Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2017, 11:31
Čas čítania 0:00
Weldin

5 vyspelých animovaných seriálov nielen pre deti, ktoré vás dostanú svojim depresívnym príbehom, geniálnymi sci-fi nápadmi či sviežim humorom

FILMY A SERIÁLY BOJACK HORSEMAN RICK AND MORTY
Uložiť Uložené

Tiež vás už nebaví počúvať, ako kedysi boli rozprávky lepšie? Týchto pár animákov vám dokáže, že to nemusí byť nutne pravda.

Nezáleží na tom, kedy ste sa narodili, väčšina z nás prežila svoje detstvo pri rozprávkach. Či už to bolo No Počkaj, Zajac,alebo Totally Spies - Špiónky, každý sme mali obľúbenú časť dňa, keď sme si po nekonečnom vystrájaní a žraní nervov rodičom sadli pred obrazovky a civeli na naše obľúbené animované seriály.  

V posledných rokoch však začal prevládať názor, že animácia stráca na kvalite. Napriek tomu, že by sme ľahko našli exempláre potvrdzujúce toto tvrdenie, nemožno podľa nich vytvoriť všeobecný obraz o súčasnom stave animácie. Pravdou totiž je, že toto médium prežíva v posledných pár rokoch svoju zlatú éru. To je práve zásluhou ľudí presvedčených, že animácia nemusí patriť len medzi detské žánre. Vďaka tomu vzniklo mnoho nevšedných kúskov, na pár z ktorých sa pozrieme v tomto článku. 

Regular Show (J. G. Quintel, 2010)

Zoznam začíname prvým počinom J. G. Quintela pre televíznu stanicu Cartoon Network. Tento animovaný seriál bol po prvý raz odvysielaný 14. augusta 2009, napriek tomu však museli diváci čakať až do jesene 2010, kým sa oficiálne začala jeho prvá sezóna. Po siedmich rokoch a šiestich Emmy nomináciách sa však Regular Show v januári 2017 so svojimi divákmi navždy rozlúčilo nádherným finále.

Odporúčané
RECENZIA: 7. séria Ricka a Mortyho vrátila seriál na vrchol. Je v nej však aj najhoršia epizóda celého seriálu RECENZIA: 7. séria Ricka a Mortyho vrátila seriál na vrchol. Je v nej však aj najhoršia epizóda celého seriálu 21. decembra 2023, 10:00

Dej je centrovaný na dvojicu kamarátov Mordecaia a Rigbyho. Modrá sojka a medvedík čistotný svojím nezáujmom o prácu sťažujú život svojmu šéfovi,  živému stroju na žuvačky. Možno to znie až príliš absurdne, treba však dodať, že postavy boli prevzaté z krátkeho študentského filmu od Quintela, sledujúceho príbeh dvoch zamestnancov benzínovej pumpy prežívajúcich efekty LSD.

Nebojte sa však, krása tohto seriálu spočíva práve v jeho nezmyselnosti. A hoci sa veľa moderných seriálov pokúša byť zaujímavým práve týmto spôsobom, Regular Show sa to podarilo vďaka svojim prepracovaným postavám a hlavne prekvapivej súvislosti deja, nesúceho sa v atmosfére osemdesiatych rokov. Ten sa zo začiatku zameriava na hlavnú dvojku a ich dobrodružstvá, zatiaľ čo neskoršie sezóny začnú pojednávať o vzájomných vzťahoch všetkých postáv. Tie sa väčšinou vzťahujú na bežné situácie, akými sú rozchody či vyhodenie z práce. Tým učí svojich divákov o nástrahách dospelosti a tomu, ako sa s nimi vysporiadať. Práve vďaka týmto témam a svojej prezentácii nám seriál pomôže uvedomiť si, že absurdita nie je vždy až taká nezmyselná a že všetko je možné vo svete ako je Regular Show.

5 vyspelých animovaných seriálov nielen pre deti, ktoré vás dostanú svojim depresívnym príbehom, geniálnymi sci-fi nápadmi či sviežim humorom
Zdroj: Cartoon Network

 

Gravity Falls (Alex Hirsch, 2012)

Na Slovensku a Česku známy ako Městečko Záhad, tento seriál sa k väčšine svojich divákov dostal cez televízny kanál Disney Channel. Keď však boli odvysielané jeho prvé epizódy, nikto ešte netušil, aký fanbase bude tento seriál mať v blízkej budúcnosti. Za posledných pár rokov sa stal jedným z najsledovanejších seriálov Disney Channel a neskôr sa dokonca zaradil medzi 50 najlepších animákov všetkých čias pomedzi klasiky, ako Simpsonovci, Looney Tunes a Futurama.

Odporúčané
Rick a Morty sú späť v šiestej sérii. Oplatí sa ešte seriál pozerať? Rick a Morty sú späť v šiestej sérii. Oplatí sa ešte seriál pozerať? 6. septembra 2022, 10:30

Príbeh sleduje osudy dvoch súrodencov - dvojičiek menom Dipper a Mabel na návšteve u svojho strýka v ospalej dedinke menom Gravity Falls. Od prvého momentu pochopia, že ospalé mestečko nie je až také ospalé, ako sa im na prvý pohľad zdalo. Postupne zisťujú, že ich okolie sa hmýri mýtickými bytosťami a príšerami akoby priamo z hororu a že v pivniciach domov sa ukrývajú desivé tajomstvá, skryté pred nič netušiacimi obyvateľmi. Možno tu cítiť istú podobnosť s klasikou Twin Peaks, autorom neskôr odhalenú ako jednu zo svojich najsilnejších inšpirácií.

Hlavné postavy Dipper a Mabel sú inšpirované tvorcom Alexom Hirschom a jeho sestrou – dvojičkou Ariel. Príbeh má podľa Alexa znázorňovať naháňanie dospelosti, stratu nevinnosti a opisovať následky a riešenia rodinných nezhôd. A naozaj sa mu to darí výborne, takže pokiaľ ešte nepoznáte spoilery na tento úžasný seriál, odporúčame pozrieť si ho, kým vám niekto neprezradí jeho najväčšie tajomstvá.

5 vyspelých animovaných seriálov nielen pre deti, ktoré vás dostanú svojim depresívnym príbehom, geniálnymi sci-fi nápadmi či sviežim humorom
Zdroj: Disney XD

Over the Garden Wall (Patrick McHale, 2014)

Ďalšou položkou na zozname je pomerne krátky, no nádherný animák z roku 2014. Príbeh dvoch bratov stratených  v lese hľadajúcich cestu von zahreje srdcia každého diváka a so svojím nádherným prostredím a postavami sa aj ľahko zapíše do ich pamätí. Z nášho zoznamu je Over the Garden Wall jediným počinom držiacim sa zaužívaných Disneyovských vizuálov, takže si môžeme povedať, že ani klasická rozprávka ešte stále nezomrela. V tejto forme je však stále schopný pojednávať o témach v ostatných rozprávkach sa len zriedka vyskytujúcich.

Over the Garden Wall má síce len 10 epizód po 20 minút, no v tomto čase dokáže vyrozprávať príbeh o strate, strachu, a bratských nezhodách. Polarita dvoch hlavných postáv vnáša do deja dynamiku známu z mnohých podobných príbehov, ale pomocou prostredia a atmosféry dokáže aj toto klišé pretvoriť do vlastného, unikátneho štýlu.

Odporúčané
RECENZIA: 5. séria Ricka a Mortyho RECENZIA: 5. séria Ricka a Mortyho 7. septembra 2021, 13:30

Keďže seriál sa celý odohrá v dobe 200 minút, ťažké by bolo hovoriť o deji bez toho, aby sme prezradili niečo dôležité. Stačí povedať, že v každej epizóde sa stretávame so zaujímavými stvoreniami, vidíme takmer rozprávkovo nádherné miesta a  ponurú atmosféru, na ktorej si seriál zakladá. Myslím, že viac už o ňom povedať netreba, aj tak je najlepšie si ho pozrieť a prežiť sám, čo jeho časovo nenáročný formát dovolí aj zamestnanejším ľuďom.

5 vyspelých animovaných seriálov nielen pre deti, ktoré vás dostanú svojim depresívnym príbehom, geniálnymi sci-fi nápadmi či sviežim humorom
Zdroj: Cartoon Network

Rick and Morty (Justin Roiland, Dan Harmon, 2013)

O tomto seriáli ste už určite počuli. V posledných mesiacoch si prilákal množstvo divákov, momentálne netrpezlivo prosiacich o najnovšiu sériu. Svojich fanúšikov si však určite zaslúži. Pamätáte na absurditu Regular Show? Rick and Morty vzalo podobný koncept absurdného sveta a posunulo ho na úplne novú úroveň.

Tento animák rozpráva príbeh o alkoholickom vedcovi  Rickovi a jeho vnukovi Mortym. Spolu sa vydávajú na absurdné dobrodružstvá naprieč dimenziami a alternatívnymi vesmírmi. Každá epizóda prináša nový a svojský koncept, tak ako aj odpoveď na otázky, na ktoré sme sa radšej nikdy nepýtali. Seriál výborne spracováva ideu sveta s neobmedzenými možnosťami, od hovoriacich oblakov po kričiace slnká. Nič v tomto príbehu nepripomína čokoľvek, čo ste už videli. Divákovi je ponúknutý jedinečný pohľad na náboženstvo, otázku stvorenia a morálne zásady. 

Adresované však nie sú len všeobecné otázky existencie. Väčšina postáv funguje aj ako stelesnenie rôznych psychických problémov ako depresia či komplex menejcennosti. Všetky tieto problémy sú vyobrazené a riešené pomocou chovania postáv či skrytými správami objavujúcimi sa po celú dobu seriálu. Rick and Morty vzalo bežné problémy a ponúklo nám na ne nový pohľad.  A navyše je to geniálne spracované s množstvom sci-fi nápadov a humorom, ktorý vás neraz dostane do kolien. 

5 vyspelých animovaných seriálov nielen pre deti, ktoré vás dostanú svojim depresívnym príbehom, geniálnymi sci-fi nápadmi či sviežim humorom
Zdroj: Adult Swim / Cartoon Network

 

BoJack Horseman (Raphael Bob-Waksberg, 2014)

Zo všetkých pokusov o poriadnu animovanú drámu, BoJack Horseman je ten, ktorý si zaslúži najväčšiu pozornosť. Podarilo sa mu totižto vyrozprávať perfektný príbeh cez nedokonalé médium. Napriek svojmu absurdnému vzhľadu je prekvapivo seriózny a niekedy dokáže diváka zasiahnuť príliš blízko pri srdci. Rozpráva nám príbeh deprimovaného herca na dôchodku a sleduje, ako prežíva svoje vlastné problémy. Medzi tie patrí napríklad neschopnosť zmieriť sa s pominuteľnosťou slávy, stratou ľudí navôkol či nenávisť voči sebe samému.

Odporúčané
Recenzia: 4. séria Ricka a Mortyho dokazuje, že stále ide o najzábavnejší animovaný seriál Recenzia: 4. séria Ricka a Mortyho dokazuje, že stále ide o najzábavnejší animovaný seriál 2. júna 2020, 13:49

Počas vývoja príbehu postupne odkrývame jeho životný príbeh a objavujeme korene jeho nedokonalostí. Postavy okolo neho nám ukazujú dopad egocentrických akcií na jeho okolie, zatiaľ čo sami sú výborne rozvinuté a riešia vlastné problémy. Nie všetko sa však točí len okolo slávy. Seriál ukazuje na postavách problémy sociálnej úzkosti, sexuálnej identity či neschopnosti milovať. Po pár sériách je očividné, že každá postava má svoj vlastný príbeh prelínajúci sa s ostatnými, čo niekedy nekonči práve najlepšie.

5 vyspelých animovaných seriálov nielen pre deti, ktoré vás dostanú svojim depresívnym príbehom, geniálnymi sci-fi nápadmi či sviežim humorom
Zdroj: Netflix

Okrem osobných problémov sa BoJack Horseman zaoberá aj temnou stránkou Hollywoo(d)u. Hovorí o komerčnosti a nezáujme spoločnosti, ukazuje, ako skutočne vyzerá zákulisie slávy a príbehy ľudí objavujúcich sa každodenne na obálkach časopisov. So skvelou zvučkou, prepracovaným príbehom a dych vyrážajúcimi nápadmi, BoJack Horseman je jeden z najrealistickejších  seriálov za posledných pár rokov. A aj napriek tomu, že hlavný protagonista je kôň, je prekvapivo jednoduché stotožniť sa s ním a porozumieť mu. 

V prípade, že by ste sa mali podľa jednej epizódy rozhodnúť o tom, či tomu dáte šancu, skúste 3x04 - Fish in the Water. Jedna z najlepších seriálových epizód vôbec. 

5 vyspelých animovaných seriálov nielen pre deti, ktoré vás dostanú svojim depresívnym príbehom, geniálnymi sci-fi nápadmi či sviežim humorom
Zdroj: Netflix

Aké animované, netradičné a vskutku kvalitné seriály by ste odporučili vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia