Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vzniklo v spolupráci s Nadáciou Tatra banky
25. októbra 2018 o 15:59
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Máš nápad, no nie dostatok peňazí na jeho realizáciu? Nasleduj príklad žilinských a košických vysokoškolákov a požiadaj o grant

TECH
Uložiť Uložené

Nadácia Tatra banky ponúka ambicióznym študentom a učiteľom vysokých škôl možnosť realizovať inovatívne projekty.

Väčšina slovenských vysokých škôl je postavená na systéme, ktorý by nám najprv mal poskytnúť pevné teoretické základy, no samotná prax už absentuje. Absolventi sú zároveň často postavení do situácie, kedy im chýbajú skúsenosti na to, aby boli prijatí do práce, kde by ich mohli zohnať. 

Na Slovensku sa však stále nájde dostatok ambicióznych študentov, ktorí sa dokázali tomuto negatívnemu trendu postaviť. Na Žilinskej univerzite na Fakulte riadenia a informatiky napríklad žiaci v spolupráci s učiteľmi zrealizovali platformu, ktorá dokáže testovať vlastnosti bezdrôtových protokolov. Na základe výsledkov následne sformovali nový protokol, ktorý budú implemenovať do existujúcich domácich projektov a s veľkou pravdepodobnosťou prerazia aj v zahraničí. 

Študenti na Technickej univerzite v Košiciach zasa prišli s nápadom na vytvorenie komplexnej siete, ktorá pracuje s dátami ako s celkom. Zároveň na svoje riešenie dokázali aplikovať najmodernejšie metódy umelej inteligencie. Inovatívna myšlienka v praxi šetrí náklady na internetové pripojenie, cloudové služby a energiu. Projekt nájde svoje využitie aj na školách, keďže výstupy celého výskumu budú transformované do výučby a odborných prác. 

Máš nápad, no nie dostatok peňazí na jeho realizáciu? Nasleduj príklad žilinských a košických vysokoškolákov a požiadaj o grant

Asi ste sa pri čítaní o týchto skvelých nápadoch zamysleli aj nad tým, odkiaľ zohnali študenti a učitelia prostriedky na realizáciu.  Našťastie, stále sa nájdu spoločnosti, ktoré s nadšením podporujú ambicióznych mladých ľudí aj ich mentorov (učiteľov) a jednou z nich je aj Nadácia Tatra banky. 

Tá aktuálne podporuje projekty študentov a učiteľov informačných technológií a aplikovanej informatiky prostredníctvom grantového programu E-talent. 

Výška finančnej podpory jedného projektu je až do 5 000 €. Podmienkou je, aby projekty nadväzovali na vzdelávací proces a boli originálne a nové. Oceňuje sa tiež praktická využiteľnosť.

V počiatočnej fáze pomohla Nadácia Tatra banky aj tomuto projektu, ktorý je zameraný na 3D tlač v extrémnych, vesmíru porovnateľných podmienkach.

Svoj projekt môžeš predkladať v elektronickej forme do 2. novembra 2018 prostredníctvom online formulára. 

Domov
Zdieľať
Diskusia