Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2018, 18:46
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 rokov od vydania albumu PreHlad 2008. Zaspomínaj si na najlepší projekt z dielne legendárneho hip-hop.sk

HUDBA
Uložiť Uložené

Áno, PreHlad 2008 je to najlepšie, čo hip-hop.sk kedy spravilo.

Staršie generácie si na stránku hip-hop.sk ešte určite veľmi dobre spomínajú, tie mladšie by jej funkciu pravdepodobne aj tak nikdy nedokázali pochopiť. Podrobnejší príbeh si možno ešte niekedy rozpovieme, no dnes máme priestor len na skrátenú verziu, keďže sme sa tu stretli kvôli niečomu trochu inému. Hip-hop.sk vznikol v roku 2001, teda približne vtedy, keď bol slovenský rap ešte v plienkach, no ďalšie elementy pomaly začínali byť v móde. 

Dôležitosť tohto webu a stabilnú pozíciu v rokoch najväčšieho rozmachu mu nikdy nikto uprieť nemôže, no po približne dekáde (a náhodou v čase vzniku Refresheru) sa vyhranený vkus vtedajších redaktorov pomaly stával viac problémom ako devízou. 

Ako-tak si vtedy už nie najväčší portál o slovenskej hudbe na Slovensku ešte zvládol udržať striktne rapové publikum do roku 2014, kedy navždy svoje pôsobenie ukončil. Aj napriek tomu patrí zakladateľovi Lumirovi a redaktorom ako Kekeli či Gashtan veľké poďakovanie, keďže podobne ako my teraz, aj oni boli ochotní dennodenne sa vystavovať kritickým diskutérom len kvôli tomu, aby k naozajstným fanúšikom posunuli zaujímavé novinky, rozhovory, recenzie a autorské články s názormi.

10 rokov od vydania albumu PreHlad 2008. Zaspomínaj si na najlepší projekt z dielne legendárneho hip-hop.sk

V roku 2004 sa z portálu hh.sk stalo aj vydavateľstvo, ktoré bolo výhodnou platformou pre viacero skupín aj sólových interpretov bez zmlúv s veľkými firmami ako Sony či Universal. Za spomenutie stojí určite Kvalitný materiál a Čísla nepustia od H16,  3mená 4písmená od L.U.Z.A. alebo projekty Miky Moru a A.M.O.

Okrem projektov iniciovaných inými interpretmi sa hip-hop.sk postaral aj o výrazný a do dnešného dňa nesmrteľný počin PreHlad 2008, ktorý práve v týchto dňoch oslavuje desiate narodeniny. Na kompilácii nájdeme 21 skladieb, pričom v tom čase bola väčšina z nich novinkami, ktoré sa neskôr objavili v pôvodných či remixovaných verziách aj na ďalších doskách. 

Každý vtedajší poslucháč slovenského rapu veľmi dobre vedel, že počúva vzácny album, no zároveň nemohol predpokladať, že nič podobné už v nasledujúcich rokoch hip-hop.sk nedokáže, takže sme si ho vážili o niečo menej, ako by si zaslúžil. Aj preto by sme dnes dali radi do pozornosti zopár skladieb a poukázali na to, akým dokonalým dramaturgickým a hudobným projektom PreHlad 2008 bol. Spôsob, akým reflektoval vtedajšiu dobu a vyzdvihoval vtedy trendy raperov, je totiž úctyhodný. 

10 rokov od vydania albumu PreHlad 2008. Zaspomínaj si na najlepší projekt z dielne legendárneho hip-hop.sk

Album otvára pozitívna vec Twist, ktorú určite poznáš z Opakovho albumu Otvorenie. Ten je dobre známy aj vďaka tomu, že sa nikdy nedočkal avizovaných troch pokračovaní a pravdepodobne to tak ostane už navždy. Skladby od Mojej Reči, Veca alebo H16 asi predstavovať nemusíme, no konkrétne track Zalúbil som sa by si určite zaslúžil miesto medzi legendami.

Všetci chalani boli v tom čase veľkí kamaráti a trávili spolu aj množstvo času a táto doba bola špecifická aj tým, že sme sa ako fanúšikovia nikdy nebáli akéhokoľvek zaváhania zo strany interpreta. Prakticky každá jedna skladba bola pre poslucháčov vzácnosťou a keď sa našli peniaze na videoklip, stretávali sme sa u kamoša s najschopnejším internetom, aby sme si ho mohli dookola pozerať.

Jedným z veľa highlightov PreHladu bolo spojenie Boy Wondera, resp. Turbo Boost s Robom Opatovským.

Svoje miesto si na projekte, pochopiteľne, našiel aj Kontrafakt s remixom k Polnočnej Pi*akoláde s ikonickým Nate Doggom a samozrejme Čistychov, ktorý vtedy vydával vynikajúci album Posledný doberman. Pravdepodobne najlepšie obdobie kariéry zážival Danosť s albumom Od-Danosť a tešil nás aj Bacil s vecou Nesprávny ťah. Vtedy sme ešte nevedeli, že sa chystá jeden taký nesprávny ťah spraviť aj on a spojí sa s Rakbym. 

Ďalším členom Drvivej menšiny a Názvu Stavby, ktorý už na tvorbu zanevrel, je DNA. Na PreHlad doručil skvelý lovesong s vtedy ešte aktívnou speváčkou Zdenkou Prednou a ak by sme dnes mali možnosť k tvorbe dotlačiť jedného neaktívneho interpreta, tak by ním bol pravdepodobne práve Dena. 

Najviac miesta dostávali striktne uličné skladby a formácie zo sídlisk hlavného mesta ako L.U.Z.A. alebo Štrnásť a Druhá strana, ktorú v reprezentoval Miky Mora. Ich výpovede boli vždy autentické, keďže vlastne ani nevedeli, že v rape sa môže prikrášľovať, čo sa teraz s odstupom času počúva oveľa lepšie a dôveryhodnejšie. 

Pred desiatimi rokmi sme v rámci rapu vnímali aj mená ako Vladis a Sketa. Prvý menovaný sa v súčanosti, žiaľ, pokúša dosiahnúť úspech trochu iným spôsobom, no na jeho minulú tvorbu spomíname s radosťou. No a podobne zaujímavý je aj príbeh nitrianského rodáka Kaidžasa. Ten zažíval najlepšie obdobie práve pred rokom 2010, kedy vydával úspešný sólový album a žilo to okolo neho hneď z viacerých dôvodov, pričom jedným bol aj konflikt s Rytmusom.

S odstupom času bol však Kajo progresívnym interpretom, ktorý sa vtedy dokázal perfektne trafiť do doby uličnou tvorbou a využiť, že nie je z Bratislavy. Podobne na tom boli aj Fako a Jano Dice za Stanicu Projekt z Košíc a Tragikomix reprezentujúci Žilinu. 

Za trnavu sa v tom čase o slovo hlásil aj aktuálne veľmi kritický Torula a Ružomberok, resp. Liptovský Mikuláš zastupovali mladíci z Dramatikz. Aj keď to znie možno neuveriteľne, úspech všetkých týchto skupín aj interpretov plynul práve z toho, že boli vo svojich mestách jedinými známymi rapermi. Dnes už napríklad ani poriadne nevieš, odkiaľ ten tvoj obľúbenec pochádza.

Celý projekt uzatvárajú Modré Hory s nadčasovým trackom, ktorý snáď ani nepotrebuje žiadny komentár. 

Ďakujeme za pozornosť a pevne veríme, že bol pre vás článok príjemnou nostalgickou spomienkou na časy, kedy sme rap vnímali výrazne inak ako dnes. Na záver ešte pripájame možnosť vypočuť si PreHlad 2008 na Spotify a otvárame diskusiu, kde nám daj pokojne vedieť, ako si na túto dobu spomínaš.

Domov
Zdieľať
Diskusia