Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2017, 12:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elektrická revolúcia, kolonizácia Marsu aj podzemné tunely. 6 vízií Elona Muska, ktorými zmení celý svet

TECH ELON MUSK NEURALINK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Kedysi blázon, dnes jeden z najväčších inovátorov.

Pamätám si na dobu, kedy ho mnohí ľudia označovali za malé dieťa v dospelom tele, ktoré má viac rečí ako výsledkov. Postupom času sa však začína ukazovať, že jeho kontroverzné plány neboli iba bezvýznamným výkrikom do prázdna, ale niečo, z čoho je pomaličky, ale isto realita okolo nás. Elon Musk mení tento svet podľa svojich predstáv a nám teraz nezostáva nič iné, ako mu uvolniť cestu.

Reč tu však nie je iba o revolúcii v automobilovom priemysle či čoraz dostupnejšom cestovaní do vesmíru, ale aj o vlaku z budúcnosti, solárnych strechách pre domácnosti, ľuďoch s enormne vysokou hybridnou inteligenciou a tiež o vízii súvisiacej s vybudovaním rýchlych prepravných systémov priamo pod našimi nohami. Príde vám to šialené? Pred rokmi som bol na tom podobne, dnes však viem, že čo Elon povie, tak sa skôr či neskôr aj naozaj stane.

Elektromobily a koniec éry fosílnych palív

Príchod vozidiel poháňaných elektrickou energiou, a nie energiou zo spaľovania odumretých tiel živočích a rastlín, teda fosílnych palív, vďaka ktorým cestujeme viac ako 100 rokov, nie je žiadne veľké prekvapenie. Podobné inovácie sa kvôli tomu, že ide o vyčerpateľné zdroje, dali aj očakávať. Málokoho by však napadlo, že elektromobily prídu už tak skoro.

Elektrická revolúcia, kolonizácia Marsu aj podzemné tunely. 6 vízií Elona Muska, ktorými zmení celý svet
Zdroj: www.flickr.com

Elon Musk nenechal nič na náhodu a pred približne 14 rokmi založil spoločnosť, ktorá mala iba jeden jediný cieľ - zmeniť súčasný automobilový priemysel, kde vládnu tradiční výrobcovia s tradičným myslením, na nepoznanie. A aby sa mu odvážny plán jedného dňa podarilo uskutočniť, jedinou možnosťou bolo myslieť netradične, v čom je tento doslova šialený vizionár bez akýchkoľvek pochýb číslo jedna.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Pri výbere názvu ho inšpiroval legendárny fyzik a jej portfólio postupom času narástlo až do štádia, kde ho netvorí iba dvojmiestny športový kabriolet Tesla Roadster, ale aj luxusný sedan Model S či bezpečné SUV Model X s dvomi elektromotormi a obrovským priestorom pre až siedmych pasažierov. Prelomový kúsok bude však dlho očakávaný a sériovo vyrábaný Model 3.

Model 3 od Tesly so sebou prinesie ekonomické a najmä k životnému prostrediu ohľaduplné cestovanie pre širokú verejnosť, nielen pre vyvolených.

Keď sa tak niekedy počas druhej polovice tohto roka stane, nastane veľmi bolestivý, no nevyhnutný koniec dlhej éry fosílnych palív a všetkých technológií, ktoré bez nich nevedia fungovať. Doteraz išlo iba o akúsi prípravu, skutočná šou však ešte len začne, pretože Model 3 bude chcieť asi každý, kto vlastní vodičský preukaz.

A ako sú na tom s progresom? Koncom roka by mali vyrábať slušných 10-tisíc kusov za jeden týždeň. Rovnako chcú postaviť ďalšie futuristické továrne na výrobu a recykláciu akumulátorov, ako je aj zelená a taktiež pomaličky fungujúca Tesla Gigafactory stojaca na území horúcej Nevady. Čím viac ich bude stáť, tým viac ľudových elektromobilov môžu vyrobiť.

Elektrická revolúcia, kolonizácia Marsu aj podzemné tunely. 6 vízií Elona Muska, ktorými zmení celý svet
Zdroj: Tesla

Kolonizácia Marsu aj ďalších planét z okolia

Ďalšiu oblasť, kde Elon hodlá zmeniť súčasnú situáciu, predstavuje vesmírny priemysel. Cestovanie za hranice našej planéty je momentálne výsadou iba tých, ktorí disponujú poriadne naloženými bankovými účtami. Situácia sa zmení až s príchodom vesmírnej kyvadlovej dopravy. A tú nevybuduje niekto iný, ako jeho spoločnosť SpaceX.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Prvou linkou vraj dostupného medziplanetárneho prepravného systému by mala byť trasa medzi Zemou a Marsom. Ten zároveň bude miestom, kam zhruba za niekoľko dekád dorazia prví ľudskí kolonizátori, ktorí tam vybudujú všetku nevyhnutnú infraštruktúru.

Stanica, kde si nastúpime alebo vystúpime, však nestačí. Jednou z podmienok úspechu je aj fabrika na výrobu paliva, v tomto prípade metánu. Prečo ale zrovna metánu? No predsa preto, lebo ho tam vieme nadobudnúť chemickou reakciou, vďaka čomu získame dostatok šťavy na spiatočnú cestu domov, ktorá má spočiatku trvať približne tie tri mesiace. Neskôr podstatne menej.

V opačnom prípade by sme palivo museli priniesť až zo Zeme, a to by výrazne navýšilo náklady na prepravu, čo je predsa presný opak toho, o čo tu Muskovi celý ten čas ide .

Mars ale vizionárovi nestačí. Jeho ambície siahajú podstatne ďalej ako len pri červenú planétu, čiže veľmi podobné transportné systémy vzniknú i medzi ďalšími planétami v našej slnečnej sústave. Na tieto linky vesmírnej emhádečky si však ešte nejakú tu chvíľu počkáme. Najskôr musia vyriešiť niekoľko základných technických komplikácií, ktoré ich pri ambicióznom dobrodružstve čakajú.

Vzdialenosť bude v budúcnosti nepodstatná

O takzvanom Hyperloope, alebo inými slovami vlaku z budúcnosti, sme už čo-to počuli. A áno, aj za touto víziou stojí Elon. Koncept, ktorý v podstate predstavuje bezpečný dopravný prostriedok s nadzvukovou rýchlosťou, vznikol ešte v roku 2012 a odvtedy si stihol získať obrovské množstvo fanúšikov po celom svete, vrátane Slovenska či Česka, kde vzniknú jedny z prvých zastávok pre verejnosť. Stať by sa tak malo už do roku 2020.

Odporúčané
Tesla nečakane zlacňuje Model 3 a Model Y aj na Slovensku, zákazníci môžu pri kúpe elektromobilu ušetriť tisíce eur Tesla nečakane zlacňuje Model 3 a Model Y aj na Slovensku, zákazníci môžu pri kúpe elektromobilu ušetriť tisíce eur 16. januára 2023, 13:17

Na rozdiel od konvenčných vlakov, Hyperloop nevyužíva tradičné koľajnice, ale takzvané magnetické levitovanie, počas ktorého sa doslova vznáša vo vzduchu. Pasažieri sa pri pohybe, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 1,200 kilometrov za hodinu, nachádzajú v prepravnej kapsule, pozostávajúcej zo špeciálne vyvinutého inteligentného materiálu Vibranium, a tá zase v prepravnom nízkotlakovom potrubí. Samotný pohon tu, samozrejme, zabezpečuje elektromotor aj zelená elektrická energia z vlastných solárnych panelov. 

Elektrická revolúcia, kolonizácia Marsu aj podzemné tunely. 6 vízií Elona Muska, ktorými zmení celý svet
Zdroj: www.facebook.com

O pár rokov sa s najväčšou pravdepodobnosťou odvezieme z Bratislavy do Amsterdamu za necelé dve hodinky a popritom nevyhodíme za palubné lístky viac ako pár desiatok eur. Prepravný systém môže ale jedného dňa vzájomne prepojiť všetky svetové metropoly, takže cestovanie rýchlosťou zvuku nadobudne globálne rozmery. Pôjde o celkom podobnú situáciu, ako keby nasadneme do rovnako rýchleho lietadla, avšak s podstatne nižšou cenovkou.

Strechy, ktoré nám vyrobia zelenú energiu

Ako si už určite mnohí z vás všimli, zelená elektrická energia predstavuje podstatnú súčasť takmer každej jednej veľkej vízie Elona Muska, preto nie je asi ani prekvapením, že začal kuť plány i s výrobou a predávaním takzvanej solárnej strechy. Vďaka jej funkcionalite totiž dokážeme premieňať zachytené slnečné lúče na palivo pre elektrické spotrebiče, a to vrátane večne hladných elektromobilov.

Elektrická revolúcia, kolonizácia Marsu aj podzemné tunely. 6 vízií Elona Muska, ktorými zmení celý svet
Zdroj: Tesla

Solárne strechy sú produktom ďalšej vizionárovej spoločnosti, ktorú len nedávno prebral pod krídla, aby s ňou vyplnil prázdne miesto vo svojom ambicióznom pláne pozdvihnúť našu civilizáciu na vyššiu úroveň. Tá nesie názov SolarCity a ako už vyplýva zo samotného názvu, svoju pozornosť zameriava na solárnu energiu a všetko, čo s ňou určitým spôsobom súvisí. Stojí ale za zmienku, že aj on pomáhal túto nádejnú spoločnosť, ktorá momentálne zažíva obdobie rozkvetu, vybudovať.

Domácnosť, ktorá túto strechu používa, si tak vie počas slnečného dňa nahromadiť v niektorej z veľkých batérií od Tesly dostatok šťavy, aby ju mohla po západe využívať na nabíjanie smartfónov, pozeranie televízora alebo na zapnutie lampy. A jednou z výhod, ktoré takýto zelený energetický systém prinesie, je fakt, že nebude problém, ak si dom postavíme aj na miestach, kde neexistuje prístup k vybudovanej sieti niektorej z tradičných energetických spoločností, čiže budeme úplne slobodní.

Premena človeka na nadľudského androida 

Ak mám povedať pravdu, toto je jedna z tých najväčších a zároveň aj najšialenejších vecí, aké som kedy počul. Je naozaj neobvyklé, že niekto ako Musk hovorí o fyzickom prepojení našich hláv s malými implantátmi, ktoré prostredníctvom bezdrôtového kontaktu s počítačmi rozšíria pôvodnú ľudskú inteligenciu o kapacity umelej inteligencie vo vzdialenom cloude. Áno, znie to ako zimomriavky spôsobujúca časť scenára zo sci-fi filmu, ale opak je pravdou.

Odporúčané
Elon Musk je prvý človek v histórii, ktorý za rok stratil 200 miliárd dolárov. Ako prišiel o titul najbohatšieho muža sveta? Elon Musk je prvý človek v histórii, ktorý za rok stratil 200 miliárd dolárov. Ako prišiel o titul najbohatšieho muža sveta? 2. januára 2023, 12:30

Elon Musk z nás naozaj chce spraviť niečo, čo mnohí odborníci nazývajú androidom. V takom prípade by sme už neboli ľudia, ale akýsi hybrid medzi biologickým telom a inteligentným počítačom. Vzájomne si tak pomôžeme, pretože on dostane fyzickú podobu a my pre zmenu jeho nadľudské kapacity. Tomuto okamihu sa hovorí (technologická) singularita a presne od momentu, kedy nastane, naberú inovácie v každej jednej podstatnej oblasti výrazne, ale naozaj výrazne väčšiu rýchlosť.

Budeme dokonalé - nadľudsky inteligentné, nadľudsky vtipné a hlavne neopísateľne dobre informované živé bytosti so schopnosť nadviazať telepatický kontakt, akoby nás všetkých pripojili do jednej globálnej bezdrôtovej siete. Šialené, ale zároveň vďaka neustálej miniaturizácii technológií aj vraj celkom reálne.

Nezostáva mu teda nič iné, ako vybudovať ďalšiu spoločnosť s ozrutnými ambíciami.

Len niekoľko týždňov dozadu preto vyplývali na povrch informácie, ktoré spomínali Neuralink a jej plány. O čarovnom triu Elon, Neuralink a čipy sme sa neskôr mohli dočítať aj na blogu Tima Urbana, kde nám posunul doslova ešte horúce informácie priamo od zakladateľa novej spoločnosti s tak trošku netradičným portfóliom. V budúcnosti bude ale z dnešného uhľa pohľadu šialených viacero vecí, nielen táto jedna.

Tim vo svojom famóznom článku s názvom "Neuralink and the Brain’s Magical Future" poskytuje každému, kto navštívi jeho blog, náhľad na spôsob realizácie nápadu. Je to akési podrobné objasnenie toho, čo možno od ďalšej Muskovej bombastickej vízie očakávať. Až tak bombastickej, že vám bude pripadať, akoby ste čítali knihu s nereálnym sci-fi príbehom.

Pôjde o ďalší stupeň v našej evolúcii? Vraj áno.

Neznesiteľné mestské zápchy ukončia tunely

Presne tak - a postará sa o The Boring Company, opäť ďalšia Muskova spoločnosť. O sofistikovanom prepravnom tunelovom systéme bolo počuť už dávnejšie, takmer nikto to však nebral vážne. Ani keď sa Elonov plán objavil na webe Bloomberg. Veci sa zmenili až nedávno, kedy na sociálne siete unikli zábery, na ktorý pózovala obrovský stroj na kopanie tunelov.

O čom mu ale tentokrát pôjde? Aby tak predsa mohol eliminovať mestské zápchy a nám ušetriť poriadnu kôpku času. Celé by to malo fungovať ako dokonale zosynchronizovaný proces na prepravu osobného automobilu z bodu A do bodu B priamo pod zemou. A to prostredníctvom kombinácie diskrétnych výťahov a prepravných plošín dosahujúcich rýchlosť až 200 kilometrov za jednu hodinu. Máme sa teda na čo tešiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia