Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2018, 19:40
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ktoré filmy zarobili v roku 2017 najviac peňazí? Dočkali sme sa miliardových prekvapení aj finančných sklamaní

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Oproti roku 2016 sa tržby prepadli o takmer 3%. Takýto pokles nastal prvýkrát od roku 2015. Ako sa to podpísalo na tržbách filmov?

O filmovom roku 2017 môžeme bezpochyby povedať, že bol rozhodne zaujímavý. Ešte predtým, než sa ale pustíme do sveta čísiel a veľkého sumarizovania, vás však musíme upozorniť, že pokiaľ patríte k tej skupine ľudí, ktorá si myslí, že ak film s rozpočtom 100 miliónov zarobil 120 a je 20 miliónov v pluse, odporúčame vám prečítať si tento článok, ktorý vám pekne vysvetlí, ako táto branža vlastne funguje a koľko v skutočnosti zarobia štúdiá na filmoch.

Minulý rok sme sa dočkali viacerých prekvapení, či už išlo o samotnú kvalitu filmov, alebo konkrétne o ich tržby. V druhom spomínanom prípade môžeme hovoriť vo viacerých prípadoch ale žiaľ aj o negatívnych prekvapeniach. 

Konkrétne môžeme začať s Justice League, ktoré v kinách zarobilo len 655 miliónov dolárov a stalo sa najmenej ziskovým projektom spomedzi všetkých snímok DCEU. Áno, dokonca aj Man of Steel dokázal zarobiť 668 miliónov, nehovoriac o tom, že prvá filmová tímovka hrdinov zo stránok komiksov DC bola zároveň aj bezkonkurenčne najdrahšou na výrobu.

Oficiálne sa hovorí o 300 miliónovom rozpočte, no spolu s výdajmi na propagáciu a marketing sa číslo rozhodne nezastavilo pod pol miliardou, čo znamená, že film je pravdepodobne v strate a štúdio Warner Bros. nezachránia už ani tržby z predaja nosičov. 

Opomenúť nemôžeme ani Kráľa Artuša, ktorý sa nám skutočne páčil, no americké publikum pre neho nemalo absolútne žiadne pochopenie a tak sa jeho tržby (148,6 milióna) nevyrovnali ani len oficiálnemu rozpočtu (175 miliónov) čím posunuli prvotne plánované pokračovania fantasy eposu od Guya Ritchieho do úplného zabudnutia.

Podobne finančne na hubu padli aj filmoví Power Rangers, z ktorých taktiež mala byť stámiliónová zlatá baňa pre štúdio Lionsgate, ktoré pri 142 miliónových tržbách a 100 miliónovom oficiálnom rozpočte poriadne zaplakalo. 

A čo má ešte čo hovoriť LEGO Ninjago Movie, ktoré z peňaženiek divákov po celom svete vytiahlo len 123 miliónov, najmenej zisková časť trilógie Cars 3 s 383 miliónmi dolárov, odfláknutá a zle spropagovaná Temná veža s Idrisom Elbom a Matthewom McConaugheym v hlavných úlohách, no a keď už sme pri tom, tak ani to pokračovanie Fifty Shades nedokázalo prekonať tržby prvej časti, ktoré sa vyšplhali takmer na 600 miliónov.

Najviac zo všetkých ale asi bolí Blade Runner 2049. Snímka, ktorá stihla pred pár dňami pozbierať päť nominácií na Oscara, dokázala v kinách zarobiť iba žalostných 259 miliónov, pričom oficiálny rozpočet na úrovni 150 miliónov je pravdepodobne po pripočítaní všetkých výdajov minimálne o 100 miliónov dolárov väčší. Poďme sa už ale teraz bez zbytočných slov zamerať na opačnú stranu mince, na najväčšie finančné úspechy filmov v roku 2017.

10. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales - $794,861,794 (Recenzia)  

Na piate pokračovanie obľúbenej pirátskej ságy sme čakali o niečo dlhšie, než by sa nám páčilo, no rozhodne sme neboli sklamaní.

Dead Men Tell No Tales bolo natočené pod taktovkou nórskej dvojice Espen Sandberg a Joachim Rønning (Kon-Tiki), ktorí dokázali po šiestich rokoch od premiéry štvrtého filmu navodiť poriadnu dávku nostalgie a spomienok na predošlé dobrodružstvá Jacka a jeho pirátskej posádky. Otvárací víkend na úrovni 270 miliónov bol síce celkom dobrým štartom, no ďalšie týždne už jasne ukazovali, že Piráti si na miliardový poklad tentokrát nesiahnu.

Číslo sa zastavilo na sume 794 miliónov a spomedzi všetkých filmov je tento jediným, ktorého pozícia v tohtoročnej Top10 je v ohrození. Na krk desiatej priečke totiž dýcha pokračovanie Jumanji, ktoré má k dnešnému dňu na konte 771 miliónov a jeho tržby stále rastú. 

9. Wonder Woman - $821,847,012 (Recenzia)

Diana (Gal Gadot), princezná Amazoniek, dcéra kráľovnej Hippolyty (Connie Nielsen), ktorej vdýchol život sám Zeus, žije na izolovanom ostrove Themyscira. Jej pokojnú existenciu naruší až Steve Trevor (Chris Pine), americký pilot a špión. Ten na ostrove stroskotá a rozpovie Amazonkám, že okolo zúri šialená vojna (prvá svetová). 

Diana teda po zvážení svoj domov opúšťa, aby ľuďom pomohla ukončiť nezmyselné krviprelievanie. Wonder Woman oslnila hlavne amerických divákov, ktorí sú momentálne šokovaní z toho, že Akadémia film odignorovala. Až 50% z celosvetových tržieb, ktoré sa zastavili na 821 miliónoch dolárov totiž pochádza práve zo Spojených štátov.

8. Thor: Ragnarok - $851,683,076 (Recenzia)

Na rad prichádza Marvel, ktorý má v Top10 najziskovejších filmov všetky tri tohtoročné skladačky z MCU. Najnižšie sa však umiestnil Thor s podtitulom Ragnarok, ktorému sa podarilo zarobiť viac ako 850 miliónov. Vo svete, kde má množstvo komiksoviek tendenciu brať sa smrteľne vážne, je najnovší Thor úplne opačným extrémom a funguje skvelo.

Svojej vlastnej patetickosti podráža nohy neustále a robí to štýlovo. Umne narába so žmurkaním na predošlé udalosti a je skvelým liekom na zlú náladu. A to sme od neho skutočne potrebovali. 

7. Guardians of the Galaxy vol. 2 - $863,746,089 (Recenzia

Guardians of the Galaxy vol 2. sa stalo skvelou popcornovou jazdou, ktorej režisérskemu kormidlu našťastie naďalej vládne James Gunn a jeho cit pre snímky idúce cez čiaru. Za sprievodu obrovskej dávky humoru a kvalitnej akčnej zábavy sme sa dočkali pokračovania, ktoré nedovoľuje, aby Guardians of the Galaxy prišli o štatút najzaujímavejšej značky v rámci komiskového sveta (nielen) Marvelu (v redakcii sa však nájde veľa takých, ktorí majú pre tento film veľa negatív).

To samozrejme ocenili aj diváci, ktorí sa na film hrnuli skutočne vo veľkom množstve, čo sa rovná výslednej sume na úrovni 863,7 milióna dolárov.

6. Wolf Warrior 2 - $870,325,439 

Poznáte ten moment, kedy sa niekto pred vami začne s niekým rozprávať o niečom, čo absolútne nepoznáte a teda neviete, o čom je reč? Tak to je prípad pokračovania snímky Wolf Warrior, ktoré ste s najväčšou pravdepodobnosťou nielen že nevideli, ale ani ste nevedeli, že existujú už dva filmy.

Ide totiž o projekt z Číny, ktorá na seba upozornila najlepšie, ako len mohla. Samotný film zarobil v Spojených štátoch len 2,7 milióna a uvedený bol ešte v Austrálii, Novom Zélande či Taiwane, Tržby z Číny? Neuveriteľných 854 miliónov dolárov, čo len dokazuje, aký obrovský je tento trh, pokiaľ naň vyrukujete s dobrým a divácky atraktívnym filmom. Mimochodom, čistý rozpočet snímky (bez ostatných výdajov) bol len 30 miliónov. 

5. Spider-Man: Homecoming - $880,166,924 (Recenzia) 

Marvel a Sony si svojho najnovšieho Avengera budú hýčkať očividne pekelne dlho a zrejme nás čaká aj množstvo sóloviek a  tímoviek, no najskôr si náš mladý hrdina musel vydobyť záujem divákov vo svojom prvom filme. Asistovali mu však úžasní herci na čele s Michaelom Keatonom, Robertom Downeym Jr. či Donaldom Gloverom.

A práve prvý menovaný stvárnil hlavného záporáka s menom Vulture. Spideyho návrat domov sa vydaril naozaj veľmi dobre, o čom svedčia a tržby, ktoré sa zastavili tesne tak sumou 880 miliónov amerických dolárov.

4. Despicable Me 3 - $1,034,799,409 (Recenzia) 

Štvrtou priečkou konečne otvárame klub miliardárov, v ktorom sa momentálne nachádza už 32 filmov. V  pokračovaní sa Gru spoločne s Lucy budú pokúšať zabásnuť ďalšieho zloducha, zatiaľ čo sa bude strachovať o svoje adoptívne dcéry a sem-tam sa na scénu pripletú aj Mimoni.

Človek by neveril, že aj napriek klesajúcej kvalite je sila Mimoňov stále natoľko veľká, aby stačila na zisk miliardy v kinách. K tomu pripočítajme rozpočet na optimálnej úrovni (80 miliónov) a "hit" je na svete. Aké jednoduché. 

3. The Fate of the Furious - $1,236,005,118 (Recenzia)

Keď v roku 2001 uvádzali producenti prvý diel Rýchlo a zbesilo, išlo o sympatické B-čko s charizmatickým Vinom Dieselom, snaživým Paulom Walkerom a zápletkou okato vykrádajúcou kultový Bod zlomu. A nikto z nich nemohol tušiť, kam tento ich počin porastie.

Po dvoch slabučkých pokračovaniach sa tvorcovia rozhodli prehodiť výhybku a zo série pre autíčkarov vytvorili plnohodnotné akčné filmy. A tak sme sa cez smrť Paula Walkera dostali až k ôsmej časti, ktorá za prvý víkend v kinách dokázala zarobiť viac ako pol miliardy. Peniaze však prichádzali aj nasledujúce týždne a tržby sa tak zastavili až na čísle 1,236 miliardy dolárov. 

2. Beauty and the Beast - $1,263,521,126 (Recenzia) 

Príbeh nám predstavil pyšného a sebeckého princa (Dan Stevens), ktorého stará čarodejnica za trest premení na netvora. Dostane však šancu na záchranu. Ak sa do neho nejaké dievča zamiluje, môže sa stať opäť človekom. Do jeho opusteného zámku sa po rokoch zatúla vynálezca menom Maurice (Kevin Kline - Trade, Wild Wild West).

Netvor ho síce zajme, Mauriceova dcéra Belle (Emma Watson - Colonia, Harry Potter) sa ale ponúkne, že otcove miesto zaujme. A ako to bolo ďalej, to už predsa viete. Komerčný úspech remakev klasických kreslených príbehov je pre Disney skutočne zlatou baňou a preto sa ani niet čo čudovať, že s nimi plánujú vo veľkom pokračovať aj do budúcna.

1. Star Wars: The Last Jedi - $1,297,666,174 (Recenzia) 

Prvý Rád aj naďalej prenasleduje čím ďalej zúfalejších povstalcov a sú pripravení im zasadiť definitívny úder. Medzitým sa Rey stretáva s Lukeom Skywalkerom a snaží sa ho presvedčiť, že práve on je tým vyvoleným, ktorý dokáže v tejto vojne prehodiť misku váh na stranu rebelov. Syn Darth Vadera a posledný žijúci Jedi však skrýva jedno veľké tajomstvo.

Na nové Star Wars sa pravdepodobne tešili všetci, pretože sme sa mali konečne dočkať inovatívneho filmu z tejto série. Čo sa týka tržieb, tak bolo hneď jasné, že sa nepodarí prekonať tržby The Force Awakens, ktoré (ako jeden z trojice filmov) prekonali magickú hranicu dvoch miliárd amerických dolárov. Bohužiaľ, nestalo sa tak a The Last Jedi sa bude musieť uspokojiť s tržbami niekde pri hranici jednej a pol miliardy dolárov.

Čo hovoríte na tohtoročné filmy vy? Prekvapil vás niekto (či už pozitívne, alebo negatívne)? Ktorému projektu by ste doprali vyššie tržby, než v skutočnosti dosiahol? Diskusia je vaša. 

Domov
Zdieľať
Diskusia