Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. apríla 2017, 14:19
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať

HUDBA NERIEŠ
Uložiť Uložené

Tentokrát sme vyspovedali chalanov z Nerieš, ktorí v roku 2015 vydali album Minimal a dostali sa do povedomia širšieho publika.

Pravidelne vám prinášame rozhovory aj z oblasti slovenskej hudby a obzvlášť rapového žánru a výnimkou nebude ani dnešok. Tentokrát sme sa rozhodli osloviť chalanov z Nerieš, ktorí v roku 2015 vydali svoj spoločný album Minimal. Ten zaznamenal pomerne veľký úspech a tešil sa pozornosti nielen fanúšikov, ale aj ich kolegov zo scény. Postupne sme sa dočkali aj ďalších kvalitných videosinglov a výsledkom je ich stála pozícia na pomyselnej domácej rapovej scéne. Maťo Straka a Gabryell už mali možnosť spolupracovať s tými najznámejšími interpretmi, a to je ešte len začiatok. O všetkom tom, čo bolo, aj o tom, čo ich ešte čaká sme sa porozprávali v rozhovore, ktorý si môžeš prečítať nižšie.


Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať
Zdroj: Nerieš official FB

Čaute chalani. Som veľmi rád, že sme sa konečne dostali k rozhovoru, keďže určite je o čom rozprávať. Na úvod nám prezraďte, ako sa máte a čo vás momentálne najviac zamestnáva.

No my ťa pozdravujeme.

Matej Straka: Ja momentálne prevádzkujem reštauráciu a popritom nahrávam a mixujem v štúdiu a namiesto oddychu cez víkendy koncertujeme.

Gabryell: Práca, spánok, potom si honím, potom aj nie, ale ináč nás zamestnáva písanie textov na novom projekte.

Začnime asi obdobím pred albumom Minimal, kedy vašu tvorbu vnímalo podstatne menšie publikum. Zaujímalo by ma, ako sa teraz, s odstupom času pozeráte na svoje vtedajšie kroky. Máte pocit, že ste sa trafili svojou tvorbou do doby až teraz?

Matej Straka: Osobne si myslím, že sme to vždy robili po svojom originálne a hlavne sme neboli nikdy nikým a ničím ovplyvnení.

Gabryell: Všetko išlo tak, jak sme neočakávali. Nerobili sme nikdy nič s nejakými očakávaniami. Jediné, na čo sme sa vždy sústredili bola hudba, a to ostatné, pokiaľ to robíš kvalitne, by malo prísť. Takže chcem povedať, že je jedno aká je doba, pokiaľ to máš upratané v lebeni.

Na vašom youtube kanáli môžeme nájsť aj projekt Zmrdi z roku 2011. Idete si ho do dnes?

Matej Straka: Do dnes to hodnotím pozitívne. Na tú dobu to bolo najlepšie, čo som dokázal dať do hudby.

Gabryell: Pozri, keď sme začali robiť Zmrdov, mali sme cca 17-18 rokov. Bola to dobrá skúsenosť a za tým EP si stojím.

Shoutouty vám vtedy venovali Kali aj Strapo, ktorých môžeme po vašom boku sledovať aj do dnes. Ako ste sa k ním vlastne dostali?

Matej Straka: Normálne autom, keď sme si zohnali adresu a zazvonili sme na zvonček.

Gabryell: To je strašne na dlho a boleli by ma prsty, kedže píšem aj za Maťa. (ale odpovedá každý za seba len ja som sekretárka).

Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať
Zdroj: Nerieš official FB

Medzi týmto EPčkom a videoklipom Miesta je celkom veľká medzera. Čo ste počas týchto približne troch rokov robili?

Matej Straka: V tom čase som končil školu a makal som na sebe fyzicky aj psychicky (smiech). Nonstop som bol pichnutý v štúdiu a zdokonaľoval sa v hudbe.

Gabryell: Ja ani neviem…. Asi som sa snažil žiť normálny život.

Následne, po ďalšom roku vyšiel R.I.P. RAP a prvá ochutnávka z už dobre známeho albumu Minimal. Dali ste si jasný cieľ spraviť počin, ktorý bude jednoducho ťažké prehliadnuť alebo to bol opäť len pokus?

Matej Straka: Bol som si vedomý toho, že keď sa nám to nepodarí teraz, tak sa na to môžeme rovno vyjebať, ale nikdy to nebol žiadny kalkul ani nič premyslené, len sme proste robili hudbu jak ju vieme robiť.

Gabryell: Ja som to asi vysvetlil už predtým, ale proste snažili sme sa to robiť kvalitne.

Ja sám som vás prvýkrát zaregistroval, keď mi kamoš pustil v aute vec Fog ma dží s tým, že to našiel niekde na fóre a vôbec to nie je zlé. Ale že je tam aj Kali, ktorý ma však milo prekvapil. Hovorili ste mu, že by ste radi nejakú takú slohu alebo s tým prišiel sám?

Matej Straka: Sedeli sme s Kalim v štúdiu a som mu púšťal nejaké veci, ktoré pripravujeme na album a keď sme počúvali Fog ma dží, tak mi napadlo, že by sa tam hodil. Skladba sa mu páčila a v ten deň to napísal.

Gabryell: Ja si pamätám, že pôvodne sme mali nahraté všetci traja úplne inú skladbu, ale potom sme to zavrhli. Keď Kali počul toto, tak chcel ísť tam. A spomínam si, že keď nahral tú slohu, tak som sa ho spýtal, či si spravil z toho piču, lebo som nebol tak isto zvyknutý na takýto flow uňho. Ale teraz to oceňujem.

Aké boli prvé ohlasy okolia na album a kedy približne ste si začali uvedomovať, že sa to konečne začína uberať správnym smerom?

Gabryell: Vieš čo, ani neviem. Podľa mňa si to neuvedomujem ani doteraz. Ohlasy boli superské na to, že sme to vydali ako úplne neznámi kokotkovci.

Matej Straka: Nikdy som si nejak neuvedomoval , že je okolo toho nejaký extrémny hype. Prvýkrát som mal dobrý pocit z toho, keď sme mali odozvu od publika na koncerte. Až vtedy som to precítil.

Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať
Zdroj: Nerieš official FB

Minimal obsahoval veľmi kvalitný zvuk a nepopierateľný je aj váš cit pre výber hudobných produkcií. Ako dlho ste na jeho vzniku pracovali a čo by ste možno teraz urobili inak?

Matej Straka: Nakoľko sme boli k sebe vždy sebakritickí, tak to trvalo dlho, ale aj cez šecky tie hovná by som nič nemenil :).

Gabryell: Tuším sme to drtili rok a pol, ale zas na druhej strane, vyhodili sme album jak neznámi a hrávame s ním už 2 roky. Doteraz si ho dokážem celý bez výčitiek vypočuť a nemám k ničomu výhrady, lebo to bolo proste vtedy.

Odporúčané
Nerieš: Digitál nám funguje lepšie ako cédečká. Skladba Viac priniesla skoro 19-tisíc, toľko nezarobil celý album (Rozhovor) Nerieš: Digitál nám funguje lepšie ako cédečká. Skladba Viac priniesla skoro 19-tisíc, toľko nezarobil celý album (Rozhovor) 18. júla 2021, 12:30

Maťo Straka má na ňom zopár svojich hudieb. Vždy si sa bral aj za producenta alebo prišiel v tvorbe nejaký zlom, kedy si si povedal, že dokážeš aj toto?

Matej Straka: Hudbu som robil od kedy si pamätám, skôr by som to upresnil tak, že som ju robil ako hobby, teda pre seba. Netlačil som to nikam nasilu, prišlo to tak nejak samé.

Teraz si v pozícii, kedy s tebou ráta snáď každý zaujímavejší interpret vrátane Rytmusa aj Separa. Pýtajú si veci namieru alebo máš nejaký pack, ktorý im posielaš? Prípadne môžeš prezradiť, s kým sa spolupracuje najlepšie.

Matej Straka: Ani na mieru, ani pack. Hudbu keď tak pustím v štúdiu a počúvame to, ak sa niekomu páči, tak si ju zoberie. Niekedy spravím hudbu a presne viem komu by sadla, tak v tom prípade to pošlem konkrétnemu interpretovi. Ja to proste nechcem robiť strojovo a posielať všetkým ten istý pack.  Čo sa týka spolupráce, tak to je rôzne a pri každej skladbe iné. S kým sa spolupracuje najlepšie, sa určiť nedá. Vždy je to úplne iný zážitok. (smiech)

Časom prišli aj ďalšie single a videoklipy, v ktorých ste len potvrdili, že sa uberáte tým najsprávnejším smerom a vašou devízou je aj vizuálna stránka, ktorá neomrzí ani po opakovanom pozretí. Myslíte si, že sa ešte dá zaujať tvorbou aj bez klipu?

Gabryell: Tak áno, keď spravíš dobrú skladbu, tak na to nemôžeš proste spraviť zlý vizuál, to by si to zahodil celé. Ale ináč, či sa dá zaujať aj bez klipu? Je to ťažšie, ale… panda panda panda.

Matej Straka: Ťažko povedať, ale žijeme v dobe, kedy je youtube monopol a tam ku skladbe podľa mňa patrí aj poriadny vizuál, lebo ľudí zaujíma ako dokážeš predať to, o čom repuješ. A keď to cítiš, tak v tom prípade je klip ešte aj pridaná hodnota. Teda v našej pozícii radšej spraviť skladbu s klipom.

Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať
Zdroj: Nerieš official FB

Už ste odohrali pomerne veľa koncertov a zúčastnili ste sa aj nejakých tých festivalov.  Skúste porovnať tie prvé vystúpenia s tými poslednými a prípade aj hranie v klube vs. hranie na festivale.

Matej Straka: Prvé koncerty boli ťažké, išli sme predsa len od nuly, ale chvalabohu! Mňa osobne to veľa naučilo. Aj čo sa týka ďalšej tvorby.

Gabryell: Nedávno som si pozrel video z Hip Hop žije 2015, kde sme hrali vlastne prvýkrát s Minimalom a vtedy som si myslel, že jaké to bolo popiči. No nebolo. Osobne mám ale radšej festivaly, viac priestoru a lepší sound.

Odporúčané
Nerieš: Najhoršie je, že aj keď raperi kopírujú, ľuďom je to jedno (Rozhovor) Nerieš: Najhoršie je, že aj keď raperi kopírujú, ľuďom je to jedno (Rozhovor) 12. júla 2020, 19:17

Na vašich skladbách sa už okrem Strapa a Kaliho objavili aj DMS a Logic. Boli aj nejaké plánované spolupráce, ktoré nevyšli a prípadne možno môžete prezradiť, na koho sa ešte môžeme tešiť.

Gabryell: Vieš čo, oslovili sme 2x Pil C-ho, ale bohužiaľ z rôznych dôvodov to nevyšlo. Cielenú máme v rámci CZ/SK už len jednu spoluprácu, o ktorej budete určite vedieť ak klapne.

Lukáš to teda snáď teraz číta a dopisuje pre vás slohu. Keď už sme teda pri tom, tak aké sú vaše plány do konca roka 2017 a kedy sa dočkáme ďalšieho albumu?

Matej Straka: Momentálne som zasypaný nahrávaním a mixom fakt brutálnych albumov, ako napríklad Separ – PANCIER, ale popritom si stále nájdeme čas makať na tých svojich skladbách, čize do konca roka určite spravíme celok.

Gabryell: Chceme spraviť niečo menšie tento rok, lebo veď má vyliezť 350 albumov, takže chystáme zaujimavý projekt.

Kedy a kde sa vám najlepšie tvorí? Idete si skôr písanie textov, keď cítite, že teraz to pôjde alebo si jednoducho sadnete a vymýšľate.

Matej Straka: Mne určite v štúdiu, keď všetci spia. Vtedy mám kľud, nikto neotravuje a dokážem to najviac precítiť.

Gabryell: Keď mám tému, tak sa na to sústreďujem a keď cítim, že to mám premyslené, tak sadnem a napíšem.

Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať
Zdroj: Nerieš official FB

Každý interpret by sa asi mal venovať v svojej tvorbe rôznorodým témam, čo platí aj u vás. Idete si však najviac "egotripy" alebo skôr storytellingy?

Matej Straka: Bráško, ja témy nejako neškatulkujem na egotripy alebo storytelingy. Hudba vždy sama povie čo si prosí, aby som do nej písal. A preto píšem len do dobrej hudby, ktorá má feeling.

Gabryell: Tak isto ako píše Maťo, proste padne téma, ku ktorej máme čo povedať a ideme do toho.

Stali ste sa plnohodnotnou súčasťou scény a asi vnímate aj veľa svojich kolegov, s ktorými možno ani nespolupracujete. Máte pocit, že slovenskí a českí interpreti tvoria kvalitu alebo práve naopak? Pokojne buďte konkrétni.

Matej Straka: Osobne cením každého, kto tvorí dobré skladby a naozaj počujem na prvú, či to má aj dušu, alebo je to len obdobný shit. Ale popravde, okrem toho čo nahrávam u mňa v štúdiu moc nesledujem ostatnú SK/CZ tvorbu. Skôr počúvam zahraničnú hudbu…

Gabryell: Snažil som sa sledovať všetko, ale už je toho tak moc a niekedy už tak moc zlého, že som to vypustil totálne. Počúvam len veci, čo vypália.

Ešte predtým, ako prejdeme k našim klasickým otázkam by ma zaujímalo, či vnímate termín cieľová skupina alebo si idete svoje bez toho, aby ste mysleli na to, kto vás počúva.

Matej Straka: Tu sa budem opakovať, ale nikdy sme nerobili nič cielene pre nejakú konkrétnu skupinu. Najviac ma ale poteší, ak našu tvorbu ocení človek, ktorý má uši alebo teda niečo v hudbe už dokázal.

Gabryell: Nie, je mi to jedno, kto nás počúva a nikdy som sa ani tomu neprispôsoboval. Teraz sa počúva toto, tak budem vyzerať takto a obliekať sa takto a podobne, to vôbec. Keď si všímam naších fans tak zisťujem, že sú to väčšinou a chvala bohu normálni ľudia a nie žiadne tupelá.

Prezdaťte nám, aké albumy (hlavne svetové) si mometálne najviac idete. Resp. čo momentálne počúvate.

Matej Straka: Pfúúú, ťažká otázka na mňa. Podľa nálady. Niekedy mám chuť vrátiť sa ku starým albumom, ale konkretizovať nebudem, lebo to by sa nikomu nechcelo čítať.

Gabryell: Ja hocijaké mixy čo si nadrbem do auta. Je toho veľa … teraz krútim Post Malone – Stoney.

Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať
Zdroj: Nerieš official FB

Nájdete si čas aj na dobrú knihu, seriál či film? Pokojne môžete byť konkrétni.

Matej Straka: Už dlho som nemal čas si vychutnať ani knihu, ani film. Pri telke maximálne tak zaspávam.

Gabryell: Knihy nie, ale seriály jebem do hlavy: Čakám na GOT, Rick and Morty, Attack on Titan.

A čo konzoly?

Matej Straka: No, mám doma staré playko 3 zapadnuté prachom, ale hodne dlho som oň nezakopol, bo neni čas piče.

Gabryell: Ja som oprášil PS4 kvôli Horizon Zero Dawn.

Ani vás neobíde otázka týkajúca sa varenia. Čo najkomplikovanejšie by ste nám dokázali pripraviť. Prípadne ak si veľmi varenie nejdete, pokojne odporučte ľubovoľné české či slovenské reštaurácie.

Matej Straka: No dám ti napríklad čerstvý výmysel, čo som zrobil asi pred hodinou. Zapečená ciabatta s hovädzou sviečkovicou na hubovom ragú s červenou cibuľou, dijónsky dressing s chilli a k tomu šalát s rukolou, reďkovkou a cherry paradajkami. Samozrejme nemôže chýbať chedar syr.

Gabryell: Ja nejem a nespím.

Zvyknete sa pred koncertom aj posilniť? Váš obľúbený alko a neaklo nápoj?

Matej Straka: Ja bráško vôbec nepijem, ani podobné opičárny.

Gabryell: Ja len pijem.

Chalani, ďakujem vám veľmi pekne za viac než vyčerpávajúci rozhovor. Na záver ešte priestor pre vás na pár slov našim čitateľom!

No my ich pozdravujeme!

Nerieš: Boli sme si vedomí toho, že keď sa nám to nepodarí s albumom Minimal, tak sa na to môžeme rovno vyje*ať
Zdroj: Nerieš official FB

A vám všetkým ďakujeme za pozornosť. Dovidenia!

Domov
Zdieľať
Diskusia