Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2016, 16:04
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Špičkový foťák s laserom, Hi-Fi audio a kovové telo. Nový smartfón HTC 10 poteší tých najnáročnejších

TECH
Uložiť Uložené

Po menšom oneskorení sme sa predsa len dočkali. Ďalšia generácia prémiového modelového radu od taiwanského výrobcu prináša niekoľko zaujímavých inovácií vrátane jednoduchšieho názvu.

Po mesiacoch špekulácií a únikov viacerých fotografií s konštrukčným prevedením neznámeho smartfónu so značkou HTC vyšlo na povrch, že to, čo sme doteraz mali príležitosť vidieť vďaka neoficiálnym materiálom, bolo nakoniec jedným z prototypov čerstvej novinky s operačným systémom Android. Kovové unibody telo HTC 10 dostalo vynovený vizuálny vzhľad, fotoaparát s veľkými pixelmi, zaostrovanie prostredníctvom laseru či jemné rozlíšenie displeja. A nezabudlo sa ani na elegantné ochranné sklo v 2.5D tvare, skvelý zvukový výstup pre audiofilov alebo rýchly biometrický senzor, ktorý je umiestnený hneď pod zobrazovacím panelom. To však ani zďaleka nie je všetko, pretože popri predstavovaní padlo slovo aj o super rýchlom nabíjaní, ktoré by malo doplniť 50% priemerne veľkej batérie iba za 30 minút.

Dizajn nového HTC 10 prešiel niekoľkými badateľnými zmenami. Pri prvom pohľade vám padnú do očí najmä zbrúsené hrany a chýbajúce reproduktory. Tie mala predchádzajúca generácia umiestnené na prednej strane v hornej aj dolnej časti prémiovo vyzerajúcej konštrukcie z jedného kusu hliníku. Po vizuálnej stránke sa tohtoročná vlajková loď podobá na vyšší mid-range model One A9 z konca minulého roka. Všimnúť si to môžeme napríklad na prítomnosti rovnako vytvarovaného skla Gorilla Glass, ktoré tentokrát pokrýva celú prednú plochu. Niekoľko charakteristický čŕt má ale aj od predchodcu One M9, a to hlavne na zadnej strane. Vedľa kapacitného Home tlačidla s integrovaným senzorom na čítanie odtlačkov prstov sú umiestnené ďalšie dve kapacitné tlačidlá. 3.5 mm jack na pripojenie slúchadiel alebo externých reproduktorov premiestnil výrobca do vrchnej časti, čo nepredstavuje zrovna praktické riešenie.

Špičkový foťák s laserom, Hi-Fi audio a kovové telo. Nový smartfón HTC 10 poteší tých najnáročnejších

Najvýraznejšou technologickou inováciou je foto senzor s UltraPixel technológiou a laserom na bleskové zaostrovanie. A hoci má len 12 megapixelov, veľkosť jednotlivých pixelov dosahuje až 1.55 mikrometra, takže fotografovanie za zlých svetelných podmienok nám umožní vyhotoviť nadštandardne kvalitné zábery. Dôležitú rolu tu však bude určite hrať aj optická stabilizácia obrazu a clona f/1.8, ktorou disponoval špičkový fotomobil LG G4. Fotoaparát v HTC 10 dostal od odborníkov z webu DxOMark rovnaký počet bodov ako Samsung Galaxy S7 edge, ktorý sa momentálne nachádza na úplnom vrchole rebríčka. Sklamať by nás nemali ani selfie fotky, pretože predný 5 MPx senzor ponúka rovnakú clonu, optickú stabilizáciu a tiež celkom veľké pixely (1.34 mikrometra). So širokouhlým záberom s rozsahom až 86 stupňov navyše zachytíme oveľa viac detailov.

V útrobách novinky nájdeme výkonný čipset Snapdragon 820 s maximálnym taktom 2.2 GHz, 4 GB operačnú pamäť RAM, 3000 mAh batériu s podporou pre Quick Charge 3.0 alebo 32/64 GB interné úložisko vrátane slotu pre microSD kartu do 2 TB. LCD displej má uhlopriečku 5.2-palca, lepšie podanie farieb, citlivejšiu dotykovú vrstvu a obsah dokáže zobrazovať v Quad HD rozlíšení, pričom hustota pixelov dosahuje slušných 563 pixelov na palec. Podstatnou súčasťou technického vybavenia je aj certifikovaný Hi-Res zvuk. 24 bitový prevodník DAC spolu s integrovaným zosilňovačom a vylepšenými BoomSound reproduktormi, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa obojstranného USB Type-C slotu, zabezpečia dokonalý audio zážitok ako pri počúvaní hudby, tak aj pri pozeraní filmov.

HTC 10 príde na pulty obchodov niekedy počas mája v dvoch farebných prevedeniach. Cenovka by sa mala pohybovať okolo 700 eur.

Špičkový foťák s laserom, Hi-Fi audio a kovové telo. Nový smartfón HTC 10 poteší tých najnáročnejších
Špičkový foťák s laserom, Hi-Fi audio a kovové telo. Nový smartfón HTC 10 poteší tých najnáročnejších

Technické špecifikácie HTC 10:

  • 5.2-palcový LCD displej v Quad HD rozlíšení
  • čipset Snapdragon 820
  • 4 GB RAM
  • 32 alebo 64 GB úložisko + slot pre microSD kartu
  • 12 MPx hlavný UltraPixel fotoaparát s laserom a dvojitým LED bleskom (1.55 μm pixely, OIS, f/1.8)
  • 5 MPx predný fotoaparát (1.34 μm pixely, OIS, f/1.8)
  • 3000 mAh batéria s rýchlym nabíjaním Quick Charge 3.0
  • USB 3.1, Type-C slot
  • Android 6.0 Marshmallow + nadstavba Sense
Anketa:
Páči sa ti nový HTC 10?
Áno
Nie
Áno
77 %
401 Hlasov
Nie
23 %
118 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia