Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. júna 2018, 18:31
Čas čítania 0:00
Sona O.

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti

DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Mnoho ľudí má problémy si dnes udržať vážny vzťah a boja sa záväzkov. Preto sa veľké množstvo vzťahov nakoniec končí rozchodom. V čom robíme najčastejšie chyby a ako im zabrániť?

Vystriedala si za posledný rok už piateho frajera a ani s týmto posledným to nevyzerá ružovo? Nezúfaj, takýto problém sa dnes týka viac ľudí, než by si si myslela. Základom pre lepšie vzťahy do budúcna je však pochopiť to, prečo sa nestabilné záväzky týkajú aj teba a ako by si zlomené srdce mohla zmeniť na pravú lásku.

Možno si si doteraz hovorila, že chyba nie je ani tak v tebe ako v moderných chlapoch, ktorí sú na nič. Pravda bude však asi niekde uprostred. Pokiaľ si naozaj nedokážeš udržať žiaden vzťah dlhšie ako pár mesiacov, asi nastal čas, aby si sa zamyslela nad tým, či nemáš problémy so záväzkami

Psychológovia dokonca prišli aj s pomerne novým pojmom, ktorý sa nazýva "vzťahová úzkosť" a opisuje ľudí, pre ktorých tvoria vzťahy veľmi vážny problém. Nie sú schopní sa druhému naozaj oddať, dôverovať mu a radšej rýchlo zdupkajú, kým sa veci skomplikujú. 

Aké sú teda najčastejšie príčiny nevydarených romantických záväzkov?

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com

 

Promiskuita

Žijeme v promiskuitnej spoločnosti, kde je bežne akceptovaný sex na jednu noc, priatelia s výhodami aj časté striedanie sexuálnych partnerov. V súčasnosti je takéto správanie oveľa menej tabu, ako tomu bolo v minulosti. Dokonca nás k nemu nabádajú médiá, popová kultúra a všeobecne sa považuje za normálne.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Pred pár desiatkami rokov bolo obrovskou hanbou priznať si, že mal človek veľa partnerov, dnes je to skôr výhodou a ľudia často reálne čísla nadhodnocujú, aby vyzerali viac cool

Takéto konanie je však iba odrazom nízkej sebadôvery, sebaúcty a nestabilného emocionálneho prežívania. Promiskuitní jedinci majú často pocit, že musia niečo dokazovať buď sami sebe, alebo svojmu okoliu. Necítia sa dosť atraktívni, výnimoční, nadaní, a tak si to kompenzujú aspoň množstvom sexuálnych partnerov. 

Citovo nestáli jedinci potrebujú vo svojom živote viac vzruchov a opakovane sa svojím vlastným pričinením dostávajú do emocionálnych kríz. Stabilita a balanc akoby ich nudili a oni potrebujú stále niečo nové.

Často si hovoria, že ak raz stretnú toho pravého, všetko sa zmení, no takýto zlozvyk má väčšinou oveľa hlbšie korene ako len nesprávneho partnera.

Ak patríš medzi promiskuitných ľudí, mala by si porozmýšľať nad tým, prečo to robíš a ako by si svoj neduh mohla zmeniť. Zapracuj na svojom sebavedomí aj sebaobraze.

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com

Imidž silnej a samostatnej ženy

Na tom, že si sebestačná moderná žena, samozrejme nie je nič zlé. Problém však nastáva, ak začneš mať pocit, že musíš svetu niečo dokazovať. Byť silná sama pre seba, držať sa svojich zásad a hodnôt a ísť si za svojím je výborné, no ak to robíš iba preto, aby si niekomu ukázala, kam až to môžeš dotiahnuť alebo len aby si nasilu bojovala proti nejakým hlúpym stereotypom, asi to nerobíš správne.

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Dominantná žena môže byť pre veľa chlapov trochu strašiakom. Aj keď sa zo začiatku javia stotožnení s tvojou pozíciou, väčšina mužov nemá rado, ak ťahá za kratší koniec alebo sa musí niekomu podriaďovať. Preto to mnohí skôr či neskôr vzdajú. 

Problém môže byť aj dobrá práca a vyšší príjem v domácnosti. Vtedy sa chlap môže cítiť jednoducho nepotrebný. 

Je fajn nájsť zdravý kompromis a nechať občas viesť aj jeho. Možno nakoniec zistíš, že to nie je až také zlé. Samozrejme, podriaďovať sa proti svojej vôli by si sa nikdy nemala. 

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com

Rodinu si zakladáme neskôr

V časoch našich starých mám bolo nevydané 20-ročné dievča už stará dievka, dnes to však už ani zďaleka neplatí a sú páry, ktoré so svadbou čakajú až do tridsiatky či štyridsiatky. 

Ľudia mali v minulosti teda väčšiu potrebu usadiť sa a založiť si rodinu. Moderná doba nás však k ničomu takému nenaháňa ani netlačí, a tak sa veľa mladých ľudí takýmto záväzkom vyhýba.

Radšej si hľadajú iné alternatívy než tradičné partnerstvo a uprednostňujú dobrodružstvo pred niečím stálejším. 

Pokiaľ sa ešte ty sama necítiš byť vnútorne pripravená na vážny vzťah, je to v poriadku. Do ničoho sa nemusíš nútiť, iba sa uisti, že aj tvoj partner to vidí rovnako. Vyhneš sa tak bolestivému rozchodu.

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com

Máš priveľa záľub a rozbehnutých projektov

Rada sa stále do niečo zapájaš, si aktívna, činorodá a niekedy máš sklon nabaliť si na seba toľko povinností, že už okrem nich nič iné nestíhaš? Nečuduj sa potom, že ti vo vzťahu neostane čas ani na partnera.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Každý z nás sa potrebuje cítiť milovaný a cenný, preto ak to svojej polovičke nedávaš dostatočne najavo, môže sa ľahko stať, že s tebou stratí trpezlivosť a odíde hľadať lásku niekam inam.

Niekedy je proste fajn priznať si, že na vzťah skrátka nemáš čas a zbytočne nevodiť partnera za nos. Ak je pre teba dôležitejšia kariéra, kamoši či koníčky, venuj sa radšej im a ten pravý príde, keď budeš pripravená.

Pokiaľ to však chceš zmeniť, skús si lepšie naplánovať deň a zvážiť, ktoré aktivity sú pre teba naozaj prospešné a ktoré by si mohla zo svojho diára vyškrtnúť. Ak ti na ňom naozaj záleží, čas si nájdeš vždy.

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com

Máš zlé skúsenosti

V minulosti si sa sklamala a teraz čakáš už iba to najhoršie. Možno sa sama nevedomky púšťaš do deštruktívnych situácií a ničíš tak svoje vzťahy s ostatnými.

Bolestivý rozchod dokáže zlomiť aj toho najsilnejšieho človeka a ak si nedáš dostatok času na to vyliečiť sa z neho, budeš sa neustále púšťať do nezdravých a nestálych románikov.

Možno si myslíš, že tvoja nevydarená ľúbostná minulosť je iba tvoja chyba a podvedome sa za ňu trestáš. Vytváraš situácie, ktoré vedú k ďalším rozchodom a citovým krízam.

V takej situácii je naozaj lepšie zostať radšej chvíľu single aj keď ti to možno nie je príjemné. Iba tak sa dokážeš citovo vysporiadať s negatívnou minulosťou.

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com

Bojíš sa odmietnutia

Máš strach, že ak ťa niekto naozaj spozná, nebude ťa mať rád. Vidíš na sebe veľa chýb a idea, že by ťa mohol niekto milovať, je pre teba takmer nepredstaviteľná.

Možno si sa stretla s množstvom odmietnutia od rodičov, spolužiakov či predchádzajúcich partnerov a teraz je už pre teba úplne samozrejmé.

Dokonca sa mohlo stať, že si väčšinu rozchodov iniciovala ty sama, no vlastne ani nevieš presne prečo. Tvoje podvedomie sa skrátka bálo odmietnutia natoľko, že to radšej ukončilo skôr, ako k tomu dostal príležitosť tvoj partner a tvoje ego tak utrpelo o čosi menšiu ranu. 

Odporúčané
KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si 14. marca 2024, 10:00

V prvom rade sa musíš zbaviť utkvelej predstavy, že ťa nikto nemôže mať naozaj rád. Nájdi si na sebe pozitívne vlastnosti a vytvor si k sebe krajší vzťah. 

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com

Si na partnerovi až príliš závislá

Akonáhle sa ocitneš vo vzťahu, ideš do toho so všetkým. Máš sklony trochu prehánať, ak miluješ, miluješ so všetkou vášňou, ktorá k tomu patrí. Strácaš samú seba a často sa partnerovi vo všetkom prispôsobuješ. Má rád futbal? Tak odteraz už aj ty. Pije pivo? Aj ty. 

Ak dôjde k rozchodu, máš pocit, akoby si stratila samú seba, odrazu nevieš, kým byť, čo robiť so životom, pretože si vo všetkom nasledovala iba jeho vzor. 

Pochop, že takéto spávanie je odstrašujúce. Nemôžeš hneď po prvom rande ľuďom vyznávať lásku a očakávať, že ti ju opätujú. Zakladať si svoju identitu iba na vzťahu, v ktorom práve si, je prinajmenšom naivné. Pôsobí to neúprimne a tvoj partner tvoje správanie skôr či neskôr odhalí.

Zisti, prečo máš sklon k závislostiam na vzťahoch. Pravdepodobne za to môže tvoja vnútorná neistota, možno máš pocit, že bez lásky nemáš žiadnu hodnotu. Objav cenu samej seba aj mimo partnera a vzťahov. 

Nevieš si udržať dlhodobý vzťah? Možno za to môže prílišná samostatnosť či zlé skúsenosti
Zdroj: unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia