Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2017, 9:55
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Konkurent Tesly, rekordne tenká 4K TV alebo laptop s tromi displejmi. 8 najlepších TECH noviniek z CES 2017

TECH
Uložiť Uložené

Toto sú najmodernejšie spotrebiteľské technológie.

Dnes už nesmierne populárna šou spotrebiteľskej elektroniky nám od roku 1967 predvádza technologické inovácie, ktoré poskytujú ako-takú predstavu, akým smerom sa bude trh nadchádzajúce mesiace uberať. A výnimkou, samozrejme, nie je ani CES 2017, kde sme mali príležitosť vidieť niekoľko naozaj zaujímavých noviniek od viacerých renomovaných spoločností, a to vrátane juhokórejskej špičky Samsung či LG. V americkom Las Vegas sa však počas uplynulých dní objavil i ambiciózny čínsky elektromobil nesúci menej známu značku Faraday Furure, okolo ktorej je poslednú dobu čoraz rušnejšia atmosféra. Pokročilý hardvér modelu FF 91 umožňuje na jedno nabitie batérie prejsť nadštandardne dlhú vzdialenosť a tiež rýchliť z 0 na 96,6 km/h iba za 2,4 sekundy. Za zmienku ale určite stojí aj senzormi vybavený Android bicykel alebo prototyp inteligentných hodiniek s tak tenkou konštrukciou, že jej hrúbka nepresahuje hrúbku platobnej karty. Zaujíma ťa viac? Tak sa poď pozrieť na detaily i ďalšie čerstvo predstavené kúsky.

4K, OLED, štýl a LG

Áno, všetky tieto charakteristiky prislúchajú 2,6 milimetra hrubej televízii, ktorá po zavesení na stenu pripomína skôr obraz umelca, ako to, čím naozaj je. Nová 4K OLED TV od spoločnosti LG ponúka takzvaný "Picture on Wall" dizajn plný minimalistických prvkov, čo možno vidieť na extrémne tenkých rámikoch po všetkých hranách špičkového panelu. OLED technológia mu zabezpečuje ako zobrazovanie reálnejšej čiernej, tak aj pestrejšie podanie ostatných farieb. Vynovený modelový rad W7 sa môže okrem iného pochváliť i o 25 percent vyšším jasom, takmer celým farebným priestorom DCI-P3 alebo zlepšenou antireflexnou ochranou. Všetky nevyhnutné porty nájdeme umiestnené na štýlovo vyzerajúcom SoundBare vybavenom audio technológiou Dolby Atmos

Konkurent Tesly, rekordne tenká 4K TV alebo laptop s tromi displejmi. 8 najlepších TECH noviniek z CES 2017
Zdroj: LG

Dizajn meniace smartwatch

Aj keď ide ešte stále iba o nedokončený prototyp, za zmienku nepochybne stoja. Nadchádzajúca generácia inteligentných hodiniek Sony FES Watch U totiž svojou netradičnou konštrukciou pripomína zariadenie zo sci-fi filmu, ktoré zvládne meniť ako farbu, tak aj vizuálnu vzor na remienkoch. Umožňuje to prítomný e-ink displej s flexibilnými vlastnosťami, ktorý pokrýva celý povrch futuristických smartwatch. A hoci sa prototyp objavil už počas CES 2017 pod priehľadnou pokrývkou, dátum príchodu dokončenej verzie medzi spotrebiteľov je ešte stále vo hviezdach. Záujem by však určite bol. Kto by si predsa nechcel každý jeden deň meniť vzhľad hodiniek na zápästí bez toho, aby musel niečo fyzicky meniť?

Konkurent Tesly, rekordne tenká 4K TV alebo laptop s tromi displejmi. 8 najlepších TECH noviniek z CES 2017
Zdroj: gizmodo.com

Tri monitory a jeden laptop

Jedna z dvoch veľkých noviniek z dielne na herný priemysel zameraného Razeru predstavuje netradičný laptop disponujúci nie jedným, ale rovno tromi zobrazovacími panelmi, ktoré sú vďaka sofistikovanému a flexibilnému mechanizmu umiestnené na ľavej aj pravej strane hlavného monitora, čo používateľovi pri hraní výrazne rozšírili perspektívu. Každý displej má 17,3-palcovú uhlopriečku a jemné 4K rozlíšenie, pričom kvalitu delenia obrazu do troch vzájomné prepojených častí zabezpečuje technológia NVIDIA Surround View. Hardvér tohto taktiež prototypu pod označením Project Valerie pozostáva z výkonnej grafickej karty GeForce GTX 1080, nízko-profilovej mechanickej klávesnice alebo až 32 GB operačnej pamäte RAM

Konkurent Tesly, rekordne tenká 4K TV alebo laptop s tromi displejmi. 8 najlepších TECH noviniek z CES 2017
Zdroj: Razer

Zabudni na Teslu, toto je FF 91

Vyzerá to tak, že modernej americkej automobilke zameranej na produkciu vozidiel s elektrický pohonom začne už onedlho konkurovať ďalší významný hráč. Spoločnosť Faraday Future predviedla na tohtoročnom CES elektromobil, ktorý sa môže svojou rýchlosťou a výdržou batérie postaviť aj tomu najlepšiemu z aktuálnej ponuky Tesly. FF 91 dokáže na jedno nabitie prejsť až okolo 700 kilometrov, pričom samotný výkon dosahuje šialených 1 050 koní a krútiaci moment zase hodnotu 1 800 N.m. Keď zoberieme do úvahy, že pôjde o sériovo vyrábaný model, tak akcelerácia z nuly na stovku iba za 2,4 sekundy stojí naozaj za to.

Bicykel so systémom Android

Operačný systém s logom zeleného polo-robota si našiel cestu do viacerých typov produktov zo spotrebiteľského trhu, nielen do mobilných telefónov, hodiniek alebo automobilov. A nedávno predstavenú dvojkolesovú novinku od menej známej značky LeEco môžeme považovať za skvelý príklad. Tá pozostáva z dvoch hlavných častí - bežného bicyklu a odolnejšej elektroniky vrátane dotykového displeja. Zobrazovací panel je umiestnený tak, aby sme mali k informáciám, ako je napríklad smer navigácie či aktuálna rýchlosť, čo najpraktickejší prístup. Čínsky výrobca preto zvolil stred kormidla. Zber dát zabezpečujú prítomné senzory a o prísun nevyhnutnej elektrickej energie sa stará až 6 000 mAh batéria. Zákazníci majú však na výber až z dvoch vizuálne aj konštrukčne rozdielnych modelov. Jeden využijú pri horských a druhý pre zmenu pri cestných podmienkach.

Konkurent Tesly, rekordne tenká 4K TV alebo laptop s tromi displejmi. 8 najlepších TECH noviniek z CES 2017
Zdroj: LeEco

4K projektor pre gejmerov

Razer nám počas šou spotrebnej elektroniky okrem herného laptopu so 180-stupňovým uhlom pohľadu predviedol i špeciálny projektor s interným pomenovaním Project Ariana, ktorého úloha spočíva v rozšírení herného prostredia priamo na stenu za monitorom. Výhoda spočíva v tom, že nás také vizuálne obohatenie viac pohltí do hrania, z čoho automaticky plynie citeľne lepší zážitok. A aby počas projekcie nevznikali kvôli nábytku v miestnosti nežiadané artefakty, hardvérová výbava obsahuje aj kamery umožňujúce detekciu hĺbky záberu, čo projektoru poskytne všetko potrebné na automatickú kalibráciu obrazu

Konkurent Tesly, rekordne tenká 4K TV alebo laptop s tromi displejmi. 8 najlepších TECH noviniek z CES 2017
Zdroj: Razer

Motorka, ktorá len tak nespadne

Na podujatí CES 2017 zažil premiéru aj technologicky unikátny asistent riadenia pre motocykle, ktorý popiera fyzikálne zákony. Funkcionalita Rider Assist pochádza z vlastného vývoja japonskej spoločnosti Honda, pričom tá ju v Las Vegas demonštrovala prostredníctvom praktickej ukážky. Nie, reč tu tentokrát nie je o gyroskopoch, ale o neobyčajnom technologickom riešení, kde sa všetko točí okolo vysúvania alebo zasúvania predného kolesa. To už pochopiteľne záleží iba od aktuálnej potreby inteligentného systému, aby tak dokázal dopravný prostriedok udržať vzpriamený za akýchkoľvek podmienok. Asistent sa navyše dá kedykoľvek zapnúť alebo vypnúť, takže ak používateľ motorky uzná za vhodné, že ho v danej chvíli nepotrebuje, ja na ňom, či ho ponechá aktívny. 

Rozšírená realita v smartfóne

Taiwanský výrobca elektroniky predstavil dvojicu Android smartfónov s výrazne rozdielnym zameraním. Asus ZenFone 3 Zoom sa pýši špičkovou výbavou pre milovníkov fotografovania a ZenFone AR, ako už naznačuje samotný názov, disponuje kapacitami umožňujúcimi rozšíriť realitu okolo nás o virtuálne objekty, ktoré uvidíme priamo na jeho displeji. Model AR má ozrutnú 5 000 mAh batériu, tenučkú a ľahkú konštrukciu, minuloročný high-end čipset Snapdragon 821 alebo až 8 GB operačnú pamäť. A rovnako mu nechýba podpora pre technológiu Tango či Daydream VR, čo je vlastne softvérové rozšírenie operačného systému, aby mohol byť smartfón použitý ako nevyhnutná súčasť VR headsetu od Googlu.

Konkurent Tesly, rekordne tenká 4K TV alebo laptop s tromi displejmi. 8 najlepších TECH noviniek z CES 2017
Zdroj: Asus
Domov
Zdieľať
Diskusia