Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. mája 2016, 13:36
Čas čítania 0:00
Simi

Hľadaj tajné skrýše po celom svete a zbieraj za ne body. Stačí ti mobilná aplikácia a chuť po dobrodružstve!

TECH
Uložiť Uložené

Zapojiť sa môže každý. Turistika, navigácia a GPS, to je v skratke dobrodružný geocaching.

Ak si dobrodružný typ, máš rád prechádzky, prírodu a si milovníkom hádaniek, tento článok je určený pre teba! Hovoríme o voľnočasovej aktivite, pri ktorej hráči pomocou prístroja GPS hľadajú v mestách alebo v prírode ukryté skrýše „geocaches“ („kešky“) a spoznávajú pritom krásy daného regiónu či organizujú rôzne podujatia vzdelávaco-športového charakteru. Ľudia sa tejto "hipsterskej" zábavke začali venovať v roku 2000 v USA, keď Bill Clinton zrušil umelú odchýlku GPS signálu, čím sa výrazne zlepšila presnosť navigačného systému.

Hľadaj tajné skrýše po celom svete a zbieraj za ne body. Stačí ti mobilná aplikácia a chuť po dobrodružstve!
Zdroj: peanutsorpretzels.com

Skrýše sú umiestnené na voľne prístupných miestach kdekoľvek po svete. V horách, mestách, niekedy aj pod hladinou jazier. No hlavne by mali byť na pekných a zaujímavých miestach, ktoré chce zakladateľ skrýše ukázať ostatným hráčom. Nezriedka majú skrýše aj zaujímavý príbeh, ktorý sa k danému miestu či pamiatke viaže.

Hľadaj tajné skrýše po celom svete a zbieraj za ne body. Stačí ti mobilná aplikácia a chuť po dobrodružstve!
Zdroj: nationaltrust.org.uk

Každá "keška" má osobitý názov, vlastnú súradnicu a zvyčajne aj popis, čím je významné miesto jej úschovy. Záleží od zakladateľov skrýš, aká bude práve ta ich schránka. Pri každej z nich máš napísanú jej náročnosť, terén a veľkosť. Medzi atribútami schránky sa dozvieš, či je prechádzka vhodná pre deti, domácich miláčikov, či je v blízkosti dostupné parkovisko a koľko času ti približne zaberie. Ak je autor schránky veľkorysý, môžeš sa dočkať aj malej nápovedy. Po nájdení je potrebné urobiť o tom záznam v zápisníku aj na internete a tým sa podeliť o zážitky s ostatnými.

Hľadaj tajné skrýše po celom svete a zbieraj za ne body. Stačí ti mobilná aplikácia a chuť po dobrodružstve!
Zdroj: thismamaloves.com

Cieľom hry je nájsť čo najviac "kešiek" a užiť si voľné chvíle v prírode. Nehrá sa o žiadnu cenu, peniaze, ani odmenu, ide o to, aby užívateľ zmysluplne využil voľný čas, natrafil na miesta preňho (možno) neznáme a spríjemnil si deň prechádzkou. Tiež sa organizujú stretnutia, kde sa zhromažďujú nadšenci tejto zábavy a hľadanie skrýš podnikajú spolu, prípadne sa podelia o nezabudnuteľné zážitky. 

Slovenské zastúpenie hľadačov sa slušne rozrastá a tiež nemáme núdzu ani o skrýše na našom území. V roku 2014 sa prvýkrát na Slovensku usporiadal megaevent pre milovníkov geocaching-u. Stretnutie sa konalo v Čunove a tešilo sa obrovskému záujmu ľudí. Ak si sa zrazu nezúčastnil, nezúfaj! 2.-3.septembra 2016 máš šancu to napraviť a dostaviť sa opäť do Čunova, kde bude pripravený bohatý program pre deti, ale i dospelých. 

Princíp geocaching-u ti môže priblížiť aj nasledujúce video.

Najbližšie skrýše a ich súradnice môžeš nájsť na oficiálnej stránke hry, no námahu ti určite ušetrí aplikácia, ktorá je prístupná na App Store i Google play.

Domov
Zdieľať
Diskusia