Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku

Jeho šťastné detstvo skončilo, keď začal holokaust

Ako 20-ročný držal Otto Šimko prvýkrát v ruke zbraň. V Povstaní ju musel použiť, napríklad keď dostal povel popraviť nemeckého dozorcu z koncentračného tábora v Dachau. Dnes má už 99 rokov a v rozhovore z roku 2021 ti porozpráva tom, aké bolo Slovenské národné povstanie, ale aj ako jeho život zmenil Židovský kódex, ktorý vydal v roku 1941 fašistický slovenský štát.

Odporúčané
Musel som popraviť dozorcu z koncentráku Dachau. Mám z toho celoživotnú traumu, spomína na SNP 97-ročný partizán Otto Šimko Musel som popraviť dozorcu z koncentráku Dachau. Mám z toho celoživotnú traumu, spomína na SNP 97-ročný partizán Otto Šimko 29. augusta 2021, 10:31

Pervitín vo forme čokolády robil z vojakov superstroje

Počas druhej svetovej vojny nebolo v záujme bojujúcich krajín iba vylepšenie techniky, ale aj samotných vojakov. V časoch nacistického Nemecka nebolo výnimočné, ak vojaci na posilnenie užívali pervitín. Spočiatku sa dokonca táto droga dostávala aj k vyčerpaným študentom či k matkám, ktoré bez mužov na vojne jednoducho nezvládali prácu i výchovu detí. Drogy mali podľa historikov užívať aj iné armády, no Rusi najviac holdovali alkoholu.

V článku sa dočítaš, aké drogy užívali počas druhej svetovej vojny vojaci Nemecka, USA, Británie, Japonska a Sovietskeho zväzu. Ale aj ktorá droga bola podľa odborníka na druhú svetovú vojnu Ivana Kamenca najužívanejšou.

Odporúčané
Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov 5. marca 2020, 16:51

BONUS:

Na záver máme pre teba kvíz. Veríme, že si na dejepise počúval a čo-to sa na teba nalepilo. Otestuj si svoje vedomosti o druhej svetovej vojne.

Odporúčané
Vyznáš sa v druhej svetovej vojne? Otestuj si svoje vedomosti (Kvíz) Vyznáš sa v druhej svetovej vojne? Otestuj si svoje vedomosti (Kvíz) 16. júna 2022, 16:30
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia