Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Grape PR.
25. júna 2024 o 10:00
Čas čítania 1:30
Sponzorovaný obsah

Nadmerné slnečné žiarenie škodí tvojej pokožke. Lekárka vysvetľuje, čo ti hrozí a ako sa účinne chrániť

Nadmerné slnečné žiarenie škodí tvojej pokožke. Lekárka vysvetľuje, čo ti hrozí a ako sa účinne chrániť
Zdroj: Grape/Poliknika Váš Lekár
ZDRAVIE SLNKO
Uložiť Uložené

„Slnečné žiarenie je k nášmu životu potrebné, no nadmerné vystavovanie sa slnku môže našej pokožke škodiť,“ hovorí dermatovenerologička z Polikliniky Váš Lekár Ľudmila Lipková. Čo však s prichádzajúcou dovolenkovou sezónou a čoraz krajším počasím?

Slnko napomáha k tvorbe vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu nášho imunitného systému a okrem iného pomáha aj na únavu či zlepšenie nálady. Ak je však slnka priveľa, môže narobiť problémy.

„Nadmerné vystavovanie sa slnku môže našej pokožke škodiť, akútne v podobe spálenia kože a pri chronickom poškodení od objavenia sa prejavov predčasného starnutia kože, keď je pleť suchšia, ochabnutá, objavujú sa vrásky, pigmentácie, cievky, až po vznik nádorových ochorení kože,“ vysvetľuje dermatovenerologička Lipková s tým, že nadmerné slnečné žiarenie môže byť aj príčinou vzniku jedného z najagresívnejších nádorových ochorení – zhubného melanómu.

Hrozba sa môže skrývať v znamienkach

Melanóm patrí pre svoju schopnosť rýchlej tvorby metastáz medzi najzhubnejšie nádory vôbec. Vzniknúť môže z už existujúceho znamienka na koži, ale aj na koži predtým nezmenenej, môže vzniknúť aj na koži pod nechtami, na dlaniach, chodidlách, v oblasti očí, na pohlavných orgánoch a tiež na slizniciach.

Z kože sa môže ochorenie rozšíriť aj do lymfatických uzlín, pľúc, mozgu či pečene. Ak sa navyše odhalí neskoro, má veľmi zlú prognózu a môže viesť až k smrti pacienta. Jednou z hlavných príčin vzniku zhubného melanómu je práve nadmerné slnečné žiarenie.

Ako sa chrániť pred slnkom počas horúcich letných dní?
  • Vyhýbaj sa pobytu na priamom slnku medzi 11. až 15. hodinou, keď sú slnečné lúče najsilnejšie.
  • Používaj kvalitné ochranné opaľovacie prípravky s ochranou pred UVA a UVB žiarením s SPF 30 alebo 50. Nanášať ich treba aspoň 30 minút pred pobytom na slnku v dostatočnom množstve a aplikáciu pravidelne opakovať každé 2 hodiny a po pobyte vo vode.
  • Používaj kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom.
  • Nezabúdaj na pokrývku hlavy a dostatočný pitný režim.
  • Nezanedbávaj prevenciu a svoje znamienka si daj pravidelne skontrolovať dermatológom.

„Používanie ochranných prípravkov pred slnkom však odporúčam celoročne, nielen v lete. Chrániš tak seba a svoje zdravie,“ dodala dermatovenerologička.

Melanóm je liečiteľný, treba ho zachytiť včas

Výskyt melanómu v posledných rokoch narastá a čoraz viac prípadov evidujú lekári aj medzi mladými ľuďmi. V boji s narastajúcou incidenciou malígneho melanómu je však stále najefektívnejším nástrojom včasná diagnostika. „Pravidelné preventívne vyšetrenie znamienok dermatológom je veľmi dôležité. Melanóm je totiž plne vyliečiteľný v počiatočných štádiách nádorového rastu,“ priblížila Lipková.

Komplexné kožné preventívne vyšetrenie, ale aj diagnostiku a odstránenie problematických znamienok môžeš absolvovať aj na Poliklinike Váš Lekár.
navštív Polikliniku Váš lekár
Poliklinika Váš Lekár  Poliklinika Váš Lekár Poliklinika Váš Lekár Poliknika Váš Lekár
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia