Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2018, 11:02
Čas čítania 0:00
Radka T.

Najnebezpečnejšie športy zimnej olympiády: Vysoká rýchlosť aj lietanie vo vzduchu sú rizikovou kombináciou

ŠPORT ŠPORT
Uložiť Uložené

V zime sa môže pod zranenia podpísať viac faktorov.

Keď sa lyžiarka Elizabeth Swaney reprezentujúca Maďarsko ukázala na tohtoročnej olympiáde v Pjongčangu, mnohí ostali šokovaní. V disciplíne halfpipe (mimochodom, tiež pomerne nebezpečnom športe) sa súťažiaci prezentujú na U-rampe náročnými kúskami či trikmi, no Liz sa len vozila zo strany na stranu.

V skutočnosti sa ledva na lyžiach udrží a účasťou na olympiáde si vďaka predošlým miernym kritériám splnila svoj sen. A hoci nepredviedla nič svetoborné, aspoň si náročnými kúskami neprivodila žiadne zranenie. Na rozdiel od japonského snoubordistu. Juto Tocuka totiž zažil na U-rampe škaredý pád a previezli ho do nemocnice. 

Len 16-ročný snoubordista Tocuka v rámci finále U-rampy nešťastne spadol. Nečudo, snoubording sa zaraďuje medzi jedni z najnebezpečnejších zimných športov. Kvôli nim športovci mimoriadne riskujú. Aj tohtoročná olympiáda vďaka rôznym zraneniam dokázala, že zimné športy predstavujú na významných hrách veľké riziko. 

Podľa denníka Guardian by sa dal obraz o najnebezpečnejších športoch olympiády vytvoriť vďaka udalostiam z predošlých hier. Ukazuje sa, že nebezpečné sú obzvlášť športy, kde sa kombinuje vysoká rýchlosť a vysoké skoky či triky vo vzduchu. Negatívne svetlo padá najmä na snoubording a akrobatické lyžovanie. Oba športy si na predošlých olympiádach vyžiadali vysokú mieru zranení. Nebezpečné dokážu byť aj boby a sánky, zlé okolnosti môžu spôsobiť dokonca smrť.

Odporúčané
Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes 25. apríla 2024, 19:00

Ešte v roku 2010 poznačila olympiádu vo Vancouveri tragická udalosť. Pred jej zahájením sa počas jazdy zabil gruzínsky sánkar Nodar Kumaritašvili, ktorý havaroval krátko pred zahájením hier. Vo vysokej rýchlosti vyletel z trate a narazil do stĺpa. Nešťastné zhody okolností a ako sa hovorilo - aj jazdecké chyby, ho stáli život.

„Rešpekt je, strach tiež. Musím sa s tým opatrne popasovať a nebrať to na ľahkú váhu. Nedávno som spadol a bolí to. Je nebezpečné, keď sane lietajú ponad hlavu. Bolo veľa prípadov, keď sa vzpriečili v dráhe a narazili pretekárovi do chrbtice. Je to nebezpečný šport. Čím som starší, tým mám väčší strach,“ opísal pred tohtoročnou olympiádou pre denník SME riziko sánkovania Jozef Ninis.

Nie sú to však len samotné športy či disciplíny, ale aj iné faktory, ktoré môžu zvýšiť počet zranení. Vplyv na to môže mať i zlé počasie, napokon, svoje vrtochy ukázalo i počas aktuálnej olympiády v Južnej Kórei. Nepríjemný náraz pri páde na chrbát má na olympiáde za sebou aj naša snoubordistka Klaudia Medlová. Silný vietor je znemožnil predviesť svoje najlepšie schopnosti na slopestyle žien. Práve táto disciplína sa aj spolu s akrobatickým lyžovaním či napríklad moguls - jazde na terénnych nerovnostiach, podpísala pod najvyšší percentuálny podiel zranených športovcov pred štyrmi rokmi v Soči. Zdravotnícky personál hlásil 391 zranení medzi športovcami.

Čo sa týka rizikových športov, na opačnom konci stojí curling, kde sa hráči snažia dopraviť curlingový kameň do vyznačeného priestoru. Športovcov, ktorí sa venujú curlingu, však najčastejšie trápia bolesti či napätie ramien, spodnej časti chrbta či stehien. Pomerne bezpečnými športmi sú aj beh na lyžiach či biatlon. 

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

No prečo sú vlastne zimné olympijské hry nebezpečnejšie ako tie letné? Podľa doktora Willema Meeuwisseho je jednou z najpozoruhodnejších vecí to, že na zimných hrách vidieť odlišné modely zranení ako na letných. Treba si tiež uvedomiť, že športovci majú pri zimných olympijských športoch tendenciu byť rýchlejší a častejšie sa aj nachádzajú vo vzduchu. To však môže znamenať i riziko vážnejších zranenín. 

Domov
Zdieľať
Diskusia