Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2015, 14:21
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Kličko bude mať s Furym odvetu. Má ešte Ukrajinec šancu na všetky opasky, alebo ich získa Wilder, Povetkin či Fury?

ŠPORT BOX TYSON FURY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Štyria svetoví boxeri v ťažkej váhe majú šancu do konca budúceho roka získať všetkých 5 titulov v ťažkej váhe. Bude ich nosiť práve Ukrajinec?

Určite je medzi vami viacero takých, ako ja. Máme radi box, radi sa naň pozeráme, no sústredíme sa len na tie najočakávanejšie zápasy alebo proste ingorujeme väčšinu duelov. Osobne som nevynechal Kličkove zápasy za posledných pár rokov, ničím iným sa ale veľmi chváliť nemôžem. Aj pre takýchto ľudí som pripravil dnešný článok, v ktorom si povieme, čo bude nasledovať po poslednom víkende a kto sa najbližšie pobije o všetkých 5 opaskov v ťažkej váhe.

Máme za sebou mimoriadny a historický zápas. Vladimír Kličko podľahol na body jednohlasne Tysonovi Furymu v sobotu v Dusseldorfe a prišiel tak o všetky svoje cenné opasky. Fury je tak novým majstrom, avšak stále sa nemôže pýšiť, rovnako ako Vladimír, titulom Undisputed Boxing Champion. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, keby nebolo bratského sľubu Kličkovcov, ktorý dali matke ohľadom toho, že spolu nikdy nenastúpia do ringu, už dávno by jeden z nich mal na sebe všetkých 5 opaskov (WBA, WBO, WBC a IBF + IBO). Vitalij sa už nejaký ten piatok venuje politike a jeho niekdajší pás WBC dnes drží Deontay Wilder. Aby som to ale upresnil, napríklad také WBO vzniklo až v roku 1988 a odvtedy sa ešte nikomu nepodarilo vlastniť všetky hlavné opasky. Komu sa to podarí budúci rok, navždy vstúpi do histórie. A ak by to bol Kličko, ktorý spolu s bratom istý čas vyrastali a učili sa aj v bývalom Československu, ja osobne by som bol veľmi nadšený. 

Kličko bude mať s Furym odvetu. Má ešte Ukrajinec šancu na všetky opasky, alebo ich získa Wilder, Povetkin či Fury?


Ten nedávno prehlásil, že chce všetky opasky, a tak koncom budúceho roka jednoznačne bude bojovať proti Vladimirovi alebo Tysonovi. Prečo práve proti Vladimirovi, keďže ten svoje opasky stratil? Nuž, v zmluve s Tysonom bola aj klauzula o odvete v prípade Ukrajincovej prehry, takže môžeme očakávať, že sa jej dočkáme niekedy v apríli/máji. Ibaže by Tyson chcel predtým ešte jeden zápas. Ak by však tituly obhájil, išiel by koncom budúceho roka proti Wilderovi, kde by o opasky mohol prísť a Klička by tak čakala náročná cesta za získaním všetkých ocenení. Wilder ale ešte v januári boxuje so zatiaľ neznámym súperom, avšak už na jar sa postaví proti Rusovi Alexandrovi Povetkinovi, ktorý v profesionálnej kariére prehral iba raz. Áno, hádate správne, bolo to práve s Vladimirom pred dvomi rokmi a myslím, že všetci máme tento zápas ešte v pamäti. Kto sa teda koncom budúceho roka môže pobiť o všetky opasky?

  1. Alexander Povetkin v prípade, že porazí Deontaya Wildera
  2. Deontay Wilder v prípade, že porazí Povetkina
  3. Tyson Fury v prípade, že obháji opasky v odvete proti Kličkovi
  4. Vladimir Kličko v prípade, že znovu získa opasky od Furyho a dohodne sa na zápase s Wilderom
  5. Niekto celkom iný, kto by mohol poraziť Wildera a vyzvať vlastníka zvyšných opaskov

Fury si v sobotu tituly jednoznačne zaslúžil, aj keď sa svojou psychologickou hrou mnohým ľuďom zhnusil. Treba však jeho kvality uznať a tešiť sa, že konečne nastal ten zlom. Buďto bude ten boj o opasky zaujímavejší, alebo sa Klitschko vzchopí a v ďalších zápasoch ukáže, prečo bol 11 rokov neporazený a prečo je nekorunovaným kráľom 21. storočia. Každý by sa potešil, keby miesto taktizovania predviedol konečne poriadny box, pretože má všetky predpoklady na to, aby svojho súpera rozniesol. V odvete už nemá čo stratiť, naopak, môže získať všetko späť, a tak čakáme, že to bude stáť za to. Zatiaľ sa ale nevie, kedy presne sa jej dočkáme a čo bude nasledovať. Je však možné, že koncom budúceho roka tu budeme mať šampióna vlastniaceho všetky opasky v ťažkej váhe. Samozrejme, môžu nastať komplikácie, Povetkin môže poraziť Wildera a nebude mať záujem vyzvať niekoho z dvojice Kličko/Fury, ale to je najmenej pravdepodobná možnosť. V každom prípade, Kličko by sa mal poponáhľať.

Kličko bude mať s Furym odvetu. Má ešte Ukrajinec šancu na všetky opasky, alebo ich získa Wilder, Povetkin či Fury?


Wilder má na konte 35 víťazných zápasov, z toho 34 K.O. a žiadna prehra, to sú štatistiky, pri ktorých zbystrí pozornosť aj ten najväčší ignorant. "The Bronze Bomber", ako znie jeho prezývka, má porovnateľnú výšku i rozpätie rúk ako Ukrajinec. Mnoho odborníkov i fanúšikov ho pasuje za boxera, ktorý preruší dominanciu Dr. Steelhammera. Naviac je momentálny držiteľ najhodnotnejšieho opasku - WBC, ktorý dlhé roky vlastnil Vitalij Kličko. Špekuluje sa, že januárovým súperom bude niekto z dvojice Szpilka/Glazkov, takže by mohlo ísť o ďalší pozoruhodný zápas. Viac o ňom a o boxeroch, ktorí mali v očiach kolegu Phariho Vladimíra poraziť, sa dočítate tu. Kto je vašim favoritom pre zisk všetkých 5 titulov?


TOP 10 svetového ratingu v ťažkej váhe

1. Tyson FURY (25-0-0, 18 KO) 1069 bodov – 27 rokov (WBA super, WBO, IBF a IBO)
2. Wladimir KLIČKO (64-4-0, 53 KO) 970 bodov – 39 rokov
3. Alexander POVETKIN (30-1-0, 22 KO) 702 bodov – 36 rokov (Strieborný WBC)
4. Deontay WILDER (35-0-0, 34 KO) 567 bodov – 30 rokov (WBC)
5. Kubrat PULEV (21-1-0, 11 KO) 547 bodov – 34 rokov
6. Vyacheslav GLAZKOV (21-0-1, 13 KO) 538 bodov – 31 rokov (USBA)
7. Malik SCOTT (38-2-1, 13 KO) 381 bodov – 35 rokov
8. Erkan TEPER (15-0-0, 10 KO) 369 bodov – 33 rokov (EBU a Interkontinentální IBF)
9. Joseph PARKER (16-0-0, 14 KO) 363 bodov – 23 rokov (WBO oriental)
10. Antonio TARVER (31-6-1, 22 KO) 353 bodov 47 rokov

Domov
Zdieľať
Diskusia