Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2021, 10:31
Čas čítania 7:18
Kamila Šebestová

Musel som popraviť dozorcu z koncentráku Dachau. Mám z toho celoživotnú traumu, spomína na SNP 97-ročný partizán Otto Šimko

Musel som popraviť dozorcu z koncentráku Dachau. Mám z toho celoživotnú traumu, spomína na SNP 97-ročný partizán Otto Šimko
Zdroj: Refresher/reprofoto
OSOBNOSTI DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA NEMECKO
Uložiť Uložené

Ako 15-ročného ho deportovali do pracovného tábora. Keď mal 20, začal bojovať s partizánmi v Slovenskom národnom povstaní.

Židia nemôžu ísť do parkov či na námestia. Židia sa nemôžu vzdelávať. Nemôžu vlastniť gramofón či fotoaparát. Židia si nemôžu vziať nežidovky. Nemajú volebné právo. 

Aj tieto ustanovenia obsahoval Židovský kódex, ktorý vydal v roku 1941 fašistický slovenský štát. Zmenil život státisícom ľudí na Slovensku. Jedným z nich bol aj vtedy 15-ročný Otto Šimko. 

97-ročný Otto Šimko.
97-ročný Otto Šimko. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

„Dovtedajšie šťastné detstvo sa skončilo, začali sa strašné časy päťročného holokaustu,“ spomína na 40. roky partizán. Za boje v Slovenskom národnom povstaní dostal od bývalého prezidenta Andreja Kisku vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Ako 20-ročný držal prvýkrát v ruke zbraň. V Povstaní ju musel použiť, napríklad keď dostal povel popraviť nemeckého dozorcu z koncentračného tábora v Dachau. O tom, aké bolo Slovenské národné povstanie, nám rozpráva 97-ročný Otto Šimko. Napriek všetkému, čím si prešiel, má k životu pozitívny vzťah.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Ottovi Šimkovi podarilo prežiť holokaust.
  • Prečo sa ako 20-ročný pridal k partizánom. 
  • Čo zažil počas bojov v SNP. 
  • Prečo musel popraviť nemeckého dôstojníka. 
  • Ako prekonal sklamanie z komunistického režimu. 
  • Prečo má napriek všetkému pozitívny vzťah k životu.

Židovský kódex ste zažili ako tínedžer. Aké to bolo? 

Opatrenia proti židom som pocítil tvrdo. Nezaujímalo ma, že som sa nesmel oženiť s nežidovkou, chodiť do kaviarne či na ryby. Mal som 15, a preto ma najviac postihlo to, že som musel v kvinte odísť z gymnázia. 

Aká bola na gymnáziu v Nitre atmosféra? 

Raz ráno sme prišli do triedy a na tabuli bol nápis: „ŽIDIA!“ Za ním boli dlhé litánie o tom, akí sme nepriatelia slovenského národa a ako ho vyciciavame. Preto nám, šiestim židom, spolužiaci vyhradili špeciálne miesta, kde môžeme sedieť. Predtým sme sedeli, kde sme chceli. Zhodou okolností som bol v lavici vedľa Nemca. Ten bol neskôr veľkým nacistom. 

Keď náš český profesor videl tento nápis na tabuli, išiel za riaditeľom a povedal, že v tejto triede učiť nebude. 

Všetko to zrejme súviselo s propagandou slovenského štátu, ktorá ovplyvnila aj deti v školách.

Vznik slovenského štátu spôsobil medzi ľuďmi eufóriu, čo sa prenieslo aj na gymnázium. Väčšina Slovákov sa tešila, že budú konečne „samostatní“, pritom bolo Slovensko pod Hitlerom. Tešili sa, že sa „zbavia Čechov a židov“. 

Odporúčané
Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia 21. marca 2024, 9:30

Bol to pre mňa prvý silný úder, no stále nešlo o život. Opatrenia som ako 15-ročný chlapec bral dobrodružne, aj žltú hviezdu som si niekedy zakryl, niekedy nosil poriadne. Horšie to bolo, keď sa začali deportácie. 

Celú moju rodinu deportovali do pracovného tábora v Žiline. To bola predsieň plynových komôr Osvienčimu.

Vašu rodinu deportovali do pracovného tábora v Žiline. Váš otec ako známy sudca dostal výnimku. Čo to pre vašu rodinu znamenalo? 

Áno, celá moja rodina bola v tábore v Žiline. Bola to predsieň plynových komôr v Osvienčime. Otec dostal rezortnú výnimku, nie prezidentskú, ktorá by zavážila ešte viac. Na základe nej nás prepustili z tábora. Toto všetko sa odohrávalo v období, keď nachvíľu prestali deportácie. Vrátil som sa do Nitry, no tam som sa necítil bezpečne, pretože sme nevedeli, kedy opäť začnú deportovať. 

Otto Šimko nám ukazuje členov svojej rodiny. Jeho brat (druhý portrét zľava) zomrel na pochode smrti.
Otto Šimko nám ukazuje členov svojej rodiny. Jeho brat (druhý portrét zľava) zomrel na pochode smrti. Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová

Prežila vaša rodina holokaust? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102601 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Ottovi Šimkovi podarilo prežiť holokaust.
  • Prečo sa ako 20-ročný pridal k partizánom.
  • Čo zažil počas bojov v SNP.
  • Prečo musel popraviť nemeckého dôstojníka.
  • Ako prekonal sklamanie z komunistického režimu.
  • Prečo má napriek všetkému pozitívny vzťah k životu.
Domov
Zdieľať
Diskusia