Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2018, 19:00
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Ambiciózna mamina z Košíc robí módu pre ženy, ktoré sa rady odlišujú. Jej extravagantné modely sú stále vyhľadávanejšie (Rozhovor)

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

„Môj prvý kúsok som ušila, keď som mala 8 rokov. Bola to modrá vesta a bola som celá šťastná, keď mi v nej mama dovolila ísť do školy."

Mladých a ambicióznych žien nie je nikdy dosť a my sa vždy tešíme, keď ti jednu takú môžeme predstaviť. Vyspovedali sme Janu Kurilakovú, ktorá je známa svojou módnou značkou KURA collection. Tá je určená, ako sama tvrdí, pre extravagantné a odvážne ženy. Jej oblečenie hýri farbami, nebojí sa kombinovať drahšie modely s vintage a na konci vytvorí kúsok, s ktorým jednoznačne vynikneš aj v dave ľudí. O svojich začiatkoch, tvorbe a plánoch do budúcna nám bližšie prezradila v tomto rozhovore. 

Ahoj, v krátkosti sa nám na úvod predstav.

Ahojte, žijem v Košiciach, mám 34 rokov a som predovšetkým mamou dvoch detí. Študovala som na technickej univerzite úplne neumelecký smer a po promócii som, dá sa povedať, išla priamo do pôrodnice. Potom nasledoval všetkým mamičkám známy kolotoč prebalovania atď. Neskôr prišiel čas zamyslieť sa, čo budem v živote robiť…

Kedy si začala so svojou módnou značkou?

S navrhovaním som začala po prvom roku môjho samotného podnikania, keďže som po ukončení 6-ročnej materskej dovolenky robila interiérový dizajn. Skúsila som ísť týmto smerom a odvtedy robím len to. Byť návrhárkou bol vždy môj sen, keďže v móde sa vidím už od detstva. Napríklad, svoj prvý kúsok som ušila, keď som mala 8 rokov. Bola to modrá menčestrová vesta a bola som celá happy, keď mi v nej mama dovolila ísť do školy. 

Všetky návrhy si vymýšľaš sama?

V podstate nejaký ten prvotný návrh v hlave mám, postupne spoločne s dievčatami dotvárame moju predstavu. Veľmi mi pomáha aj moja mama, ktorá so mnou spolupracuje a jej názor zaváži u mňa asi najviac. Nápadov mám stále asi na desať kolekcií, ale nie všetko vystrelí tak, ako si myslím. Stáva sa, že niekedy sa trápime s jedným modelom aj pol dňa a nakoniec sa ani nepoužije. Jednoducho, ak sa mi niečo nepáči, tak to nepredám. 

Tvoje kolekcie veľmi jasne nesú tvoj rukopis. Bol to zámer?

Teším sa, keď to tak ľudia berú. Zámer to nebol, nakoľko som začala zo dňa na deň, bez stratégie a nemala som čas kalkulovať čo a ako robiť. Skrátka robím módu, ktorá ma baví a ktorú sama takmer denne nosím. Vždy som sa obliekala trochu inak ako väčšina mojich kamarátiek, ulietala som si na kombinovaní drahého oblečenia s vintage alebo dokonca "páreurovými" kúskami. Podľa môjho názoru je móda o kombinovaní a kto to nevie, nech sa radšej ani nesnaží, lebo by to nemuselo dobre dopadnúť.

Šiješ aj na mieru alebo sa venuješ svojmu e-shopu?

Ja šijem v podstate takú mini konfekciu, keďže z každého modelu sa ušije tak maximálne 30 kusov. Na mieru nešijeme a ani to nejak neplánujem, keďže gro mojej produkcie predávam cez e-shop. Nechýba mi osobný kontakt s každou zákazníčkou a ak by aj bol, jednotlivé kusy by sa o dosť predražili. Takto som spokojná a takáto forma mi vyhovuje. 

 

Berieš inšpiráciu zo zahraničia? 

Určite áno. Sledujem popredné značky a svetových blogerov na Instagrame. Keď ma niečo zaujme, zapamätám si to a veľakrát sa týmito fotkami aj inšpirujem. Určite však nejde o nejaké “fejkovanie”, na to mám dosť vlastných nápadov.

Prezentuješ svoju módu aj na prehliadkach?

Zatiaľ som módnu prehliadku nemala, ale v budúcnosti by som určite chcela, aj keď mám obavy, pretože väčšinou máme všetko vypredané, tak ozaj neviem, kde by som našla čas ešte aj na prípravu prehliadky. Môj spôsob práce je trošku iný. Návrhári svoje modely predstavia na módnej prehliadke a potom ich predávajú. Ja tie svoje predstavujem zákazníčkam každé dva mesiace na e-shope. To sú momentálne také moje módne prehliadky (smiech).

Pôsobíš v Košiciach, kde máš aj svoj ateliér, avšak poznajú ťa ľudia po celom Slovensku. Predávaš aj do zahraničia?

Áno, celá moja produkcia vznikla v Košiciach, kde mám svoj KURA ateliér v centre. Tu sa veci šijú a tu ich aj balíme a posielame po celom Slovensku, ale čím ďalej, tým viac aj do zahraničia, čomu sa ja osobne veľmi teším. 

Aké typy žien najčastejšie vyhľadávajú tvoju módu?

Povedala by som, že moja móda je určená pre ženy, ktoré sa rady odlišujú, obľubujú extravaganciu a vedia ju aj nosiť. Mám zákazníčky, ktoré majú 17 rokov, ale aj 60. Ak je žena podobný typ, bude v mojom kabáte vyzerať výborne aj s vnúčatami, haha. 

Čo vsetko môžeme nájsť na tvojom e-shope?

Môj e-shop je z veľkej miery o šatách, vestách a kabátoch. Dosť ma mrzí, že na doplnky mi v poslednej dobe neostáva veľa času. Avšak vždy tam nájdete šiltovky, čiapky a moje obľúbené čierne náramky #kurabracelet. To sú moje srdcovky!

A čo interiérový dizajn. Venuješ sa aj jemu?

Interiérovému dizajnu sa žiaľ už vôbec nemám čas venovať, čo ma svojím spôsobom aj mrzí, lebo ma to veľmi bavilo. Ale nedá sa sedieť na dvoch stoličkách a ja som si vybrala módu. A neľutujem. 

Ďakujeme ti za rozhovor a prajeme veľa úspechov. Na záver nám prezraď, čo plánuješ do budúcnosti. 

Ďakujem aj ja! Naďalej chcem robiť svoju prácu a stále lepšie a kvalitnejšie. Ťažko povedať, kde sa vidím o niekoľko rokov. Pred takým rokom by mi určite ani nenapadlo, že budem robiť rozhovor pre Refresher, haha. Čítam vás už roky a ste super! A nikdy nevieš, možno to dotiahnem až do VOGUE (smiech).

Viac na jej Instagrame alebo web stránke. 

Domov
Zdieľať
Diskusia