,4 miliardy dolárov
Hudobný priemysel by bez streamovacích služieb skrachoval, zarobili 7,4 miliardy dolárov Zdroj: www.riaa.com
Domov
Zdieľať
Diskusia