Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2023, 12:00
Čas čítania 2:01
Radka Baňovič Morongová

5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku

ZAUJÍMAVOSTI DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA NACIZMUS
Uložiť Uložené

Týchto 5 textov o udalostiach druhej svetovej vojny ťa utvrdí v tom, že nechceš, aby sa niečo podobné v budúcnosti zopakovalo.

Dnešný dátum na Slovensku aj v iných štátoch Európy oslavujeme ako Deň víťazstva nad fašizmom. Pripomíname si ním koniec druhej svetovej vojny, ktorá je svojou krutosťou, ohavnými činmi a počtom obetí považovaná za najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva. 

V Refresheri ti tému druhej svetovej vojny približujeme prostredníctvom príbehov, kvízov či rozhovorov s pamätníkmi. Vybrali sme pre teba 5 textov, v ktorých sa dočítaš o hrozivých udalostiach tejto vojny, ale aj o nesmiernej odvahe jednotlivcov a ich odhodlaní prežiť. 

Nezabudni, že všetky texty môžeš čítať bez obmedzenia, ak sa pridáš do klubu Refresher+. V rubrike História si môžeš prečítať napríklad o najskazenejšom človeku na svete či o posledných fotografiách pred smrťou.

Zábery z Krištáľovej noci

K 84. výročiu Krištáľovej noci, ktorú historici označujú za začiatok holokaustu, uverejnilo BBC doposiaľ nezverejnené fotografie, ktoré vznikli v noci z 9. na 10. novembra 1938. Na fotkách nájdeš zábery z ničenia židovského majetku nacistami, odnášania kníh, ktoré mali byť neskôr spálené, alebo prevrátené lavice v synagógach, ktoré polievali benzínom a pálili.

Odporúčané
Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom 12. novembra 2022, 10:30

Najsadistickejší nacista

O zverstvách, ktoré nacisti počas druhej svetovej vojny napáchali, svedčia aj príbehy tých najkrutejších z nich. Oskar Dirlewanger viedol jednotku plnú zločincov, v ktorej nechýbali ani vrahovia a sexuálni násilníci. Medzi jeho „špeciality“ patrilo uzavretie civilistov do stodoly a ich upálenie zaživa. Počas varšavského povstania prikázal svojim mužom dobodať bajonetmi zhruba 500 detí. 

Odporúčané
Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie 20. apríla 2023, 9:30

Len o vlások ušla smrti

Pamätníkov, ktorí druhú svetovú vojnu zažili na vlastnej koži a jej hrôzu videli na vlastné oči, ubúda. Uchovávanie ich príbehov pre ďalšie generácie je preto nesmierne dôležité. Na ohavnosti a brutalitu vojakov nezabudla ani babička Anna, v čase písania článku 89-ročná. Vojnu zažila ako malé dievča. V článku sa dočítaš o tom, ako na dom, v ktorom žila, padla bomba. Ako manželku jej strýka znásilnili siedmi vojaci priamo pred jeho očami. Ale aj o tom, čo sa dialo, keď vojna skončila.

Odporúčané
Znásilňovanie žien, rabovanie domov, chaos a utrpenie: takto spomína na druhú svetovú vojnu babička Anna Znásilňovanie žien, rabovanie domov, chaos a utrpenie: takto spomína na druhú svetovú vojnu babička Anna 8. mája 2021, 9:30
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia