Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2017, 16:40
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Počítače čaká veľká revolúcia. Čerstvý vedecký pokrok z nich spraví poriadne rýchle beštie

TECH VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Tlieskame.

Vedci z austrálskej univerzity nám pootvorili bránu k super-počítačom. Pokrok, za ktorým stoja, umožní týmto pokročilým zariadeniam premieňať rýchle dáta v podobe svetla na pomalšie dáta v podobe zvuku, aby mohli byť následne spracované a na krátku dobu uložené.

Po procese sa však vrátia späť do pôvodnej podoby a my vďaka tomu nadobudneme vraj až 20-násobne rýchlejší počítač ako tie, ktoré dnes používame. Odborný web Science Alert navyše tvrdí, že nepôjde o jedinú výhodu, pretože môžeme počítať aj s redukciou tvorby tepla či výrazne nižšou spotrebou elektrickej energie.

Čoraz rýchlejší technologický pokrok bude vyžadovať nové technologické riešenia a toto môžeme označiť za jedno z tých najkritickejších.

V kúzle má prsty prelomový mikročip so sofistikovanou akustickou technológiou. Využitie zvuku tak eliminuje potrebu premieňať fotóny na citeľne pomalšie elektróny, vďaka ktorým fungujú súčasné osobné počítače. A to sa odrazí na samotnom výkone.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

"Náš systém nie je obmedzený na úzku šírku pásma. Takže narozdiel od predchádzajúcich systémov nám ten náš umožňuje ukladať a získavať informácie simultánne vo viacerých vlnových dĺžkach, čo výrazne zvýši efektivitu zariadenia," uviedol na margo dôležitého míľnika jeden z dvoch lídrov vedeckého tímu, Dr. Birgit Stiller.

Prenášať dáta v podobe svetla nie je nič prelomové, na obdobnom princípe totiž fungujú aj optické káble. Problémom bolo, že neexistovalo technické riešenie, ktoré by počítačom umožňovalo tieto svetelné informácie spracovávať bez toho, aby museli prejsť transformáciou na elektróny. 

Priebeh celého procesu, počas ktorého prebieha premena svetla na zvuk, nájdeš na videu nižšie. Otázne teraz zostáva už iba to, kedy uvidíme prvú aplikáciu v praxi.

Domov
Zdieľať
Diskusia