Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júla 2014, 11:57
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

MÓDA MICHAEL JORDAN NIKE
Uložiť Uložené

Po zisku titulu s tímom univerzity v Severnej Karolíne a zlatej medaile, ktorú si doniesol z olympijských hier v Los Angeles bol Michael Jordan v roku 1984 jednoznačne hráčom

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Po zisku titulu s tímom univerzity v Severnej Karolíne a zlatej medaile, ktorú si doniesol z olympijských hier v Los Angeles bol Michael Jordan v roku 1984 jednoznačne hráčom, po ktorom by túžil snáď každý tím NBA. V drafte si ho tak, ako už určite všetci dávno vedia, vybralo Chicago Bulls, no okrem toho približne v rovnakom čase podpísal Michael aj deal s Nike, ktorý mu zabezpečil na tú dobu  rozprávkových $2.5 milióna + royalties. To, že dostal od Nike také peniaze bolo aj predzvesťou toho, že sa na ňom nechystá šetriť a tak sa s ním zaobchádzalo naozaj ako v bavlnke

2 Chainz Michael Jordan s výberom tých najlepších hráčov NBA počas Slam Dunk Contestu v roku 1985

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Na čase však bolo vytvoriť konečne prvú siluetu z rady Air Jordan a tu prichádza na scénu dizajnér a jeden z najvýznamnejších ľudí vo svete tenisiek, Peter Moore. Tento chlapík z Británie mal totiž v posledných rokoch pod taktovkou napríklad divíziu interaktívneho zábavného biznisu v Microsofte, hracie konzoly Xbox a Xbox 360, americkú divíziu firmy SEGA a od roku 2007 dokonca aj divíziu EA Sports. Okrem toho však v minulom tisícročí stihol redizajnovať pôvodné three stripes logo adidas a v neposlednom rade položil základné kamene dizajnu Air Jordan 1. Tie sa síce už od začiatku podobali na množstvo vtedajších siluet ako Air Force 1, Terminator alebo Dunk, no svoj hendikep využili ako výhodu.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Jeden z prvých konceptov hybridného prevedenia Air Jordan 1 s wings logom Nike a polyuretánovou podrážkou ako na AJ 2, ktorá mala zabezpečiť rýchlejšiu výrobu samotných tenisiek. Tento model sa však nikdy do predaja nedostal.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Takmer úplne bez technických vymožeností totiž dokázali tenisky uspieť len vďaka svojim farebným prevedeniam a faktu, že ich na palubovkách NBA nosil práve MJ. Na svoju dobu bolo dosť revolučné aj samotné okrídlené logo s loptou, ktoré sa nachádza nad swooshom a rovnako ako tenisky ho dizajnoval Peter Moore. Pôvodne sa predávali s cenovkou $65, čo z nich v tej dobe spravilo okamžite jedny z najdrahších basketbalových tenisiek na trhu.

Svoj podiel na úspechu niesol však aj najväčší marketingový ťah minulého storočia, v ktorom ako už určite všetci dobre vedia, Michael nosil na palubovkách Black/Red prevedenie AJ1 aj napriek tomu, že boli vedením NBA zakázané a Nike mu tak musel zaplatiť pokutu $5000 za každý zápas, ktorý v nich odohral. To tak viedlo aj k jednej z reedícií Bred AJ 1, ktorá prišla v roku 2011 pod menom Banned. Na päte tenisiek sa tak nachádzalo X na znak zákazu, ktorý vystavila NBA.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1
Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Na to, že by Michael nerobil teniskám dostatočné promo si nedovolil nikto ani len pomyslieť, kedže sa s nimi na nohách dostal vo svojej nováčikovskej sezóne do All-Star Game a aj napriek prehre v playoff stihol proti Celtics nazbierať historických 63 bodov v jednom zápase.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Do predaja sa celkovo dostalo 9 OG colorways, z ktorých však mal na palubovkách Michael len 3, a to presnejšie Bred, ChicagoBlack Toe. Do dnešného dňa sú však AJ1 jednými z tenisiek, ktoré stihli nazbierať najviac rôznych colorways. Okrem pôvodných prevedení tak sleduj nižšie aj výber s najzaujímavejšími verziami.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Pack Old Love/New Love, ktorý spájal MJ-ovu lásku k basketbalu a k závodeniu z roku 2007.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Air Jordan 1 Levi Denim, ktoré sa do predaja dostali v limitovanom počte 501 párov v roku 2008 v packu aj s jeansami od Levi's.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Air Jordan 1 DMP 60+ Pack z roku 2009 na oslavu spomínaného zápasu proti Celtics, kedy MJ nazbieral 63 bodov.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Od roku 85 sa rovnako ako klasické jednotky dostane sem tam do predaja aj prevedenie AJKO, ktoré je vyrobené vždy len z canvasu a namiesto nápisu Air Jordan má na wings logu iba AJKO.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Custom prevedenie Brookyln Zoo, ktoré sa dostalo von v roku 2012 v super limitovanom počte a jednými z mála ludí, ktorí sa môžu pochváliť týmto klenotom v zbierke je LeBron a Jay Z.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #1

Domov
Zdieľať
Diskusia