Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. apríla 2023, 9:30
Čas čítania 3:58
Jakub Paulík

Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie

HISTÓRIA DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA NACIZMUS OSKAR DIRLEWANGER
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Upaľoval zaživa nevinných a vraždil aj pacientov v nemocniciach.

Označujú ho za jedného z najsadistickejších nacistov a prirovnávajú ho aj k beštiálnemu doktorovi Josefovi Mengelemu. Oskar Dirlewanger viedol jednotku plnú zločincov, v ktorej nechýbali ani vrahovia a sexuálni násilníci.

Medzi jeho „špeciality“ patrilo uzavretie civilistov do stodoly a ich upálenie zaživa. Počas Varšavského povstania prikázal svojim mužom dobodať bajonetmi zhruba 500 detí. Dirlewangerova horda prepadávala aj nemocnice, kde vraždila pacientov a znásilňovala zdravotné sestry.

Prečítaj si aj o nacistickom vraždení v Kľakovskej doline či najsmrtonosnejšom snajperovi s prezývkou Biela smrť. Obsah zameraný na históriu ti môžeme pravidelne prinášať vďaka podpore členov klubu Refresher+.
Oskar Dirlewanger na fotografii z roku 1944.
Oskar Dirlewanger na fotografii z roku 1944. Zdroj: Bundesarchiv

Zdravotné sestry vešali nahé na uliciach

Pri prechode ulicami Varšavy začiatkom augusta 1944 civilistom skrývajúcim sa v domoch nariadili evakuáciu a nemilosrdne ich popravili. Okrem mužov v bojaschopnom veku nešetrili ani starých ľudí, ženy a deti. Podľa výpovede ženistu Mathiasa Schencka Oskar Dirlewanger počas jedného incidentu nariadil svojim mužom zabiť 500 detí, no aby šetrili muníciou, prikázal im dobodať ich bajonetmi.

Odporúčané
Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia 21. marca 2024, 9:30

Dirlewangerovi chlapi útočili aj na kostoly a nemocnice. Vo varšavských mestských častiach Ochota a Wola povraždili lekárov, zdravotné sestry aj pacientov. Mnohé ženy aj deti pred vraždou znásilnili. Nahé zdravotníčky následne obesili na verejných priestranstvách, informuje The First News. Za účasť na potláčaní povstania vo Varšave povýšili Dirlewangera na hodnosť SS-Oberführer.

Oskar Dirlewanger zomrel krátko po druhej svetovej vojne, no pre mnohých pravicových extrémistov zostal vzorom aj po smrti. Neonacistická skupina Wolfsbrigade 44, proti ktorej v Nemecku v roku 2020 zasiahla polícia, číslom 44 v názve odkazovala na štvrté písmeno v abecede – Division Dirlewanger.

Zoskupenie si dalo za cieľ zrušenie demokracie a znovunastolenie nacistickej diktatúry, informoval The Guardian. Jeho vzorom bol muž, ktorý so svojou jednotkou neváhal vraždiť a znásilňovať tisíce nevinných ľudí.

Poľskí civilisti, ktorých zabili nacisti počas povstania vo Varšave z roku 1944.
Poľskí civilisti, ktorých zabili nacisti počas povstania vo Varšave z roku 1944. Zdroj: Wikimedia/Miasto Nieujarzmione

Sexuálne zneužil 14-ročné dievča a prišiel o hodnosť aj titul

Oskar Dirlewanger sa 26. septembra 1895 narodil v nemeckom meste Würzburg a už v mladosti sa zapojil do prvej svetovej vojny. Historik Peter Longerich v knihe o Heinrichovi Himmlerovi píše, že Dirlewangera vojna veľmi poznačila a bola predzvesťou jeho neskorších odsúdeniahodných činov. 

Odporúčané
Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie 16. februára 2024, 12:30

Longerich s odkazom na policajné dokumenty tvrdí, že na konci vojny sa z neho stal „duševne labilný, násilný fanatik a alkoholik, ktorý mal vo zvyku pod vplyvom drog vybuchnúť od hnevu“.

Začiatkom 30. rokov sa  Dirlewanger stal vedúcim jednotiek SA v Esslingene, vyštudoval politické vedy a stal sa členom Hitlerovej politickej strany NSDAP. Už v tomto období sa u neho prejavovali delikventské sklony.

V roku 1934 ho súd poslal na dva roky za mreže za znásilnenie 14-ročného dievčaťa (niektoré zdroje ako Der Spiegel uvádzajú, že obeť mala 13 rokov), v dôsledku čoho prišiel o vojenskú hodnosť, akademický titul, ale aj možnosť dostať sa do SS. V roku 1940 však súd rozhodnutie z roku 1934 zrušil, čím si Dirlewanger očistil meno.

Vodca SS Heinrich Himmler tak nakoniec Dirlewangera prijal. Zrejme by to však nespravil, keby sa za neho neprihovoril nacistický funkcionár Gottlob Berger, ktorý bol jeho priateľom z prvej svetovej vojny.

Práve na Bergerovo odporúčanie sa stal Dirlewanger v tom istom roku veliteľom novej jednotky, ktorá podľa webu Holocaust Historical Society pozostávala z odsúdených zločincov, medzi ktorými boli najprv pytliaci, no neskôr i sexuálni násilníci či vrahovia. Jednotka niesla názov SS-Sturmbrigade Dirlewanger.

Nacisti
Zdroj: Bundesarchiv

„Absolútne stelesnenie zla“ aj „skvelý chlapík“

Životnosť členov Dirlewangerovej jednotky nebola príliš veľká, uvádza Daily Mail. Okrem toho, že sa pre rôzne nezhody zabíjali navzájom, vojaci neboli ani dobre vybavení a neraz končili v tuhých bojoch, akým bolo napríklad Varšavské povstanie v roku 1944.

Odporúčané
Nacistické nevestince: ženy v koncentrákoch museli „obslúžiť“ 8 mužov za noc. Svoje telá predali za krajec chleba Nacistické nevestince: ženy v koncentrákoch museli „obslúžiť“ 8 mužov za noc. Svoje telá predali za krajec chleba 23. januára 2024, 14:30

Od roku 1941 Dirlewangerovi muži slúžili v poľskom (vtedy nacistickom) okrese Lublin, kde dozerali na židovských zajatcov. Podľa niektorých historikov Dirlewanger väzneným židovským ženám vstrekoval do žíl jed a zabával sa na tom, ako zomierajú, píše The Sun.

Činy jednotky boli také hrozivé, že Dirlewangerom a jeho mužmi opovrhovali mnohí nacisti, ktorí si mysleli, že znižujú reputáciu SS. Vodca SS Heinrich Himmler sa však proti jednotke rozhodol nepodniknúť žiadne kroky, a to napriek tomu, že zistenia o jej činoch skončili v roku 1942 na vojenskom súde. Brutálne zákroky však bral na zreteľ a označil ich za „stredoveké“, informuje Der Spiegel.

Britský vojenský historik Mark Felton Oskara Dirlewangera nazval „absolútnym stelesnením zla“, z ktorého bolo „ťažko od žalúdka aj nacistom“. Niektorí vojaci z jednotky si však paradoxne Dirlewangera pochvaľovali za to, že napriek svojmu vysokému postaveniu bojoval v prvých radoch.

„Bol to skvelý chlapík. Vždy (bol) v popredí, nikdy (nestál) vzadu,“ povedal jeden z členov SS-Sonderkommanda Dirlewanger, ktorý sa k jednotke pripojil v roku 1945. O jeho výpovedi píše Deutsche Welle s odkazom na Spiegel.

Zavreli ľudí v stodole a upálili ich zaživa

V marci 1943 Dirlewanger a jeho muži pôsobili na území Bieloruska, kde okrem iného vypálili do tla dedinu Chatyň a zavraždili jej 149 obyvateľov. Prežilo len osem osôb. Historik Mark Felton tvrdí, že upaľovanie ľudí v stodolách a strieľanie tých, ktorí sa pokúšali utiecť, bolo Dirlewangerovou špecialitou.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš významné udalosti z 2. svetovej vojny a 40. roky vo svete a na Slovensku? KVÍZ: Ako dobre poznáš významné udalosti z 2. svetovej vojny a 40. roky vo svete a na Slovensku? 27. decembra 2023, 14:00

Z Bieloruska sa jednotka SS Dirlewanger presunula do Varšavy, kde sa mala v auguste 1945 podieľať na potlačení Varšavského povstania. Zverstvá, ktoré v hlavnom meste Poľska napáchala, boli azda tým najhorším, čoho sa jednotka dopustila.

Očití svedkovia opisovali, ako muži od Dirlewangera bodali bajonetmi deti, vraždili pacientov aj lekárov a znásilňovali zdravotné sestry, ktoré vešali na uliciach.

O životy však v bojoch proti povstalcom prišli aj mnohí členovia brigády SS Dirlewanger. Jednotka, ktorá mala pred povstaním 865 vojakov, bola pred účasťou na jeho potláčaní posilnená o ďalších 2 500 mužov (900 z nich boli väzni z Matzkau), no na konci povstania prežilo len 648 členov jednotky, uvádza Holocaust Education & Archive Research Team.

Vojaci z jednotky SS Dirlewanger počas Varšavského povstania v roku 1944.
Vojaci z jednotky SS Dirlewanger počas Varšavského povstania v roku 1944. Zdroj: Bundesarchiv

Po Varšave sa Dirlewanger so svojimi mužmi presunul aj na Slovensko, kde už prebiehalo Slovenské národné povstanie. Po jeho skončení prezident Jozef Tiso udelil tým, ktorí bojovali proti povstalcom, Slovenský vojenský víťazný kríž prvej triedy s mečom. Vyznamenanie dostal aj Oskar Dirlewanger.

Odporúčané
Vojenský zubár zastrelil 98 Japoncov. S guľometom obetoval vlastný život a zachránil svojich pacientov Vojenský zubár zastrelil 98 Japoncov. S guľometom obetoval vlastný život a zachránil svojich pacientov 12. augusta 2023, 12:30

Na konci vojny jeho jednotka bojovala v Maďarsku a vo východnom Nemecku proti postupu armády Sovietskeho zväzu. V máji 1945 Oskara Dirlewangera skrývajúceho sa v civile chytili Spojenci a umiestnili ho do francúzskeho zajateckého tábora Altshausen. Na mieste ho údajne spoznali Poliaci, ktorí ho ubili na smrť.

Domov
Zdieľať
Diskusia