Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2017, 16:56
Čas čítania 0:00
Radka T.

Mexičania vytvorili gigantickú podmorskú rezerváciu. Odteraz tam už nikto nemôže loviť ryby ani stavať hotely

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA
Uložiť Uložené

Mexičania to myslia s ochranou prírody vážne.

Našu planétu si musíme chrániť, a to sa týka aj živočíchov, ktoré na nej žijú. Mnoho podmorských tvorov je totiž práve vplyvom ľudí ohrozených, čo má negatívny vplyv na životné prostredie ako také. Len nedávno sme ťa informovali o tom, že napríklad kúsky plastu sa už dostali aj do žalúdkov obyvateľov hlbokej Mariánskej priekopy. Negatívny ľudský vplyv tak prenikol aj tam, kde by za normálnych okolností nemal čo robiť.

Chrániť si prírodu okolo seba i podmorský svet sa preto rozhodli aj Mexičania. Vytvorili obrovský národný park, kde si pri love rýb či stavaní hotelov už nikto viac neškrtne.

Obrovskú rezerváciu vytvorila mexická vláda, a to okolo ostrovov, ktoré sú domovom pre veľryby či morské korytnačky. Rezervácia sa nachádza v okolí sopečného súostrovia Revillagigedo. Táto vulkanická oblasť so svojím jedinečným ekologickým systémom si vyslúžila aj prezývku Galapágy Severnej Ameriky.

Ochranná zóna, ktorá tam teraz vznikla, má rozlohu 150-tisíc kilometrov, čím sa stala najväčšou morskou rezerváciou v Severnej Amerike, informuje BBC. Vyhlášku o rezervácii potvrdil svojím podpisom samotný mexický prezident Enrique Peña Nieto.

Odteraz je v tejto oblasti zakázaný rybolov, pričom hliadkovať tam bude námorníctvo. Takisto sa zakazuje získavanie prírodných zdrojov z pôdy či stavanie hotelov a infraštruktúry. Vláda dúfa, že zákaz týchto činností pomôže oblasti zotaviť sa. Riaditeľka pobočky Svetového fondu na ochranu prírody v Mexiku María José Villanueva to označila za „dôležitý precedens“ aj pre zvyšok sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia