Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2017, 13:29
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Real Madrid, Barcelona, Juventus či Bayern? Ktoré futbalové mužstvo je aktuálne tým najlepším na svete?

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Sezóna je v plnom prúde, a tak sme sa rozhodli vytvoriť rebríček zostavený z najlepších tímov súčasnosti.

Už to bude nejaký ten piatok, kedy sme vám naposledy priniesli rebríček najlepších európskych futbalových klubov v súčasnosti. Ako sme už načrtli vyššie, ročník 2016/2017 je v plnom prúde a najkvalitnejšie súťaže nám opäť ponúkajú zápasy, pri ktorých častokrát strácame dych. Nezáleží na tom, či sa jedná o anglickú, francúzsku, nemeckú, španielsku súťaž či Ligu Majstrov, hlavné sú  predovšetkým výkony hráčov na ihrisku. Ktorý klub je však aktuálne tým najlepším na svete? Bude to slávny Real Madrid, Barcelona, Juventus či Bayern? Poďme to teraz spoločne rozlúsknuť skrz 10 miestny výber nižšie.    

_______________________________________________________________________________________________

10. FC Porto / Portugalsko  

Prekvapenie? Dá sa povedať, že tak trochu aj pre nás, keďže slávny tím, ktorý v roku 2004 pod taktovkou Josého Mourinha nečakane opanoval celú Ligu Majstrov, nevedie domácu súťaž a tentokrát skončil už pred bránami štvrťfinále milionárskej súťaže. Zaslúži si tak klub hrajúci svoje domáce zápasy v stánku Estádio do Dragão byť v elitnej desiatke najlepších klubov súčasnosti? Samozrejme, a dôvodov k tomu je hneď niekoľko. Za všetky môžeme spomenúť skvelú prácu s mladými hráčmi, premyslené nákupy s vysokou návratnosťou, atraktívnu hru či veľkú taktickú vyspelosť, aj keď po nedávnom dvojzápase s turínskym Juventusom mierne váhame.

Všetky uvedené aspekty robia z FC Porto veľkoklub, ktorý veríme po trojročnej nadvláde konkurenčnej Benficy bude opäť na konci sezóny sláviť úspech v Primeira Liga.  Osem zápasov do konca má ľahko zmazateľné jednobodové manko na vyššie menovaný klub z Lisabona, a tak je všetko otvorené

P.S. - Veľkú zásluhu na skvelej forme FC Porto má Iker Casillas, ktorý v 25 zápasoch domácej ligy inkasoval len 11 gólov, čo je najmenej zo všetkých tímov. 

9. Sevilla FC / Španielsko

Sympatický celok z Andalúzie, ktorý v posledných troch ročníkoch dokázal vyhrať Európsku Ligu, nás tento rok prekvapuje a teší svojimi skvelými výkonmi, pričom mu právom aktuálne patrí 3. miesto v domácej ligovej tabuľke. Skromný klub chytil pod vedením trénera Jorgeho Sampaoliho ohromnú fazónu, vďaka ktorej stráca na vedúce duo šesť, respektíve osem bodov. O to väčšim sklamaním bolo nielen pre skalných fanúšikov vypadnutie v osemfinále Ligy Majstrov s anglickým Leicester City FC. Predsa len by sme sa radšej pozreli na rýdzo španielske derby, ako na stále aktuálneho majstra Premier League v súboji s menej úspešným madridským veľkoklubom.

V posledných týždňoch sa vyrojili špekulácie o možnom odchode argentínského kormidelníka ku konkurencii, ale pevne veríme, že Jorge nikam neodíde. Bola by obrovská škoda opustiť dobre fungujúcu mašinu, ktorá nehrá len druhé husle a to všetko bez výrazne veľkých mien v zostave, čím samozrejme nechceme žiadnym spôsobom znevažovať kvalitu hráčov. 

 8. SSC Napoli / Taliansko 

Tím, ktorý s kapitánskou páskou na ruke vedie v životnej forme hrajúci Marek Hamšík, sa dokonale dokázal vysporiadať s odchodom Gonzala Higuína do Juventusu a opäť nechýba na popredných pozíciách v domácej súťaži. Dokonca, nebojíme sa tvrdiť, že ofenzívna sila je  ešte výraznejšia a nie je závislá len na jednom či dvoch hráčoch. Za všetko stačí spomenúť Driesa Mertensa, Lorenza Insigneho, José Mariu Callejona či vyššie menovaného Slováka. Navyše, po ťažkom zranení sa do zostavy tímu spod Vezuvu pomaly vracia poľsky útočník Arkadiusz Milik, ktorý z úvodu sezóny strieľal jeden gól za druhým.

Titul v Serii A je už zrejme pre ročník 2016/2017 len utópiou, keďže necelých desať kôl pred koncom je strata na vedúci Turín rovnako 10-bodová. Jedinou šancou na veľkú trofej pre SSC Napoli je domáci pohár, v ktorom sú začiatkom apríla na programe semifinálové odvety. Prekážkou však bude dvojgólový náskok Starej dámy z prvého zápasu. Ôsma priečka v našom rebríčku je však priamo úmerná predvádzanej hre a výsledkom, pričom v osemfinále Ligy Majstrov dokázali potrápiť aj hviedzami nabitý Real Madrid. 

7. Paris Saint-Germain FC / Francúzsko 

Milionársky klub, ktorému v priebehu posledných 14 dní médiá venovali pozornosť skrz veľmi smolnú prehru s katalánskym gigantom. O tom, či to bolo vinou rozhodcov či nie, písať rozhodne nebudeme, keďže je to už aj tak irelevantné. Späť teda k PSG, ktoré sa zo začiatku sezóny pod vedením nového trénera Unaia Emeryho hľadalo o trochu dlhšie, ako by sme pred letom očakávali. Medzi hlavné dôvody určite patril aj odchod hviezdneho Zlatana Ibrahimovića. 

Nemáme síce nič proti Edinsonovi Cavanimu, ale aj napriek skvelým gólovým štatistikám ho nepovažujeme za ideálnu náhradu vyššie menovaného švédskeho zakončovateľa. Každopádne, v priebehu ročníka Ligue 1 sa Parížania postupne predrali až na 2. priečku, z ktorej momentálne strácaju tri body na vedúce Monaco hrajúce v neuveriteľnej forme. Okrem bojov o domáci titul, ktorý by bol už štvrtým v poradí, je PSG ešte v hre aj o národný pohár, kde ich najbližšie čaká štvrťfinálový súboj s neznámym klubom US Avranches. Ak máme byť úprimní, tak by nám vôbec neprekážalo ukončenie nadvlády tímu hrajúceho domáce zápasy na štadióne Parc des Princes. Ako ste na tom vy? 

6. Chelsea FC / Anglicko 

Jediný zástupca britského futbalu zažíva po neúspešnom ročníku 2015/2016 krásne obdobie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou zavŕší ziskom minimálne jednej trofeje, o čom snívajú fanúšikovia Arsenalu, Tottenhamu a Manchestru City. Desať kôl pred koncom aktuálneho ročníka Premier League má Chelsea pomerne pohodlný náskok na tri vyššie uvedené kluby, ktorých primárnym cieľom bude zrejme už len boj o miestenky v budúcoročnej Lige Majstrov. Nie práve najsympatickejší tím a to najmä vďaka Diegovi Costovi našiel v lete minulého roku skvelú voľbu na pozíciu lodivoda. 

Áno, na mysli máme Antonia Conteho, ktorý dokáže z hráčov dostať maximálne výkony, o čom svedčí predovšetkým herná pohoda Edena Hazarda, N'gola Kanteho, Victora Mosesa, Pedra či vyššie menovaného útočníka. Odrazom Talianovej práce sú skvelé výsledky v domácej súťaži či FA Cupe, pričom istú zásluhu má na tom aj absencia v pohárovej Európe a možnosť dokonalého sústredenia sa na ligu. Otázkou ale zostáva, či Conte zostane trénerom Chelsea FC aj v budúcej sezóne, keďže ho na svoju lavičku podľa viacerých zdrojov intenzívne lanári milánsky Inter. Necháme sa prekvapiť a každopádne, ako sme už načrtli v úvode daného textu, tak v prípade rozviazania kontraktu by sa malo jednať o víťaznú rozlúčku.

5. AS Monaco FC / Francúzsko

Najväčšie prekvapenie futbalového ročníka 2016/2017, ktoré valcuje domácu ligu a inak tomu nie je ani v najsledovanejšej milionárskej súťaži zvanej Liga Majstrov. Kniežatsky celok pod vedením portugalského kormidelníka Leonarda Jardima hrá nádherný ofenzívny futbal s množstvom gólov, ktorý musí ulahodiť každému oku. Za všetko hovorí skóre z domácej Ligue 1 v pomere 87:26 po 30 odohoraných zápasoch, čo je až neuveriteľne s prihliadnutím na ostatné tímy či popredné európske ligy. Nie je teda žiadnym veľkým prekvapením, že AS Monaco je aktuálne lídrom celej súťaže s trojbodobým náskokom na druhé PSG. 

Klub poskladaný z viacerých známych hviezd typu Radamel Falcao či João Moutinho je vhodne doplnený o mladé pušky z vlastnej akadémie alebo iných talentovaných hráčov. Predovšetkým pätica Kylian Mbappé Lottin, Tiemoué Bakayoko, Thomas Lemar, Bernardo Silva a Fabinho podáva perfektné výkony a púta tak pozornosť aj tých najzvučnejších európskych klubov. Fanúšikom tímu ostáva len dúfať, že sa vedeniu podarí udržať vyššie uvedeného trénera a dôležitú kostru zostavy, aby nemuseli opäť bojovať o návrat medzi elitu. 5. miesto v našom rebríčku považujeme za úplne zaslúžene a ktovie, možno nabudúce bude ešte vyššie. Veľa nám určite napovedia aj štvrťfinálové súboje s nemeckou Borussiou. Kto by to bol povedal, že medzi top desiatimi klubmi v Európe budú až dvaja zástupcovia krajiny galského kohúta?

 4. FC Barcelona / Španielsko 

Druhý zástupca španielského futbalu v našom dnešnom výbere, ktorý by ešte pred možno mesiacom bol určite na jeho chvoste. Katalánsky veľkoklub však dokázal takmer nemožné a v odvete osemfinále Ligy Majstrov doma deklasoval PSG 6:1 a práve vďaka gólu z poslednej minúty zápasu sa prebojoval medzi najlepšiu osmičku európskych klubov. Nielen preto sa však nachádza na 4. priečke, keďže výsledkovo je viac-menej konzistentný od začiatku sezóny. Menšie výkyvy formy niektorých hráčov síce zapríčinili stratu viacerých ligových bodov, avšak postupne začína strácať aj úhlavný rival z Madridu, a tak aktuálna strata predstavuje len skromné dva body, pričom Real má zápas k dobru.  

Len nedávno oznámil svoj koniec na lavičke FC Barcelona Luis Enrique, a tak sa bude určite chcieť rozlúčiť ziskom trofejí, ktoré by sme celému klubu určite dopriali a to aj napriek nie tak oslňujúcej hre. Kto bude jeho nástupcom zatiaľ známe nie je, spomína sa však napríklad aj už vyššie uvedený kormidelník menom Jorge Sampaoli. Do konca sezóny 2016/2017 nám ostáva ešte priblížne 15 zápasov vo všetkých súťažiach a tak veríme, že nás tím okolo útočného tria Messi-Suárez-Neymar poteší zopár oku lahodiacimi akciami hodných stoviek miliónov eur. V komentároch nám môžete napísať, koľko trofejí Barca pod vedením Enriqueho stihne získať podľa vás. 

3. Real Madrid CF / Španielsko

Posledný víťaz Ligy Majstrov od minulého roku ťahal šnúru vyše 40-tich zápasov bez porážky, a tak zaslúžene otvára 3-ku najlepších klubov. Najväčšia hviezda tímu Cristiano Ronaldo síce zažíva herný aj strelecký útlm, ale aj napriek tomu sa "pusinky" držia na čele La Ligy od začiatku sezóny a ešte pred pár týždňami boli jasným ašpirantom na titul. Ako to už ale býva, každé mužstvo musí z času na čas zaváhať a ani kráľovský veľkoklub nie je výnimkou. Tesné prehry so Sevillou a Valenciou či remíza s nováčikom z Las Palmas dáva španielskej súťaži zaujímavý náboj, ktorý dúfame potrvá až do závarečného kola. 

Ako správny kapitán strháva celé mužstvo k víťaztvám stopér Sergio Ramos, ktorému to v posledných zápasoch padá azda zo všetkého. Obdobnú streleckú produktivitu by s radosťou privítal nejeden slovenský útočník. Biely balet pod vedením svojho bývalého hráča Zinedine Zidana nestrieľa tak veľké množstvo gólov ako v minulých ročníkoch a to určite neteší všetkých skalných fanúšikov. Nechceme síce predbiehať dobu, ale menšia obmena kádra po vypršaní trestu bude v Madride určite viac ako nutná. Nikto z nás predsa nemladne... 

2. Juventus FC / Taliansko

Dlhší čas sme sa rozhodovali medzi prvou a druhou priečkou, pričom nakoniec sme sa rozhodli na striebornú pozíciu zaradiť aktuálneho majstra Talianska. Slávnejšie turínske mužstvo už od svojho návratu medzi domácu elitu opätovne patrí medzi európsku špičku, čo jasne potvrdila aj finálová účasť v Lige Majstrov v ročníku 2014/2015, kedy stroskotalo na Barcelone. Výkonnosť Juventusu má však aj po odchode Paula Pogbu do Manchestru United stúpajúcu tendenciu a vyzerá úradujúcemu španielskému majstrovi tak bude môcť oplatiť prehru spred dvoch rokov už vo štvrťfinále. 

V domácej Serii A nemá Stará dáma súpera už nejaký ten piatok a inak tomu nie je ani v tomto ročníku, čo už začína byť jemná nuda, takže veríme, že SSC, AS alebo Inter budú oveľa lepšou a silnejšou konkurenciou. Len zázrakom by mohol Juventus v aktuálnej sezóne prísť o domáci titul a vôbec by nás neprekvapil ani zisk double. Ofenzívny záprah v zložení Paulo Dybala-Gonzalo Higuaín je v súčasnosti po tom katalánskom azda najefektívnejší a so skromnosťou si dovolíme tvrdiť, že prvý menovaný Argentínčan už onedlho bude patriť medzi najväčšie hviezdy najpopulárnejšej hry na svete. Ako sa hovorí: "Čas ukáže". Keď ku všetkému pripočítame skalopevnú defenzívu na čele s legendárnym Gianluigim Buffonom, tak dostávame takmer nezastaviteľný kolos, teda aspoň na papieri. Už teraz sa tešíme na to, čo nám prinesie realita vo štvrťfinále LM. 

1. FC Bayern Munich / Nemecko

Tak a máme tu najlepší tím súčasnosti a ním je samozrejme nemecký šampión nabitý zvučnými menami. Áno, nejedná sa o žiadne veľké prekvapenie, teda minimálne pre skupinu ľudí, ktorí futbal sledujú detailnejšie. Aktuálne neexistuje iný klub, ktorý by bol tak výkonostne konzistentný ako práve mníchovsky Bayern dominujúci domácej Bundeslige aj v ročníku 2016/2017. 

Tím plný nemeckých reprezentantov je vhodne doplnený o hráčov ako Robert Lewandowski, David Alaba, Franck Ribéry, Arjen Robben či Thiago Alcantara a valcuje jedného súpera za druhým a nič nenasvedčuje tomu, že by sa daný fakt mal už čoskoro zmeniť. Taliansky lodivod Carlo Ancelotti v priebehu leta prevzal tím po odchádzajúcom Pepovi Guardiolovi a všetci veľmi dobre vieme, na akú súťaž je 57-ročný stratég špecialistom. Ak máte na mysli Ligu Majstrov, tak je to správne. Aj to bolo hlavným dôvodom angažovania charizmatického Carla, ktorý rozhodne napĺňa veľmi náročné očakávania vedenia. Londýnsky Arsenal síce sfúkol nemecky veľkoklub v osemfinále ako domček z karát, avšak Real bude s určitosťou oveľa ťažia prekážka na ceste za ušatou trofejou. Nechajme sa teda prekvapiť, či sa potvrdia naše slová o špecializácii Ancelotiho na spomínanú súťaž. 

Článok bol pripravený dňa 20.3.2017, čiže je možné, že niektoré uvedené čísla a fakty už aktuálne nemusia korešpondovať. Ďakujeme za porozumenie!

Domov
Zdieľať
Diskusia