Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2018, 10:21
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Hajlujúci Káčer Donald či Adolf Hitler v pekle, alebo ako vyzerala americká anti-nacistická propaganda počas druhej svetovej vojny

FILMY A SERIÁLY NACIZMUS TOP 10 WALT DISNEY
Uložiť Uložené

Anti-nacistická propaganda bežala počas druhej svetovej vojny na plné obrátky. Prinášame vám z nej niekoľko pozoruhodných krátkych filmov.

Propagandistické filmy boli počas druhej svetovej vojny nástrojom, ktorý výrazným spôsobom ovplyvňoval verejnú mienku. Propaganda nacistického Nemecka však nebola jediná.

Aj Spojenci na čele s USA využili filmové médium, aby mobilizovali národ proti Hitlerovi a do produkcie krátkych propagačných animovaných filmov sa zapojilo aj slávne štúdio Disney.

Prinášame vám tak desať krátkych animákov, ktoré poukazujú na nebezpečenstvo fašizmu/nacizmu, zároveň však nestrácajú svoj povestný zmysel humor.

Der Fuehrer's Face (1942)

Der Fuehrer's Face od Jacka Kinneya patrí pravdepodobne k najznámejším zástupcom Disneyho proti-nacistickej propagandy. Snímka si odniesla aj Oscara za najlepší animovaný film a zobrazuje Káčera Donalda, ktorý sa prebudí vo svete, kde nacisti ovládli svet.

S mrazivosťou, ale aj trpkým humorom nám následne ukazuje absurditu podobného zriadenia, kde sa akékoľvek vybočenie z rady trestá. Donald napokon stres nezvládne a zdá sa, že ho neľudská mašinéria zomelie.

V tej chvíli sa však prebudí a zistí, že sa mu všetko len snívalo. Der Fuehrer's Face ani dnes nestráca nič zo svojho vtipu, ale aj výstrahy pred akýmkoľvek druhom diktátorských režimov.

Commando Duck (1944)

Commando Duck od Jacka Kinga patrí rozhodne k tým prepracovanejším kúskom, ktoré v sebe síce nezaprú propagandistický apel, avšak stále fungujú dostatočne dobre aj v rovine zábavnej grotesky.

Odporúčané
Popoluška vraj bola kurtizána, Snehulienka zas nemecká grófka. Toto sú skutoční ľudia, ktorí inšpirovali známe Disneyho postavy Popoluška vraj bola kurtizána, Snehulienka zas nemecká grófka. Toto sú skutoční ľudia, ktorí inšpirovali známe Disneyho postavy 30. decembra 2023, 9:30

Vojak Káčer Donald sa v snímke ocitne v tichomorskej džungli, ktorá je plná japonských vojakov. A hoci je Donald maximálne nešikovný, aj tak nájde spôsob, ako z problémov vykorčuľovať.

Krátkemu dielku nechýba fajn humor a skvelé nápady. To všetko s výborným tempom udržiava diváka stále v pozore. Samozrejme, vyobrazenie Japoncov je silne poznačené dobou. Filmári z nich vlastne urobili nechopných hlupákov, avšak vzhľadom na rok vzniku sme asi nič iné ani nemohli čakať.

Reason and Emotion (1943)

Pozoruhodný príspevok, ktorý sa za svoju nápaditosť dočkal aj nominácie na Oscara. Reason and Emotion natočil Bill Roberts a ako už názov naznačuje, pozrieme sa v ňom na to, ako emócie a rozum ovplyvňujú naše konanie a myslenie. S celého diela vystupuje najmä edukačná stránka, nie je však divákovi tlačená prvoplánovo.

Tvorcovia nám prostredníctvom antropomorfizovaných postavičiek Rozumu a Emócie ukazujú, ako veľmi je dôležité nenechať sa ovládnuť jednoduchými emóciami a neustále podrobovať správy kritickému mysleniu.

Film je pravdaže zasadený do kontextu druhej svetovej vojny, avšak dá sa povedať, že má takmer univerzálnu platnosť.

Koniec-koncov, ani dnes nestráca nič zo svojej aktuálnosti - stačí sa pozrieť, ako sa darí kadejakým konšpiračným teóriám, ktoré brnkajú práve na emócie strachu a nenávisti. Plus, tiež máte pocit, že sa týmto krátkym filmom inšpirovali v Pixare pri natáčaní Inside Out?

Donald Gets Drafted (1942)

V ďalšom krátkom filme od Jacka Kinga sa Káčer Donald nechá zlákať dobovou propagandou o tom, že v armáde je všetko skvelé a vojak nemá núdzu o priateľských nadriadených či krásne ženy.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Po sérii vyčerpávajúcich vyšetrení musí Donald absolvovať náročný výcvik. Zisťuje, že život v armáde rozhodne nie je taký ružový, ako si predstavoval. Môže byť vôbec z niekoho tak nešikovného ako Donald dobrý vojak?

Satirická groteska je zaujímavá tým, že nesie pomerne výrazný anti-vojnový, resp. anti-militaristický apel. Scenár napísali Carl Banks, Jack Hannas a Harry Reeves, pričom práve Banks bol presvedčeným pacifistom a bol proti tomu, aby sa USA angažovali v druhej svetovej vojne.

Pozoruhodné tiež je, že dielo kritizuje vtedajšiu klamnú propagandu a celá vojenská mašinéria má v tomto prípade výrazný karikatúrny nádych.

The Old Army Game (1943)

Tento krátky film natočil opäť Jack King a v hlavnej úlohe sa znovu objaví Káčer Donald. Ten je vojakom v kasárňach, avšak disciplína ho nudí, a tak vyrazí na nočné dobrodružstvo. To ale netuší, že mu je v pätách jeho veliteľ.

The Old Army Game vyniká najmä tým, že zobrazuje niektoré veci, ktoré nie sú príliš určené deťom. Napríklad tu prídu na pretras vojnové zranenia či samovražedné sklony. Aj táto krátka snímka je však hlavne komédiou a treba uznať, že nápady jej nechýbajú.

Tempo je síce trochu pomalšie, ale mnoho scén spoľahlivo pobaví (Donald ako zajac, obmedzená rýchlosť). Navyše, v tomto prípade nie je výchovný či propagandistický apel taký výrazný, hoci sa dej odohráva počas vojny.

Stop That Tank! (1942)

V ďalšom krátkom filme od Uba Iwerksa sa dozvieme, že protitankové pušky Spojencov spoľahlivo zastavia akýkoľvek tank. Dokonca aj ten, ktorý ovláda samotný Adolf Hitler.

Odporúčané
Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie 20. apríla 2023, 9:30

Na kratučkom priestore 3 minút tvorcovia rozohrali jednoduchý konflikt, kde zaujme niekoľko nápaditých spôsobov, kde spojeneckí vojaci nachádzajú úkryty. Hitler sa v závere prepadne do pekla a zo zúfalstva nad svojím zmareným plánom chytí hysterický záchvat.

Tento kraťas sa premietal ako predfilm pri viacerých filmových predstaveniach a na divákov apeloval, aby svoje peniaze vložili na financovanie vojny, v tomto prípade protitankových pušiek.

All Together (1942)

Uprostred druhej svetovej vojny sa Kanada a Spojené štáty snažili obyčajných ľudí presvedčiť, aby finančne prispievali na výdavky spojené s vojnou: Mohli si lacno kúpiť dlhopisy, získať peniaze a zároveň pomôcť Spojencom v ťažení proti nacistickému Nemecku.

Len 3-minútový animák All Together zobrazuje známe postavičky disneyovského vesmíru, vrátane Pinocchia, Káčera Donalda, Pluta či trpaslíkov zo Snehulienky, ktoré nás vyzývajú práve k tejto investícii. Nechýba samozrejme ani kultový Mickey Mouse. Ako režisér je podpísaný Jack King.

Donald's Decision (1942)

Podobne ako v prípade All Together, aj v tomto krátkom filme sa na divákov apeluje, aby svojimi peňažnými prostriedkami investovali do vojny a pomohli ju tak vyhrať. Na rozdiel od vyššie menovaného kraťasu je však tento predsa len o niečo zábavnejší, keďže scenáristi vymysleli aj nejaký (hoci veľmi jednoduchý) dej.

Káčer Donald bude musieť bojovať s dvomi hlasmi – ten dobrý mu radí, aby (ako inak) investoval do budúcnosti krajiny, ktorá zabezpečuje mier, zlý mu zase našepkáva, aby peniaze minul pre seba. Ako sa Donald rozhodne je asi jasné. Film režíroval Ford Beebe.

The Spirit of '43 (1943)

Jack King nám v nasledujúcom animáku ukáže, že vďaka Hitlerovi a Hirohitovi budú mať Američania vyššie dane. Káčer Donald je teda postavený pred voľbu - buď si bude šetriť, tak ako mu radí Strýko Držgroš, alebo si užije v bare, ako ho nahovára nacistický záporák?

The Spirit of '43 je čistokrvná propaganda, kde tvorcovia rezignovali na nápaditosť a humor a zamerali sa čisto na ideologickú rovinu svojho diela.

Tomu napomáha aj rozprávač. Ten divákov opakovane vystríha, že každý cent minutý na veci, ktoré nepotrebujú, ide v skutočnosti do kasičky Hitlerovi a jeho prisluhovačom.

Odporúčané
Hitlerov osobný lekár bol jeho „drogovým dílerom“. Diktátora nakopával pervitín aj kokaín Hitlerov osobný lekár bol jeho „drogovým dílerom“. Diktátora nakopával pervitín aj kokaín 9. marca 2023, 9:30

Dočkáme sa tiež pomerne silného pátosu a vyzdvihovania demokracie a slobody. To je pravdaže záslužné, avšak z dnešného pohľadu má The Spirit of '43 skôr historickú hodnotu a je dobré ho vidieť v rámci "doplnenia vzdelania".

Education For Death: The Making Of A Nazi (1943)

Pravdepodobne emocionálne najsilnejší príspevok v tomto článku. Education For Death od Clydea Geronimiho nám ponúka pohľad na to, ako sa s obyčajného chlapca vďaka indoktrinácii a propagande stáva fanatický nacista bez empatie a súcitu.

Žiadna ľútosť so slabšími, žiadne spochybňovanie Hitlera a strany, uniformita a strata individuality. To všetko nám snímka veľmi presvedčivo predvedie.

Niekto by filmu mohol vytknúť snáď miernu rozháranosť (mrazivé až desivé a temné výjavy sú vzápätí vystriedané vtipnou karikatúrou). Celková výpovedná hodnota je však silná. Vo svojom závere dokáže potom silno emocionálne rezonovať.

Aký je váš názor na tieto filmy? Myslíte, že sa im podarilo obstáť v toku času a dokážu zaujať či pobaviť aj dnes? Určite sa s nami podeľte o vaše dojmy v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia