Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 4:53
Denisa Šútorová

Popoluška vraj bola kurtizána, Snehulienka zas nemecká grófka. Toto sú skutoční ľudia, ktorí inšpirovali známe Disneyho postavy

Popoluška vraj bola kurtizána, Snehulienka zas nemecká grófka. Toto sú skutoční ľudia, ktorí inšpirovali známe Disneyho postavy
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY HISTÓRIA POCAHONTAS WALT DISNEY
Uložiť Uložené

Za najznámejšími animákmi sveta často nie je len fantázia tvorcov, ale aj skutočné fakty. Ktoré známe princezné od Disneyho skutočne existovali? V článku ti prinášame niekoľko zaujímavostí.

Pri spomienke na detstvo si mnoho z nás predstaví práve animák od Disneyho. Nezabudnuteľné rozprávkové príbehy, ktoré sa svetoví tvorcovia rozhodli priniesť na obrazovky, však nečerpajú inšpiráciu len z literárnych predlôh, ale v mnohých prípadoch aj zo skutočných historických faktov.

Hoci princeznou, o ktorej je známe, že skutočne existovala, je práve Pocahontas, možno ťa prekvapí, že nie je jediná. V článku si prečítaš zaujímavosti o Snehulienke, Popoluške či Kráske a zvierati. Za ich príbehmi sa totiž skrýva dávna história.

V Refresheri pre teba radi zbierame zaujímavosti z filmového či zo seriálového sveta. Len nedávno sme ti priniesli napríklad zoznam najlepších artových filmov roka 2023. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov podporíš, ak sa staneš členom REFRESHER+. Všetky články si okrem toho prečítaš bez obmedzení.

Snehulienka 

Rozprávka Snehulienka a sedem trpaslíkov sa stala prvým celovečerným animovaným filmom Walta Disneyho (1937). Tvorcovia však čerpali inšpiráciu zo zbierky rozprávok bratov Grimmovcov Kinder- und Hausmärchen. Prvá písomná podoba príbehu o Snehulienke sa totiž objavila práve tam ešte v roku 1812.

Odporúčané
Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe 28. apríla 2024, 14:30

Okrem toho, že bratia Grimmovci spojili prvky mýtov a ďalších literárnych diel, existuje viacero dôkazov, že hlavným námetom rozprávkovej postavy bolo skutočné dievča. Podľa portálu Medium sa časť výskumov prikláňa k tomu, že Snehulienka je inšpirovaná barónkou z 18. storočia Mariou Sophiou Margarethou Catharinou von Erthal. History Daily, ako aj väčšina vedcov vrátane Eckharda Sandera sa prikláňajú skôr k nemeckej grófke Margarethe von Waldeck, ktorá žila v 16. storočí.

Postavu Snehulienky v minulosti stvárnila Kristen Stewart aj Lily Collins. V článku ti povieme, ako podľa historikov vyzerala skutočná Snehulienka.
Postavu Snehulienky v minulosti stvárnila Kristen Stewart aj Lily Collins. V článku ti povieme, ako podľa historikov vyzerala skutočná Snehulienka. Zdroj: Universal Pictures, Universal Pictures Home Entertainment, Disney, Relativity Media, 20th Century Home Entertainment, StudioCanal UK

Margaretha bola dcérou Filipa IV., grófa z Waldecku-Wildungenu, a jeho prvej manželky. Vynikala vskutku výnimočnou krásou, ku ktorej prispievala snehobiela pokožka, rubínové pery a prekvapivo dlhé blond vlasy (nie tmavé, aké jej pripisujú štandardne v príbehoch po celom svete). Keď mala štyri roky, jej matka zomrela a otec sa znova oženil s pôvabnou, no sebeckou, povrchnou a narcistickou Katarínou von Harzfeld. 

podľa mýtov rada obdivovala svoj výzor, a tak ako svadobný dar od Filipa dostala veľké zrkadlo. Veta Zrkadielko, zrkadielko, povedzže mi, kto je najkrajší na tejto zemi? tak možno v skutočnosti odznela. Táto časť príbehu o Katharine však nie je historicky podložená. No isté je, že Margarethu z duše nenávidela, keďže jej nevlastná dcéra bola omnoho krajšia. Keď mala mladá grófka šestnásť, poslali ju preč zo zámku, aby si našla vhodného manžela na kráľovskom dvore v Bruseli, na zámku Valkenburg. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 150969 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde žila a ako skončila skutočná Snehulienka.
  • Ako vyzerá najstaršia verzia egyptskej Popolušky a čo z nej sú historické fakty.
  • Či si skutočná Belle naozaj vzala muža, ktorý pripomínal zviera.
  • Či sa Pocahontas naozaj zamilovala do Johna Smitha a s kým mala neskôr dieťa.
Domov
Zdieľať
Diskusia