Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. septembra 2023, 16:00
Čas čítania 1:31
Martin Mičuda

Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km

Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km
Zdroj: Tesla
TECH ELEKTROMOBILY TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Prvé kusy by sa pritom mali k zákazníkom dostať už koncom októbra.

Tesla dlhé mesiace hovorila o tajomnom projekte Highland, na ktorý upriamovala svoju pozornosť. Dnes už vieme, že za týmto označením sa schovával rozsiahly facelift elektromobilu Model 3. Ten totiž americký výrobca predáva už od roku 2017, je teda najvyšší čas na modernizáciu. Tá prináša naozaj veľké množstvo vylepšení a noviniek.

Odporúčané
Vyskúšali sme najslávnejšie superkombi na svete. V čom vyniká 600-koňové RS 6 za 166-tisíc eur? Vyskúšali sme najslávnejšie superkombi na svete. V čom vyniká 600-koňové RS 6 za 166-tisíc eur? 23. marca 2021, 14:30

Model 3 sa pomerne výrazne zmenil najmä vpredu, kde evidujeme úplne nový nárazník aj full-LED svetlá. Tie sú medzičasom oveľa užšie a nižšie, v dôsledku čoho automobilka musela siahnuť aj po úprave samotnej kapoty či bočných blatníkov. Najmenšia Tesla tak pôsobí dynamickejším dojmom, ku ktorému pridáva prísnejší pohľad. Do ponuky sa dostali nové 18" a 19" disky kolies, dva ďalšie laky karosérie, no a zmeny neobišli ani zadnú časť – nový nárazník dostal väčšiu plastovú plochu v spodnej časti, zatiaľ čo koncové LED svetlá majú minimalistickejšiu podobu.

Tesla, Model 3, facelift,Tesla, Model 3, facelift,Tesla, Model 3, facelift,Tesla, Model 3, facelift,
Zobraziť galériu
(8)

Základná silueta strechy s proporčne jemne vyššou stavbou karosérie sa nemení, hoci nové nárazníky pridali pár centimetrov do dĺžky. Zásadnou zmenou však prešiel interiér, kde sme síce svedkami identickej architektúry palubnej dosky (minimalistický tvar s voľne stojacím displejom uprostred), jej jednotlivé časti sú však úplne nové. Cez celú šírku palubovky sa premiérovo nesie úzky pás náladového osvetlenia, ktorý plynulo pokračuje až do dverí s vynovenou výplňou a materiálmi. Model 3 tak vnútri nadobudol hodnotnejší dojem a vďaka novým tvarom vystupuje modernejšie.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

Zmeny neobišli ani volant, ktorý má iný tvar, navyše zozadu zmizli doterajšie páčky – jednotlivé funkcie sa presunuli priamo na volant, respektíve doterajší volič prevodovky podľa vzoru Modelu S nahrádza dotykové ovládanie priamo na centrálnej obrazovke. Tá je o čosi väčšia, keďže odteraz ponúka až 15,4". Druhý displej sa nasťahoval na koniec stredového tunela, kde slúži ako multimediálne centrum pre zadných pasažierov. Okrem kvalitnejších materiálov, modernejšieho dizajnu a vynoveného infotainmentu Tesla spomína aj príplatkové audio, ktoré tvorí až 17 reproduktorov a 2 subwoofery. Facelift napokon zväčšil aj kufor, keďže ten má po novom až 594 litrov.

Z hľadiska techniky tiež došlo k zmenám, na presné parametre si však musíme ešte počkať, pretože v súčasnosti ešte prebiehajú testy a homologizácia. Tesla však tvrdí, že verzia Long Range s veľkou batériou a 18" diskami má na jedno nabitie absolvovať až 678 kilometrov. Nejde však o oficiálny údaj v zmysle metodiky WLTP, keďže merania ešte len prebiehajú. Prvé kusy by sa pritom mali k zákazníkom dostať už koncom októbra.

Tesla, Model 3, facelift,
Zdroj: Tesla
Domov
Zdieľať
Diskusia