Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2017, 8:45
Čas čítania 0:00
Radka T.

Vedci skúmali živočíchy z najhlbších miest oceánu. Každý z nich mal v sebe aspoň malý kúsok plastu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak to takto pôjde ďalej, v roku 2050 bude v našich oceánoch viac plastu ako rýb.

To, že naše moria a oceány sú plné plastov, nie je, žiaľ, žiadnym tajomstvom ani výmyslom. Lenže výskumníci možno ešte stále v kútiku duše dúfali, že aspoň na tých najodľahlejších či najhlbších miestach na svete by mohlo ostať prostredie a živočíchy nepoškvrnené. O to viac zabolí zistenie, že to tak nie je.

Vedci dospeli k zisteniu, že žiadna časť svetových oceánov sa nedokáže vyhnúť ľudskému odpadu. Je úplne všade, a to aj v žalúdku živočíchov žijúcich hlboko v oceánoch. Veľké sklamanie o stave našej planéty prišlo najmä po tom, čo vedci z Univerzity v Newcastle skúmali živočíchy z Mariánskej priekopy. Tá je pritom hlboká takmer 11 kilometrov. 

Vedci skúmali živočíchy z najhlbších miest oceánu. Každý z nich mal v sebe aspoň malý kúsok plastu
Zdroj: Pacific Islands Fisheries Science Center

Lenže aj v žalúdkoch týchto skúmaných kôrovcov sa našli kúsky, respektíve stopy plastov. Vedci zistili, že každý tvor konzumoval nejakú časť umelého materiálu, vrátane nylonu, PVC či PVA. Tím výskumníkov testoval 90 kôrovcov v najhlbších priekopách v Tichom oceáne. Všade našli živočíchy, ktoré konzumovali nejakú formu umelých vlákien alebo plastu, v Mariánskej priekope to bolo 100 percent testovaných živočíchov. 

„Cítili sme, že túto štúdiu musíme urobiť vzhľadom na jedinečný prístup, aký máme k niektorým z najodľahlejších miest na Zemi,“ vyhlásil doktor Alan Jamieson. Na výskum sa totiž použila rovnaká technológia potápania ako pri získavaní záberov fascinujúceho dokumentu z dielne BBC Modrá planéta 2.

„Tieto vzorky využijeme na to, aby sme mohli podať hmatateľné vyhlásenie o dedičstve ľudstva,“ dodal Jamieson. 

Vedci skúmali živočíchy z najhlbších miest oceánu. Každý z nich mal v sebe aspoň malý kúsok plastu
Zdroj: flickr.com/Jedimentat44

Podľa neho sa odpad vyhodený do oceánov nakoniec vyplaví na breh alebo skončí na ich dne. V prípade druhej možnosti už nemá odpad kam putovať ďalej, a tak sa stále len hromadí v čoraz väčších množstvách. Nečudo potom, že v malých častiach skoční aj v útrobách samotných živočíchov. Tie totiž skonzumujú takmer čokoľvek. 

„Je to veľmi znepokujúci nález. Izolácia plastových vlákien zo zvierat z takmer 11-kilometrov hĺbky ukazuje rozsah celého problému,“ dodal Jamieson. 

Svoje k tejto problematike po zverejnení šokujúcich výsledkov štúdie povedala aj Elena Polisano z organizácie Greenpeace. „Plastový odpad bol objavený skoro všade. Je v Arktíde, uprostred Tichého oceána, na dne Mariánskej priekopy, vo veľrybách, korytnačkách a až 90 percent v morských vtákoch. Nachádza sa aj v našej stolovej soli, vode z vodovodu, v našom pive,“ vyhlásila. Podľa nej produkujeme čoraz viac a viac plastu, no chyba nie je ani tak v nezodpovedných jedincoch ako v spoločnostiach, ktoré vyrábajú množstvo jednorazových plastových predmetov. 

Vedci skúmali živočíchy z najhlbších miest oceánu. Každý z nich mal v sebe aspoň malý kúsok plastu
Zdroj: flickr.com/Ingrid Taylar

Predpokladá sa, že v oceánoch skončí ročne 8 miliónov ton plastového odpadu. Už teraz je tam pritom 300 miliónov ton plastu, takže, keď to pôjde takto ďalej, v roku 2050 tam bude viac plastu ako rýb. Toto rozsiahle znečistenie pritom škodí viac ako 600 druhom na celom svete. 

Domov
Zdieľať
Diskusia