Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2018, 8:04
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ak chodíš spávať neskoro a ráno sa ti ťažko vstáva, zvyšuješ si pravdepodobnosť predčasnej smrti. Nový výskum sledoval až 430-tisíc ľudí

ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ
Uložiť Uložené

Správne načasovanie spánku a vstávania netreba podceňovať.

Naše pomyselné biologické hodiny usmerňujú, ako veľmi sa stupňuje naša aktivita v ranných či poobedných hodinách. Každý človek preferuje rozdielne možnosti, ak niekto analyzuje jeho spánkový režim, a tak sa v posledných pár rokoch vedci pustili do zaujímavého výskumu. Štúdia publikovaná v žurnále Chronobiology International sledovala až 433-tisíc ľudí vo veku od 38 do 73 rokov.

Vedci najskôr od ľudí zistili, do ktorej kategórie spánkového režimu by sa zaradili. Na výber dostali štyri skupiny: definitívny ranný typ, umiernený ranný typ, umiernený večerný typ a definitívny večerný typ. Kategórie definovali, či je človek aktívnejší a pracovitejší v ranných hodinách, takže z postele vstáva skoro ráno, alebo si radšej prácu necháva na neskoré nočné hodiny a vstáva neskôr.

Následne ľudí sledovali až po dobu 6 a pol roka, pričom ich zaujímali najmä úmrtia. Do úvahy zobrali aj faktory ako vek, pohlavie, etnicita, fajčenie, socioekonomický status či BMI, a zo štúdie vzišli zaujímavé závery.

Ak chodíš spávať neskoro a ráno sa ti ťažko vstáva, zvyšuješ si pravdepodobnosť predčasnej smrti. Nový výskum sledoval až 430-tisíc ľudí
Zdroj: tumblr

Vedci zo získaných dát zistili, že u ľudí obľubujúcich aktivitu najmä vo večerných a nočných hodinách je až o 10 percent pravdepodobnejšia predčasná smrť v porovnaní s rannými vtáčatami. Smrť však nebola jedinou skúmanou oblasťou. Nočné sovy boli v porovnaní s rannými vtáčatami až o 90 percent viac náchylnejšie na vznik psychologických porúch, ba čo viac, o 30 percent viac náchylnejšie na vznik cukrovky.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Štúdia už bližšie neskúmala konkrétne príčiny vzniku jednotlivých porúch a chorôb, ale predpokladajú, že by mohli mať čosi spoločné s núteným nastavením tela na skoré ranné vstávanie, aj keď je organizmus radšej aktívnejší v noci. Profesor Malcolm von Schantz, ktorý sa na štúdii podieľal, dokonca navrhol, aby nočné sovy mohli mať v zamestnaniach upravené pracovné hodiny.

Kľúčovou záležitosťou je udržiavanie synchronizácie našich biologických hodín so slnečným svetlom, a tak by sme mali dávať pozor na viacero faktorov, ak si ich nechceme zbytočne zmiasť. V noci by na nás nemalo svietiť svetlo, do postele by sme mali chodiť v pravidelnom čase a uvedomiť si, že aj odchod do postele si treba správne načasovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia